Мапа порталу

Відбудова України: як світ допомагає у відновленні зруйнованих росією міст

Видання "Українська правда" розповідає про приклади успішної співпраці українських міст із міжнародними партнерами щодо відновлення під час війни. 

Співпраця Данії та Миколаєва – одна з найбільш ефективних, започаткована ще у березні 2022. Під час виступу перед данським парламентом український президент попросив допомоги місту, - йдеться у статті Ірини Озимок, засновниці Міжнародного саміту мерів, керівника Програми місцевого економічного розвитку WNISEF.

До слова, саме зранку того дня російські окупанти вдарили ракетами та зруйнували будівлю Миколаївської ОДА. Депутати Фолькетингу відповіли згодою на пропозицію президента і вже у серпні очільник міста Олександр Сєнкевич та міністр у справах міжнародного розвитку Данії Флеммінг Мьоллер Мортенсен підписали меморандум про співпрацю.

Російські обстріли пошкодили понад 930 багатоквартирних будинків та близько тисячі приватних, а також 84 заклади освіти, 16 медзакладів та 46 об’єктів комунального господарства.

Найбільшим викликом стало знищення комунікацій. Майже півмільйонне місто залишилося без централізованого водопостачання.

Підготовка до зими та забезпечення мешканців водою стали пріоритетними напрямками у співпраці місцевої влади з данським урядом. Перші результати такої взаємодії стали успішними, місто витримало свій найважчий опалювальний сезон, каже міський голова Олександр Сєнкевич.

Поки тривають бої, а частина області досі окупована, у відбудові фокусуються якраз на відновленні критичної інфраструктури – налагодженні систем опалення та водопостачання. 

Наразі уряд Королівства вже надав Миколаєву 17 систем для очищення води, кілометри нових поліетиленових труб для відновлення водогону, потужні насоси, тонни обладнання для водопостачання та опалення. Також було завершено реконструкцію аераційної системи для біологічного очищення стоків. 

А ще Копенгаген працює над розробкою генерального плану Миколаєва. Він, зі слів Олександра Сєнкевича, передбачає не лише відновлення зруйнованих об’єктів, а перш за все відбудову міста за принципом "відбудувати краще ніж було". 

Це означає не відновлення об’єктів у їхньому первинному вигляді, а навпаки – повне переосмислення міського простору. Деякі радянські будівлі повністю знесуть, а на їх місці зведуть такі, які відповідали б вимогам часу. 

Орієнтування на данські міста є хорошим знаком, адже там в пріоритеті є людина та природа, не хаотична забудова. 

За інформацією міськради, станом на лютий 2023-го Миколаїв отримав від данських партнерів допомогу на суму в 5 млн євро, однак допомогу місто отримує не грошима. 

Йдеться про обладнання для відновлення систем водопостачання та опалення, мобільні котельні, будівельні матеріали тощо. Місто співпрацює з данським урядом і компаніями напряму. 

Країна самостійно проводить конкурси чи тендери, обирає підрядників для робіт та здійснює закупівлі. За словами мера, це була принципова позиція, аби звести нанівець будь-які корупційні ризики. 

Прозорість та підзвітність процесу – позитивний сигнал як і для місцевих мешканців, так і для іноземних партнерів.

За словами міського голови, співпраця направлена не лише на партнерство під час війни, а й після. Важливо відбудувати як житло, так і промисловість. 

Це сприятиме розвитку бізнесу та поверненню людей додому, бо тут з’являться робочі місця. До слова, Данія вже має досвід інвестицій в Україні, зокрема у сільське господарство. 

Повний текст статті за посиланням


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: