Мапа порталу

У миколаївців лишилося менше місяця, щоб віддати свій голос за перейменування вулиць міста

29 січня у міськвиконкомі під керівництвом заступника міського голови Євгена Шевченко пройшло чергове засідання комісії з найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території Миколаєва.

Члени комісії розглянули пропозиції від мешканців міста, які надійшли до міськвиконкому. Та на початку засідання заслухали представників ініціативної групи, які прийшли від імені багатотисячного колективу ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» та ветеранів заводу: В. Подгуренка та Л. Кретова.

Володимир Сергійович Подгуренко озвучив пропозицію перейменувати проспект Жовтневий на проспект Сергія Колосова, конструктора, засновника корабельного газотурбобудування, творцем першої у світі корабельної газотурбінної установки.

  • Пропозиція не нова, про неї писали газети «Вечерний Николаев» та «Южная Правда», її підтримала рада ветеранів, направивши відповідне звернення тодішньому міському голові В.Д.Чайці. Завдяки праці Сергія Дмитровича Колосова та його команди ми зараз бачимо проспект Жовтневий у такому вигляді, як він є.

Заступник міського голови Євген Шевченко пояснив, що наразі проходить процес голосування за присвоєння тої чи іншої назви вулицям і проспектам Миколаєва. Є два шляхи віддати свій голос: взяти участь у опитуванні на офіційному веб-сайті міської ради за посиланням /content/opituvannya-shchodo-toponimiv-mista.html чи відправити листа із зазначенням власного варіанту на електронну адресу: [email protected].

Евген Валерійович закликав городян, які ще не проголосували, не зволікати, бо опитування завершиться вже 18 лютого. Щодо перейменування проспекту Жовтневого на проспект Колосова, віце-мер запропонував представникам заводу «Зоря»-«Машпроект» підтвердити своє рішення, віддавши свої голоси у вищевказаний спосіб.

Розглядаючи пропозиції, які надійшли до міськвиконкому, члени комісії детально обговорили кожну. Усім дописувачам буде надано відповідь. Так, Миколаївська єврейська релігійна громада пропонує назвати вул. Карла Лібкнехта або вул. Московську на честь лідера єврейського народу Любавичеського Ребе Менахема Шнеєрсона. Мешканець Миколаєва М.С. хоче бачити вулицю Радянську вулицею «Дружби усіх поколінь Миколаєва». А директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий на знак вшанування пам’яті засновника зоопарку пропонує назвати бульваром Леонтовича частину вулиці Чкалова (від вул. Садової до проспекту Жовтневого).

Ще один мешканець нашого міста вважає, що для вулиць та проспектів Миколаєва добре підійшли б імена грецьких міфологічних героїв чи богів, як-то Арістей, Ахілл чи Гефест, а вулиця Радянська цілком могла б носити ім’я єгипетської цариці Клеопатри.

Про хід громадського опитування, яке проводиться з 18 грудня (за електронною адресою: [email protected]), розповіла начальник відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради  Ірина Бондаренко: «Наразі надійшло 790 звернень. З них у 504 висловлена точка зору по 130 топонімах. Є групові звернення, наприклад, від мешканців Тернівки, які пропонують вже три варіанти перейменування вулиці Димитрова. 27 звернень, що не оформлені належним чином, не зараховано. 219 голосуючих повністю підтримали наші пропозиції».

Після завершення громадського обговорення результати будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті Миколаївської міської ради: www.mkrada.gov.ua. А остаточне рішення – за депутатами міської ради.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/gefest)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: