Мапа порталу

Під час розробки Програми відновлення Миколаєва врахують пропозиції органів виконавчої влади

У Миколаєві провели чергову зустріч робочої групи з розробки Програми комплексного відновлення Миколаєва, яку очолює заступник міського голови Сергій Коренєв. Учасники обговорили врахування державних інтересів та об’єктів підпорядкування обласної військової адміністрації в межах міста. До зустрічі долучилися представники Миколаївської ОВА та Міністерства відновлення України.

Головний архітектор Миколаєва Андрій Цимбал пояснив, що під час роботи над Програмою вкрай важливо врахувати державні інтереси та вимоги.

Зі слів представника Мінвідновлення Євгена Плащенка, Миколаївська міська рада ставиться до розробки документу відповідально та якісно опрацьовує всі складові. Він запевнив, що з боку Міністерства буде надана необхідна консультаційна та організаційна допомога.

Учасники зустрічі обговорили об’єкти обласного підпорядкування, які ОВА пропонує включити до Програми відновлення. Серед них — коледж музичного мистецтва, обласна універсальна бібліотека, фаховий коледж культури й мистецтв та ін.

Йшлося і про долю будівлі Миколаївської обласної ради, частково зруйнованої ракетним ударом російських терористів.

«Це єдиний об’єкт, включений до пропозицій, який планується демонтувати. У 2022 році прийнято рішення про списання будівлі та подальшого демонтажу. Нині вишукуємо кошти для фінансування цих робіт», — каже Петро Данько, начальник відділу планування забудови населених пунктів департаменту містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку ОВА.

Радник міського голови Сергій Карцев запитав, чи розглядалося питання залишити будівлю в якості пам’ятки, нагадування про страшні злочини окупантів. Петро Данько пояснив — конструкція нестійка й технічно буде складно убезпечити людей від уламків. Лише під час розбирання можна буде сказати, чи вдасться залишити хоч частину. У звіті експертів на цей час йдеться про повний демонтаж.

Заступник директора департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради Євген Поляков повідомив, що на адресу міськради надходить багато запитів та пропозицій щодо варіантів використання території, де розміщується пошкоджена будівля. Наприклад, створення музею двох воєн — Другої світової та російсько-української, будівництво меморіального комплексу в пам’ять про безневинно загиблих.

«Запускати процес потрібно вже зараз, — вважає головний архітектор Миколаєва Андрій Цимбал. — Це справа нешвидка, потребує чимало часу. Ми можемо звернутися до іноземних партнерів, щоб у результаті отримати рішення світового рівня. Важливим етапом будуть консультації з громадськістю — що миколаївці хочуть бачити на цьому місці».

До обласної військової адміністрації буде внесена пропозиція щодо проведення міжнародного архітектурного конкурсу на визначення кращої проєктної пропозиції концепції використання зазначеної території.

Результати сьогоднішнього обговорення зафіксують у протоколі. Наступна зустріч робочої групи буде присвячена розгляду пропозицій щодо відновлення інфраструктури міста.

Раніше повідомляли: У Миколаєві почали розглядати пропозиції до Програми відновлення території громади

image


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: