Мапа порталу

Миколаїв пропонує Швеції участь у проєктах з розвитку економіки, фізичної реабілітації та психологічної підтримки

20 червня Миколаїв з робочим візитом відвідали представники Посольства Швеції в Україні та Норвезької ради у справах біженців. 

Так, до нашого міста завітали заступник голови місії Швеції в Україні та радник посольства Швеції в Україні Каспер Андерссон, перший секретар посольства Швеції в Україні Ерік Петерссон,  керівник програми Норвезької ради у справах біженців Ніка Фарнворт, керівник південного регіонального офісу Норвезької рада у справах біженців Дімітрі Звіададзе, провідний фахівець відділу укриття, водопостачання та гігієни Норвезької рада у справах біженців Марі Земляна.

З ними зустрілися перший заступник міського голови Віталій Луков, керуючий справами виконкому міської ради Андрій Волков, заступник директора департаменту міського голови Ігор Філіппов, директорка департаменту економічного розвитку Тетяна Шуліченко, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Анатолій Герасіменя.

Під час зустрічі Віталій Луков розповів про головні виклики для Миколаєва, що виникли у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії. 

По-перше, це можливі обстріли окупантів. На жаль, сьогодні така загроза є актуальною для всієї країни. Загалом же за час повномасштабного вторгнення росії місто зазнало численних атак, внаслідок яких загинуло 167 людей, серед них - 2 дітей. Багато об’єктів цивільної інфраструктури бул знищено чи пошкоджено.

Ще однією глобальною для нашого міста проблемою є забезпечення питною водою. Вона виникла через підрив окупантами водогону Дніпро-Миколаїв. Ситуацію в гуманітарній сфері погіршило знищення греблі Каховської ГЕС. 

Міська влада знайшла вихід у встановленні систем зворотнього осмосу та відкриття точок видачі очищеної води. Містяни можуть отримати воду там безкоштовно.

Актуальним також є відновлення економіки Миколаєва. Наразі міська влада працює за декількома проєктами, аби вирішити це питання.

У свою чергу, Каспер Андерссон повідомив, що в Україну приїхав кілька тижнів назад. До речі, Миколаїв та сусідня Одеса стали першими містами нашої країни, які дипломат відвідав після призначення. 

Каспер Андерсон підкреслив: Швеція підтримувала та буде надалі підтримувати Україну.

А як додав його колега Ерік Петерссон, Швеція надала нашій державі допомогу на десятки мільйонів євро. Йдеться про реалізацію гуманітарних проєктів та проєктів з розвитку демократії. Незабаром очікується виділення чергового фінансування на потреби України.

Віталій Луков подякував Швеції за підтримку, підкресливши, що завдяки допомозі дружньої країни у Миколаєві вдалось привести до ладу низку захисних споруд. 

Перший віцемер висловив надію на продовження співпраці, зазначивши, що перспективним є реалізація спільних проєктів, спрямованих на підтримку бізнесу, фізичну реабілітацію, психологічну підтримку тощо.

А Тетяна Шуліченко додала, що за участю Європейськоі Економічноі Комісії ООН та італійського архітектурного бюро One Works розробляється майстер-план міста та п’ять пілотних проектів щодо житлової забудови, культурної спадщини, індустрії, зелених просторів, розвитку інноваційних територій. Також наразі міська влада працює з ПРООН у напрямку розвитку “блакитної” економіки. У разі зацікавленості шведська сторона могла би долучитися до реалізації цих проєктів.

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/June2023/200623)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: