Мапа порталу

В мерії обговорили проєкт бюджету Миколаєва на 2022 рік

У Миколаєві відбулись слухання проєкту бюджету Миколаївської міської територіальної громади на 2022 рік. Представники депутатського корпусу та громадськості, розпорядники бюджетних коштів могли внести зауваження та запропонувати правки до головного кошторису міста.

Перший заступник міського голови Віталій Луков зазначив, що всі пропозиції фіксуватимуться представниками виконавчого комітету міської ради.

"Слухання проводяться за розпорядженням міського голови Олександра Сєнкевича з метою максимально відкрито, прозоро та публічно прийняти бюджет на наступний рік, урахувати думки експертів, налагодити комунікацію між міською владою та громадою".

Відповідно до обмежень червоної зони, у якій наразі перебуває Миколаїв, кількість відвідувачів заходу була обмеженою. Щоб ознайомитись з проєктом бюджету могли якнайбільше громадян, велась пряма трансляція на YouTube каналі Миколаївської міської ради та ТРК МАРТ. Також Центром підтримки бізнесу та експертно-громадською радою ММР, які є ініціаторами слухань, було організовано прямий ефір на платформі Zoom.

Директорка департаменту фінансів Віра Святелик назвала показники, що враховувались при формуванні бюджету.

Вона поінформувала про основні макропоказники економічного і соціального розвитку України у 2022 році, на яких базуються розрахунки фінансового ресурсу.

Це індекс споживчих цін, на наступний рік він прогнозується на рівні 6,2% та розмір мінімальної заробітної плати, який складає 6500 грн, а з жовтня зросте до 6700 грн. 

"Наші основні доходи складають 5 млрд 166 млн 242 тис. грн. З них по загальному фонду - 5 млрд 63 млн 47 тис. грн, по спеціальному  - 103 млн 195 тис. грн. Ці кошти здебільшого є власними надходженнями бюджетних установ. Субвенції складають 893 млн грн, з них основна сума -  875 млн грн - це освітня субвенція. "

Натомість видатки у 2022 році складатимуть 5 млрд 421 млн 425 тис грн, що приблизно на 300 млн грн більше, ніж доходи. Такий показник виник у зв'язку з отриманням двох кредитів: 158 млн грн планується залучити на придбання автобусів та 150 млн грн - на капітальний ремонт міських доріг.

Понад 40 млн грн з міського бюджету мають намір виділити на кредитування:

- надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво/ реконструкцію /придбання житла) – 15 млн грн;

-  надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво/ реконструкцію /придбання житла – 8 млн. 345 тис. грн;

-  повернення пільгових довгострокових кредитів, наданих молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво/реконструкцію /придбання житла – 8 млн. грн.

Ще 25 млн грн буде виділено на забезпечення гарантійних зобов'язань за позичальників, що отримали кредити під місцеві гарантії. Мова йде про два комунальні підприємства Миколаївелектротранс та Миколаївводоканал.

Віра Святелик зазначила, що доходи бюджету Миколаївської міської територіальної громади у 2022 році складаються переважно з загального фонду надходжень - 80 %. Ще 17% - трансферти (субвенції з державного та обласного бюджетів, а також дотації). Спеціальний фонд складає 2% - це власні кошти надходжень бюджетних установ та фонди охорони навколишнього середовища.

"Темпи зростання обсягів доходів стабільні та у порівнянні з 2020 роком вище на 27,3%, з 2021 - на 11%. Нагадую, що у 2020 році у зв'язку з карантином у нас було недовиконання бюджету". - додала Віра Святелик.

За її словами, основними джерелами наповнення дохідної частини загального фонду бюджету громади залишаються податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок та плата за землю. Також велику долю має акцизний податок.

У видатках бюджету громади в першочерговому порядку враховано потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ та видатки на проведення розрахунків за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ та послуги зв'язку, які споживаються бюджетними установами.

Основна частина видатків міського бюджету відбувається за рахунок власного ресурсу бюджету. Віра Святелик зазначила: бюджет міста на 2022 рік є соціально спрямованим. Так, 66,7% витрат від загального обсягу бюджету, що складає 3 млрд 618 млн грн,  спрямовується на фінансування програм соціально-культурної сфери.

"Серед основних також  - видатки на економічну діяльність, завдяки закупівлі автобусів, капітальному ремонту доріг та підтримци оплати послуг Миколаївелектротрансу за перевезення пасажирів. Ще - на сферу ЖКГ та на фінансування інших програм та заходів." - зазначила директорка департаменту фінансів.

По галузям на 2022 рік в проєкті бюджету передбачено кошти:

"Освіта"  2 млрд 488 млн. 674 тис. грн. у т.ч. за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету - 875 млн. 179 тис. грн.

"Охорона здоров’я" - 167,4 млн грн.

"Культура і мистецтво" - 161,9 млн грн

"Фізична культура та спорт" - 194,6 млн грн.  

"Соціальний захист та соціальне забезпечення" - 197 млн 526 тис грн

"Житлово-комунальне господарство"  676 млн 215 тис. грн.,

Бюджет участі відповідно до міської програми «Громадський бюджет  м. Миколаєва» - 20 млн 348 тис. грн.

З повним текстом проєкту бюджету Миколаївської міської територіальної громади на 2022 рік можна ознайомитися на офіційному сайті Миколаївської міської ради в розділі «Головна»/«Про місто»/«Бюджет міста»/«Проєкт бюджету»/«2022 рік».

Пропозиції головних розпорядників бюджетних коштів до проєкту бюджету Миколаївської міської територіальної громади на 2022 рік розміщені на сайті департаменту фінансів Миколаївської міської ради (depfin.mkrada.gov.ua) у розділі «Бюджет міста».

Пропозиції до проєкту бюджету Миколаївської міської територіальної громади на 2022 рік приймаються департаментом фінансів Миколаївської міської ради до 17:00 години 17 грудня 2021 року на електронну адресу [email protected] або на поштову адресу вул. Адміральська, 20, м. Миколаїв, 54001 в електронному або паперовому вигляді.

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: