Мапа порталу

Миколаїв поглиблює співпрацю з міжнародними партнерами для розробки стратегії відновлення міста після війни

Зважаючи на виклики, які доводиться долати Миколаєву в умовах повномасштабної війни, співпраця з міжнародними експертами в сфері архітектури та містобудування має велику вагу для майбутнього нашого міста. Чому таке об’єднання зусиль важливе саме зараз, прокоментувала директорка департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Тетяна Шуліченко під час зустрічі робочої групи в рамках міжнародного проєкту з відбудови українських міст.

Нагадаємо, що проєкт впроваджується під егідою Європейської економічної комісії ООН та передбачає розробку Генерального плану Миколаєва, допомогу в пошуці потенційних донорів для фінансування інфраструктурних проєктів.

«Погляньмо на пошкодження, яких зазнало наше місто через агресію росії: зруйновано понад 40% критичної інфраструктури, така ж кількість об‘єктів соціальної інфраструктури, від ракетних атак російських терористів постраждали багато житлових будинків. З огляду на це, Миколаїв потребуватиме кардинальних змін стратегії розвитку одразу після війни. І починати цей масштабний процес необхідно вже сьогодні, заручившись підтримкою партнерів та донорів», - зазначила представниця Миколаївської міської ради.

Тетяна Шуліченко розповіла, що робота триває за двома напрямками.

Перший - це, власне, розробка головного містобудівного документу. Другий - створення п'яти пілотних проєктів, що в подальшому увійдуть до генплану.

Наразі міжнародним експертам надані всі планувальні документи, що були розроблені до масштабного вторгнення росії в Україну. Зокрема, йдеться і про програму соціально-економічного розвитку Миколаєва, концепції розвитку ключових смарт-спеціалізацій міста.

Для того, щоб Генеральний план відповідав інтересам громади Миколаєва, до його створення мають долучитися якомога більше місцевих жителів. Тому на першому ж етапі роботи стартувало опитування, яким же бачать майбутнє міста самі миколаївці.

Біля 8 тисяч людей уже надіслали свої ідеї та пропозиціі. Анкетування ще триває. Потім всі відповіді проаналізують та визначать, що є пріоритетним для комфортного проживання містян.

Якщо ви ще не взяли участі в опитуванні, долучайтесь.

Під час онлайн-зустрічі Тетяна Шуліченко також подякувала міжнародним партнерам за увагу до потреб миколаївців. Вона зауважила, що допомога надається не лише в роботі над планувальними документами. 

«Наше місто вже зараз стикається з великою кількістю нагальних проблем. Серед таких - забезпечення людей питною водою, стале проходження опалювального сезону, проблеми з електроенергією. 

Ми вдячні Європейській економічній комісії ООН за допомогу в поширенні інформації про гуманітарні потреби Миколаєва в мережі іноземних донорів. Наше місто готове до співпраці, яка дозволить справитись із викликами воєнного часу».

За словами очільниці департаменту, Миколаїв упродовж останніх років активно взаємодіє з міжнародними партнерами. 

Зокрема, місто є учасником ініціативи «Мери за економічне зростання», яка реалізується у партнерстві ЄС, ПРООН (Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй). Ініціатива має на меті розробку програми економічного розвитку Миколаєва за портфельним підходом. Комплексна програма стане однією зі складових Генерального плану. Мова про раціональне використання економічних ресурсів міста, створення стимулів для залучення бізнесу, урахування інклюзивних та інноваційних аспектів у сфері міського планування, врешті-решт, створення умов для повернення жителів Миколаєва, які його вимушено залишили через війну.

 

IMAGE FOLDER (/files/2022/november2022/29112022)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: