Мапа порталу

Миколаївських школярів будуть безкоштовно вчити плавати. Пілотним проектом планують охопити всю область

У Миколаєві запровадять пілотний проект по навчанню плаванню дітей шкільного віку. Спочатку проект діятиме на базі басейну «Водолій», а пізніше планується охопити всі придатні для занять басейни Миколаєва та області.  Детально про це сьогодні у ході прес-конфереції розповіли ініціатори та безпосередні учасники проекту: президент Миколаївської обласної федерації плавання Володимир Ємельянов, генеральний директор  ТОВ «Металлург Юга» Володимир Самойленко, директор Миколаївської дитячо-юнацької спортивної   школи ФСТ «Україна» Сергій Гуменюк. Їх підтримали і представники влади - заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська, заступник міського голови Євген Шевченко, голова адміністрації Корабельного району Олександр Цуканов, начальник відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Олександр Садовський, начальник управління у справах фізичної культури та спорту міської ради Микола Роздобудько.

Володимир Самойленко розповів, що минулого року довелося двічі приймати складне рішення про тимчасове припинення роботи басейну «Водолій» через зростання витрат на обслуговування. Проте був і позитив: у складних економічних умовах вдалося на основі приватно-державного партнерства запустити стрибковий басейн. Раніше він ніколи не працював окремо від 50-метрового басейну. Володимир Володимирович вважає, що це було вагомим досягненням для міста і розвитку спорту.   

Втім, керівник «Водолія» сподівається, що у 2016 році завдяки реалізації запланованого комплексу заходів басейн функціонуватиме стабільно.

-        Одного рішення для вирішення питання фінансування басейну не існує, бо це дуже великі витрати. Треба шукати варіанти фінансування з кількох джерел. У нас є сегмент, зацікавлений у роботі басейну – це корпоративні замовники, страхові компанії, спортсмени різного рівня, школярі, паралімпійці, роздрібні відвідувачі – городяни.

Саме про шкільну складову і розповів президент обласної Федерації плавання Володимир Ємельянов. Це буде прикладом приватно-державного співробітництва.

-        У нас давно визріла ідея про створення обласної програми по розвитку плавання у Миколаївській області. Адже одне з першочергових завдань, що стоять перед Федерацією, це не спорт вищих досягнень, а все ж таки навчити дітей плаванню. За даними статистики, в останні п’ять років на водоймах Миколаївщини  загинули 37 дітей, близько 600 дорослих. Це одна з причин, чому ми повинні зробити все, щоб навчити наших дітей плавати, - відзначив Володимир Ємельянов.

На першому етапі у проекті братимуть участь 4700 школярів Корабельного району, близько 1300 школярів Жовтневого району. Діти від 7 до 15 років зможуть безкоштовно пройти навчання у басейні «Водолій» протягом десяти занять під керівництвом професійних тренерів.

Щодо фінансування пілотного проекту. Кошти на його запуск планують отримати за рахунок участі у грантовому конкурсі Центру соціальних програм компанії «РУСАЛ» в номінації «Місто майбутнього». Як відзначила Оксана Янішевська, департамент освіти облдержадміністрації підтримав пілотний проект та замовив за нього слово.  Окрім того,  на розгляд депутатів обласної ради буде представлено програму розвитку плавання у Миколаївській області. До цієї програми увійде не лише «Водолій», а й басейн спорткомплексу «Заря» та басейн «Трудові резерви», плавальні комплекси у інших містах області. Це дасть можливість залучити до занять плавальним спортом якомога більшої кількості школярів. Заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська відзначила, що обласна влада готова організувати безкоштовне підвезення учнів до місць проведення занять.

Заступник міського голови Євген Шевченко запевнив, що міська влада братиме активну участь у впровадженні пілотного проекту.

-   Більше того, ми б хотіли проводити на базі басейнів міста заняття з реабілітації дітей-інвалідів, - відзначив Євген Валерійович.

Заступник мера нагадав, що минулого року з бюджету міста було виділено більше мільйона гривень на фінансування Миколаївської дитячо-юнацької спортивної школи ФСТ «Україна», де займаються близько 148 дітей. Фінансова підтримка запланована і на поточний рік.

Володимир Самойленко розповів про строки, які необхідні для реалізації проекту. Так, у травні поточного року для школярів проведуть тестування, визначать, хто вміє плавати, а хто ні, розділять на групи. Протягом літнього періоду підготують тренерський склад – це буде близько 15 осіб. І з 1 вересня розпочнеться навчання, а для тих дітей, які вже тримаються на воді – урок фізичної культури на воді.   

 

IMAGE FOLDER (/files/News/basseyn)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: