Мапа порталу

Довіра партнерів, прозоре використання коштів, ефективність для громади: в Миколаєві розпочали оцінку доброчесності одного з найбільших комунальних підприємств

Миколаєву вдається не лише долати виклики воєнного часу, а й спільно з партнерами створювати кращі практики для усієї країни. Про це йшлося на зустрічі щодо пілотного проєкту проведення оцінки доброчесності комунального підприємства “Миколаївводоканал”.

Проєкт ініціював міський голова Олександр Сєнкевич. Для реалізації амбітного плану партнер нашого міста, Антикорупційна ініціатива ЄС, залучила експертів знаної компанії “Делойт” в Україні. 

В понеділок, 4 вересня, у Миколаєві відбулася стартова зустріч за участі всіх зацікавлених сторін та представників ЗМІ. 

Олександр Сєнкевич привітав учасників та розповів, чому реалізацію пілотного проєкту вирішили розпочати саме з «Миколаївводоканалу».

“Місто вже понад рік живе в умовах відсутності стабільного водопостачання через зруйнований окупантами водогін. З бюджету громади виділяються суттєві кошти на забезпечення безперебійної роботи підприємства, усунення наслідків численних аварій на мережах, організацію альтернативних джерел постачання. Крім того, суттєву допомогу надають наші міжнародні партнери, зокрема, Данія. Аби підтвердити готовність міста до ефективної співпраці з європейськими інституціями, мінімізувати корупційні ризики та підвищити ефективність управлінських процесів на комунальному підприємстві, ми ініціювали процес перевірки. Цей досвід буде взірцем для інших муніципальних підприємств Миколаєва та, сподіваюся, всієї України, в напрямку відкритості, прозорості використання коштів громади. Власне, ми почали це робити ще до великої війни”, - зазначив  Олександр Сєнкевич.

Представник Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Тарас Случик додав, що оцінка доброчесності стане ще одним  інструментом підвищення довіри міжнародних партнерів до нашого міста.

“Ми плануємо з Миколаєвом довгострокову співпрацю. У нас тут відкрито Офіс підтримки доброчесності, який і зараз вже допомагає водоканалу з оцінкою закупівельного процесу, підготовкою тендерних пропозицій тощо”.

Експерти “Делойт” працюватимуть упродовж 24 тижнів. Як зауважив представник компанії Єгор Григоренко, миколаївський проєкт - складний та особливий.

“Йдеться про унікальні умови роботи водоканалу з точки зору досвіду, накопиченого за час повномасштабної війни. Є технологічна складність, адже підприємство велике та має понад тисячу працівників. Робота над проєктом у Миколаєві дозволить створити правове підґрунтя, що може стати сталою платформою доброчесності комунальних підприємств різних типів”, - каже Єгор Григоренко.

Як працюватиме команда фахівців, розповіла старша експертка з корпоративного управління компанії “Делойт” Марина Римкіна. 

З її слів, результатом оцінки стане не просто звіт, а дорожня карта для покращення роботи комунального підприємства.

Фінальний документ із результатами незалежного аудиту публічно презентують громадськості.

Зауважимо, що методологію оцінки оновлять з урахуванням поточної ситуації в Миколаєві. Експерти перевірятимуть діяльність підприємства за такими напрямками, як загальне управління, послуги, комунікації, корпоративне управління, етичні аспекти, управління активами, закупівлі, фінанси та економіки. 

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/September2023/04092023_3)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: