Мапа порталу

Обережно – сказ!

   Сказ - вірусна хвороба людини і тварин з вираженими ознаками ураження центральної нервової системи та 100% -й летальністю.   Збудник - РНК-вірус. 

   Чутливі до сказу всі види теплокровних тварин, а також людина. Резервуаром збудника в природі є дикі тварини, зокрема вовки, лисиці, шакали, деякі гризуни і ін. Зараження відбувається, як правило, в результаті укусів хворими тваринами, які виділяють збудника зі слиною.

   Хвороба триває частіше 8 – 12 діб. Проте виразність вищевказаних стадій може бути різноманітною, що зумовило кілька форм клінічного її перебігу, зокрема тиху, або паралітичну, та буйну. Останнім часом зустрічається нетиповий перебіг сказу, без виразного прояву стадійності, з постійним переважанням парезів і паралічів. Описані випадки атипового перебігу хвороби, коли переважають ознаки ураження травного каналу. Тварини виснажуються і гинуть.

   Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

•             укуси;

•             подряпини та мікроушкодження шкіри;

•             потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

   Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

   Якщо Вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до медичного закладу для отримання якісної допомоги (тільки фахівець здатний правильно обробити місце укусу, щоб воно не було інфіковано мікробами і, при необхідності, зашити рану) та вирішення питання щодо початку проведення щеплення від сказу! Зволікання може коштувати життя!

 Собаку, кота чи іншу тварину, яка покусала людей або тварин, слід негайно доправити до КП ММР "Центр захисту тварин" для огляду й утримання під наглядом спеціалістів протягом 10-ти днів.  Телефон для зв'язку: 0512-71-10-13, +380 973647596.

   Профілактика сказу полягає у здійсненні загальних протиепізоотичних заходів та профілактичної вакцинації. Ветеринарною службою м.Миколаєва щорічно проводилися щеплення проти сказу собак і кішок, які належать мешканцям міста, шляхом подвірного обходу приватного сектора, а також під час амбулаторного прийому в дільничних лікарнях ветеринарної медицини районів міста. Громадянам слід неухильно виконувати правила утримання домашніх тварин, особливо собак і кішок і проводити їх обов'язкову щорічну вакцинацію проти сказу, не допускати контакту домашніх тварин з безпритульними тваринами. В даний час в умовах воєнного стану, у зв’язку із загрозою життю та здоров'ю фахівців, подвірні обходи приватного сектору з метою щеплення тварин проти сказу не проводяться.

 

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Управління з розвитку споживчого ринку
департаменту економічного розвитку ММР


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: