Мапа порталу

Говоримо українською: підприємців Миколаєва закликають дотримуватись закону про мову

Все частіше на вулицях нашого міста звучить чудова українська, а миколаївці свідомо долучаються до занять із вдосконалення своїх навичок володіння рідною мовою. Є чимало безкоштовних курсів, які допоможуть всім охочим подолати мовний бар’єр. 

Поступово змінюється й зовнішній вигляд міста, у тому числі, закладів торгівлі та сфери послуг. Адже згідно з законом про забезпечення функціонування української мови як державної, реклама, оголошення, вказівники, вивіски тощо, мають подаватися лише українською. Те ж стосується і обслуговування споживачів.

Роз’яснювальну роботу з власниками та працівниками закладів торгівлі й послуг системно проводять фахівці адміністрацій районів.

Якщо при обстеженні виявляють недотримання вимог закону про мову, спочатку надають попередження про усунення порушень. За друге порушення - штрафні санкції.   

Так, в Інгульському районі за останні два тижні перевірили 188 об’єктів. Власників 41 закладу попередили про необхідність виправити ситуацію. 

У Корабельному районі минулого тижня перевірили 59 закладів. Надали 6 попереджень. 

Фахівці адміністрації Центрального району обстежили частину проспекту Центрального та вул. 3 Слобідську - всього 12 об’єктів. Попередження отримали власники 3 закладів торгівлі та сфери послуг.

У Заводському районі перевірили 29 об’єктів по вул. Лазурній, Озерній, Білій. Виявили 10 порушень.

Раніше повідомляли: в Миколаєві прийняли програму розвитку і функціонування української мови на 2023-2025 роки.

image

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: