Мапа порталу

"Ми готові рухатися далі. Ставати кращими", - Олександр Сєнкевич

Миколаївська міська рада спільно з міжнародними партнерами продовжує працювати над розробкою нового Генерального плану міста.

Днями відбулася чергова спільна онлайн-зустріч робочих груп #UN4Mykolaiv та #UN4Kharkiv, під час якої представили останні напрацювання та визначили подальші кроки.

Учасників привітала заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська, яка зазначила, що до повномасштабного вторгнення росії основна увага уряду була спрямована на реалізацію реформи децентралізації, оновлення інфраструктури, планування економічного розвитку громад та регіонів. Однак окупація українських територій, бойові дії та масштабні обстріли кардинально змінили акценти.

"Всі ми усвідомлюємо, що тепер мова не просто про механічну відбудову «як було». Необхідно напрацювати бачення подальшого розвитку постраждалих регіонів. Відновлення — це не просто відбудова. Це, у тому числі, відновлення економіки, підвищення якості життя населення, сучасні технології, енергоефективність, екологічність", — каже Наталія Козловська.

Зі слів заступниці міністра, таке бачення відбудови було сформовано ще навесні минулого року. І вже тоді під час перемовин із Європейською економічною комісією ООН Харків, а потім і Миколаїв, було визначено пілотними містами в розробленні планувального документу відбудови. Партнерами проєкту стали Фундація Нормана Фостера, італійська архітектурна компанія One Works.

"Ці два міста найбільше постраждали від масштабних бомбардувань серед великих міст України. Ми очікуємо, що напрацювання проєктних команд стануть основою для нових, взірцевих генеральних планів, які забезпечать не лише відбудову, а і збалансований та інклюзивний міський розвиток на багато років уперед. Генплани мають стати платформами для фінансування передбачених проєктів, подальшого залучення інвестицій", — зазначила представниця уряду. Вона підкреслила, що нові підходи та практики, які застосовуються Миколаєвом та Харковом, стануть у нагоді багатьом українським містам.

Паола Деда, директорка відділу лісів, земель та житла ЄЕК ООН, наголосила, що робочі зустрічі учасників проєкту проходять регулярно. Організація прагне залучити до співробітництва якомога більше партнерів, при цьому велику увагу приділяють участі в розробці генпланів місцевого населення, як експертів, так і громадськості.

"У нас налагоджена плідна координація зі спеціалістами різних сфер, об’єднуємо найкращий світовий досвід — до міжнародної команди увійшли колеги з Берліну, Кембриджу, Бостону, Мілану. Приємно зазначити, що в роботу включаються німецькі партнери".

Як повідомляла раніше Миколаївська міська рада, до міжнародного проєкту долучилася Німеччина. Під час зустрічі державний секретар Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини Йохен Фласбарт розповів про надання проєкту #UN4Kharkiv-Mykolaiv фінансової підтримки. Партнери спрямують на це 5 млн євро.

"Ми даємо "зелене світло" й готуємо кошти, щоб ці проєкти були успішно реалізовані. Сподіваємося, жахлива війна закінчиться якнайскоріше й ми приступимо до відновлення України", — зазначив пан Фласбарт.

У готовності й надалі підтримувати українців завірив постійний представник Програми розвитку ООН в Україні пан Яко Сільє. З його слів, ПРООН спільно зі Світовим банком працює над оцінюванням збитків, завданих Україні, шляхом удосконалення збору й аналізу даних. Крім того, у великих містах, що постраждали внаслідок обстрілів, створюють робочі групи, які допомагатимуть у процесах відбудови.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич подякував усім залученим сторонам.

"Ваша підтримка вкрай необхідна українським громадам. Вже сьогодні маємо думати, що робити далі зі зруйнованими територіями. Це звучить жахливо, але війна для нас - це ще й шанс стати кращими, ефективно використовувати те, що маємо, планувати комфортне життя для жителів наших міст, щоб вони поверталися додому. Можливо, хтось скаже, що це не на часі, зараз слід думати про зброю. Однак для нас це надважливо. Ми впевнені, що в Україні настане мир, і треба бути готовими до відбудови. Не змарнувати цей час, а присвятити його плануванню, розуміти, як виглядатиме місто після війни. Дуже тішить можливість працювати у цьому проєкті з великою кількістю класних фахівців. Україна - унікальна держава з власною ідентичністю. Однак, проблеми у нас типові, їх успішно вирішують і в інших країнах. Ми готові рухатися далі і ставати кращими, ніж раніше. Певен, що українці завжди будуть вдячні людям з усього світу, які в складні часи простягнули нам руку допомоги".

image


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: