Мапа порталу

Виплата пенсії за довіреністю

   Пенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначаються законом. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.
   Механізм виплати пенсії національним оператором поштового зв’язку за місцем фактичного проживання одержувача врегульовано Порядком виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів в межах України організаціями, що здійснюють їх виплату і доставку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1279.
   При виплаті пенсії за довіреністю національним оператором поштового зв’язку за місцем фактичного проживання одержувача довіреність на виплату пенсії, грошової допомоги вилучається і зберігається в окремій справі у виплатному об’єкті.
   Якщо довіреність оформлено на строк понад один рік, одержувач після закінчення кожного року дії довіреності особисто звертається до органу Пенсійного фонду України із заявою щодо продовження виплати за довіреністю.
   У відомості навпроти прізвища одержувача проставляється відмітка щодо поновлення заяви про виплату пенсії, грошової допомоги за довіреністю.
    За відсутності відповідної відмітки у відомості, виплата пенсії, грошової допомоги за довіреністю, з дати вчинення якої минув один рік і більше, не проводиться.
   Порядок виплати пенсій та грошової допомоги шляхом зарахування на поточні рахунки одержувачів в уповноважених банках врегульовано Порядком виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596 (далі – Порядок 1596).
   Порядком 1596 визначено, якщо суми пенсії та грошової допомоги одержуються через установу банку за довіреністю більш як один рік або не одержуються з поточного рахунка більш як один рік, уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли такі обставини, а одержувач - подати нову заяву про виплату пенсії через установу уповноваженого банку до органу Пенсійного фонду.
    У разі невиконання одержувачем цієї умови орган Пенсійного фонду припиняє перерахування пенсії та грошової допомоги на поточний рахунок у визначену одержувачем установу уповноваженого банку та проводить виплату через національного оператора поштового зв’язку за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті у межах України в установленому порядку.
   Заява про виплату пенсії через установу уповноваженого банку може бути подана:
• одержувачем особисто до органу Пенсійного фонду України за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті в межах України;
• в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису;
• може прийматися органом Пенсійного фонду України через установи уповноваженого банку.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: