Мапа порталу

«Перетворити Миколаїв на стовідсотково українське місто», - історик Юрій Котляр про деколонізацію топонімів

Головне завдання процесу деколонізації топонімів Миколаєва – це перетворення його на стовідсоткове українське місто за ідентичністю та бажання громади змінюватись. Таку думку висловив миколаївський історик Юрій Котляр під час свого public talk «Декомунізація та деколонізація Миколаєва: проблеми і пошук рішення».

Захід пройшов у середу, 24 травня, в дискусійному онлайн форматі за участі 40 миколаївців, які мали змогу задати питання спікеру. Організатор: Платформа MY ART у партнерстві з Агенцією розвитку Миколаєва.

«Українці повинні будувати свою власну державу та мати свою власну ідентичність, а не залишатися в полоні певних символів і назв, з якими ми постійно стикаємось…Якби подібні речі були прийняті ще у 1992 році, одразу після проголошення незалежності, то в наших назвах населених пунктів уже б не було маркерів колишніх епох. Не потрібно було б чекати ціле покоління, 30 років, для того, щоб виросли нові люди, які по-іншому сприймають світ. Можливо, при цьому не було б ні окупації Криму, ні війни, і ми б не страждали від усіх цих процесів, нав’язаних нам Росією. Вони б не мали того гачка, аби причепитися до певних територій та російської мови. Але історія переграватися не може, тому треба позбавлятися помилок початку 90-х та завершувати процеси, які почалися ще у 2014 році. І будемо сподіватися, що у нас це вдасться», - каже історик.

За його словами, нинішні процеси деколонізації викликані бажанням позбутися негативного комуністичного та імперського спадку, а також через бажання змінюватися. При цьому старше покоління буде негативно сприймати це, але для майбутнього слід все одно провести усі ці дії.

«Досить добре відкидаються речі, які пов’язані з комуністичним режимом, особливо щодо людей, які асоціюються із терором. Складніше сприймаються події пов’язані з російською історією і Другою світовою війною. Тому потрібно трошки розкривати очі і показувати, що той класичний варіант історії, яку вчили ще за радянських часів у школі, він, м’яко кажучи, не завжди відповідає дійсності…Перед нами буде стояти надзвичайно важливе і складне завдання – перетворити місто Миколаїв на стовідсоткове українське місто», - впевнений Юрій Котляр.

Крім того, за словами краєзнавця, з початку повномасштабної війни українці розпочали масовий процес перейменування вулиць та знищення пам’ятників, які пов’язані із Росією. Ця хвиля торкнулась і Миколаєва, коли в місті невідомі зруйнували пам’ятник «Співробітникам міліції, що загинули в період Великої Вітчизняної та громадянських війн» та обеліск «Скорботна матір». Тому подібні монументи мають бути демонтовані і збережені для історії у музеї. А сам процес має відбуватися цивілізовано.

«Старий Закон про декомунізацію не зачепив великий пласт топонімів, які формально не підпадали під дію цього закону, проте мають прямий стосунок до радянського та імперського минулого. Тому почалися стихійні вандальні процеси через бажання відкинути минуле, яке має негативний характер…Чому я звертаю увагу саме на пам’ятники? Якщо ми сьогодні-завтра їх не перенесемо чи не демонтуємо, то на завтра-післязавтра замість цих пам’ятників ми побачимо руїни. І від цього ще й постраждають люди, які живуть поруч. Якщо в нас вже є така тенденція (вандалізму – ред.), то вона, на жаль, може продовжуватися і далі», - вважає він.

Запис зустрічі доступний за посиланням: https://youtu.be/7Q8nd151TaI

Захід пройшов в межах проєкту «Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва» за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/May2023/26052023)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: