Мапа порталу

Місто, зручне для велосипедистів: у Миколаєві працюють над розвитком велоінфраструктури

У Миколаєві триває робота в напрямку розвитку велоінфраструктури. Про напрацювання та плани в ефірі телеканалу «МАРТ» розповів перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков.

«Звичайно, великі капіталовкладення тут неможливі, недоцільні та недоречні. Але врахування потреб велосипедистів при створенні дорожньої розмітки, при створенні схем дорожнього руху є обов'язковими — це чітка позиція міського голови. Тому ми пішли таким шляхом. На тих вулицях, які відремонтували, наприклад, на Троїцькій, почали наносити цю розмітку. Вона не наноситься просто так — це серйозний документ, який погоджується з патрульною поліцією і є основою для забезпечення безпеки руху. Тому ми зараз над цим і працюємо — щоб за мінімальних затрат, фактично нульових, адже систему розмітки в будь-якому випадку треба розробити і нанести, ми враховуємо ще одного учасника руху — велосипедистів», - пояснив віцемер.

Цього року, поки погода дозволяє, у Миколаєві обладнають додаткові кілометри велоструктури, каже Луков.

«Далі ми рухаємось до того, щоб в різних районах міста робити платформи велоруху і поступово їх з'єднувати в єдиний материк. Миколаїв — місто, зручне для велосипедистів. І поступово ми його будемо робити містом, незручним для автомобіля. Досвід Європи показує, що ні філософією і ні якимись національними звичками Швеція, Нідерланди чи Даня прийшли до такої активності в екологічних видах транспорту. А саме створенням умов: для одних — комфортних, для інших учасників руху, які приносять більше шкоди, - гірших, хоча б в центральній частині міста. Ми, якщо хочемо бути містом, в якому комфортно проживати, повинні іти цим шляхом, тому що він результативний. Це показує досвід кращих в цьому напрямку міст».

Перший заступник міського голови додає, що потрібна ще й просвітницька робота з населенням. Адже, на жаль, не всі пішоходи, зокрема мами з візочками, розуміють, що ці намальовані на асфальті по вулиці Соборній лінії — не для них, а для велосипедистів. Саме тому тут встановлять інформаційні таблички.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: