Мапа порталу

У Миколаєві відкрили пам'ятну дошку на честь видатного поета Дмитра Кременя

У Миколаєві відкрили пам’ятну дошку на честь видатного поета, письменника, громадського діяча Дмитра Кременя.

21 серпня в Літературному сквері на вул. Потьомкінській зібралися численні шанувальники таланту нашого геніального земляка, творча спільнота міста, представники міської влади. 

Дата урочистої події обрана не випадково. 21 серпня цього року поетові виповнилося б 70. На жаль, Дмитро Дмитрович передчасно пішов з життя.

Автором художньої меморіальної дошки став знаний миколаївський скульптор, заслужений діяч мистецтв України Іван Булавицький. Кошти на її виготовлення спрямували з бюджету громади.

“Без сумніву, Дмитро Кремінь - одна з найвидатніших постатей сучасності. Дмитра Дмитровича я знав особисто. Він був неймовірною особистістю з особливим почуттям гумору і своїм власним стилем життя. Дмитро Кремінь був серед тих, хто беріг і розвивав українське слово у Миколаєві. І сьогодні нам належить продовжувати його справу. Ми зобов’язані зберегти пам’ять про нього для майбутніх поколінь, - сказав міський голова Олександр Сєнкевич. 

Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту української мови, поділився своїми спогадами про батька - Митця родом із Закарпаття, який став справжнім співцем українського Півдня.

Глибока й багатогранна творчість Дмитра Кременя є невід’ємною частиною національної культури. 

Чи ви знали: одне з дерев у сквері з промовистою назвою “Літературний” посадив колись власноруч Дмитро Дмитрович Кремінь. За задумом ландшафтних дизайнерів, у зеленому куточку поблизу Центральної міської бібліотеки ім. М.Л.Кропивницького 9 дерев різних порід висадили відомі миколаївські письменники, поети, публіцисти.  

Створення скверу було однією з краєзнавчих ініціатив колективу бібліотеки, яку підтримали обласні організації Національної спілки письменників України, Конгрес літераторів України, благодійний фонд МЕТА «Від спільного бачення – до спільних дій».

В 2018 році за проєктом Громадського бюджету сквер був реконструйований.

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/August/21082023_5)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: