Мапа порталу

Театр в умовах колоніальної політики: в Миколаєві зняли документальний анімаційний фільм про зародження української сцени в місті ВІДЕО

В мережі з'явився короткометражний документальний фільм з анімацією про зародження української театральної сцени у Миколаєві в умовах колоніальної політики, наслідки якої відчуваються і сьогодні.

Короткометражний документальний фільм «Театр Корифеїв у Миколаєві: з чого все починалося?» опублікований на каналі Платформи MY ART в YouTube за посиланням: https://youtu.be/OO9GJj4WH_w?feature=shared

Наприкінці ХІХ ст. саме з українського Півдня розпочався справжній бум музично-театрального життя країни. Це період заснування професійного театру нового покоління, яке називає себе «Товариство українських акторів». Головує трупою сам Марко Кропивницький. Незважаючи на імперську цензуру та пов'язані з нею заборони, його театр відокремлюється від російського, розвиваючи власний стиль та мову. Він збиратиме повні зали. Йому аплодуватимуть найсуворіші критики. А вплив його на культуру настільки значний, що іменами артистів називатимуть вулиці, площі, бібліотеки та університети. Цей явище отримає ім'я - Театр корифеїв.

Миколаїв пов'язаний з «корифеями» не лише вдалими гастролями. У деяких акторів та режисерів саме тут розпочався творчій шлях. Або цей шлях круто змінив їх напрямок.

Тогочасну миколаївську театральну публіку не назвеш ані балуваною, ані вибагливою. Це було військове закрите місто. Після Кримської війни і заборони будувати флот – Миколаїв ще більше занепадає. Проте згодом ситуацію рятує відкриття комерційного порту і дозвіл на заход торгівельних суден. В Миколаїв починають вливатись великі кошти. А разом з ними й розвиватись готельна, ресторанна та культурно-розважальна індустрії. Місто з'являється на мистецькій мапі країни. Бізнес охоче інвестує в культуру.

Відео створено в межах проєкту «ПРОщо Миколаїв: деколонізація», який реалізується Платформою MY ART у партнерстві з Агенцією розвитку Миколаєва за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/August/23082023_5)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: