Мапа порталу

Майстер-план для Миколаєва: плануємо відбудову разом з партнерами

Майстер-план – це стратегічний документ, що визначає майбутній розвиток міста. Він стане основою для повоєнної відбудови. Миколаїв працює над Майстер-планом разом з міжнародними партнерами: залучені італійські та данські експерти. 

Про проміжні результати роботи й деталі співпраці розповіла директорка департаменту економічного розвитку Тетяна Шуліченко в етері телеканалу «Март».

Італійська компанія One Works виконала ґрунтовний аналіз щодо розвитку зелених зон, транспортної інфраструктури, прибережної зони та сталої міської мобільності. Фахівці надають рекомендації - на що потрібно звернути увагу, як вирішити проблемні питання.

Обов’язкове врахування думки мешканців. Проведено опитування щодо бачення містян подальшого розвитку Миколаєва. Участь взяли майже 15 000 мешканців. 

Паралельно відбувається розробка 5 пілотних проєктів, серед яких концепція створення інноваційного району у Миколаєві. Нещодавно її було презентовано депутатам міськради, меру Миколаєва та керівникам виконавчих органів, про що повідомляла пресслужба міської ради.

Інноваційний район – це інтегрований проєкт, який буде створений з урахуванням наявної інфраструктури та потенціалу для розвитку стартапів та бізнесу. Крім того, буде враховано пошкодження локацій внаслідок війни. 

50% нового простору становитимуть зелені зони, соціальна та транспортна інфраструктура. 30% простору займатиме бізнес сектор, 20% – житловий масив. 

Інноваційний район дозволить створити 6 000 робочих місць, а також забезпечити місця для проживання 12 000 мешканців.

«У рамках Всесвітнього конгресу архітекторів було презентовано кілька концепцій Майстер-плану Миколаєва. Деякі архітектори вже виявили бажання долучитися до розробки проєктів та надати консультаційну підтримку», – коментує Тетяна Шуліченко.

Італійська компанія-партнер One Works створила фундацію для тих, хоче долучитися до розробки Майстер-плану. Наразі йде активна робота зі студентами-архітекторами європейських університетів над концепціями, які й стануть складовою Майстер-плану. 

У рамках співпраці з данським містом-побратимом Ольборгом працюємо з конкретними «м’якими» проєктами. Йдеться про напрацювання рекомендацій щодо відновлення та ревіталізації індустріальної спадщини, ефективного використання прибережної зони.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: