Мапа порталу

"Фортеця Півдня": у Миколаєві відкрили виставку-інсталяцію про життя міста під час війни

У миколаївському Будинку офіцерів флоту відкрили фотовиставку - інсталяцію “Фортеця Півдня”. Понад сто світлин митців Сергія Кононенка та Дмитра Скороходова - це унікальна хроніка життя Миколаєва від початку повномасштабної агресії росії, історії про зруйновані долі жителів Херсону та сіл, які жили під окупацією. На виставці представлено й військові артефакти - залишки боєприпасів, якими обстрілювали нескорений Миколаїв, уламки ворожих дронів.

Ідея виставки народилася давно, кажуть організатори. Докладено багато зусиль, аби все скомпонувати, щоб відвідувачі відчули незламний дух миколаївців, їх згуртованість в протистоянні агресору та подоланні гуманітарної кризи в місті. 

“Мені хочеться, щоб це місце наповнювалося життям - не тільки волонтерським, а й культурним. Будинок офіцерів флоту має свою історію, тут ми працювали від початку війни. Багато речей для експозиції привезено з територій, які постраждали від “руського миру”. Тож вирішили все поєднати”, - розповів керівник гуманітарного штабу БОФ Володимир Алексєєв. 

Автор фотографій Сергій Кононенко зізнається - знімати було дуже важко. “Мурашки по шкірі, руки дрижать. Люди теж схвильовані, адже не знають коли “прилетить”. Важко і страшно. Все, що знімав, я пропустив через своє серце - біль, втрати, жах”.  

Це не художня виставка - додає Дмитро Скороходов. "Це хроніка війни, це емоції, які я переживав, коли був у звільнених селах, в Херсоні, коли люди плакали, вперше за кілька місяців почувши Гімн України. Ми не лише фотографували. Володимир Алексєєв організував гуманітарну й культурну місію. Об’їздили чимало сіл, які були під окупацією. Так накопичувались ці світлини”. За півтора місяці культурної місії волонтери БОФ відвідали 41 деокуповане село, дали 20 концертів, привезли 250 тонн гуманітарної допомоги. Ініціатором та організатором місії був Володимир Алексєєв. До проєкту приєдналися World Central Kitchen та музиканти гурту Radiostars.

У день відкриття на захід завітали перший заступник міського голови Віталій Луков, начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Юрій Любаров, прийшли багато містян. 

“Якщо стіни цієї будівлі ще чекають реставрації, то душа вже дочекалась. Дякую кожному, хто тут з першого дня повномасштабної війни -  допомагає місту, робить усе, щоби цей дім жив”, - каже Юрій Любаров.

На відкритті виставки виступив спеціальний музичний гість - перший закордонний музикант за час повномасштабного вторгнення Robert Lighthouse, Тематичний музичний супровід створив Володимир Алексєєв та Мері Ел.

Запрошуємо всіх бажаючих переглянути унікальні світлини. Виставка працює з 16:00 до 20:00.

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/March2023/31032023_3)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: