Мапа порталу

16 грудня в Миколаєві відкриють меморіальну дошку на честь Почесного громадянина міста Миколи Троянова

З метою увічнення пам’яті Почесного громадянина міста Миколаєва, актора, драматурга, засновника та багаторічного керівника драматичної студії при Будинку культури Будівельників, народного артиста Грузинської РСР,  Троянова Миколи Олексійовича, в рамках відзначення сторіччя від дня його народження 16 грудня 2021 року о 12.00 відкривається меморіальна дошка на будівлі Будинку культури Будівельників за адресою Спаський спуск, 13.

Рішення про увічнення пам’яті Миколи Троянова прийнято Виконавчим комітетом Миколаївської міської ради  від 28.07.2021 № 665.

Автор меморіальної дошки - миколаївський скульптор Наталя Макаєва, дизайнерський супровід - художник  Андрій Іваницький.

Все своє життя Микола Троянов  присвятив служінню мистецтву. Він народився 16 грудня 1921 року, в с. Косицьке, Новгородської області РФ. Після закінчення середньої школи навчався в полковій школі в м. Шепетівка. Учасник Другої Світової війни. Воював під Києвом, Ленінградом, в Польщі. Нагороджений багатьма орденами і медалями.

Після війни з відзнакою закінчив Театральне училище ім. М. С. Щепкіна при Малому театрі в Москві (1946-1950 рр.). У 1950-1960 рр. – актор Тбіліського російського театру ім. О. С. Грибоєдова.

1960 року сім’я Троянових приїхала до Миколаєва. З 1960 по 1974 роки  Микола Олексійович – актор Російського драмтеатру ім. В. П. Чкалова в Миколаєві. У 1963 року М. О. Троянов створив у Миколаєві театральну студію, яка 1969 року отримала статус Народного драматичного театру.

У 1974 року Микола Олексійович покинув професійну сцену театру, щоб повністю  себе присвятити своєму дітищу – Народному театру, де поставив більше ста вистав (одноактні і багатоактні, переважно письменників-класиків). За 50 років театром Троянова поставлено драми і комедії Софокла, В. Шекспіра, А. Франса, О. Островського, А. Чехова і ін. Більше півсотні аматорських акторів з його трупи стали професіоналами, серед них є заслужені артисти України і Росії. Сьогодні учні М. О. Троянова працюють в театрах Миколаєва, Харкова, Києва, Санкт-Петербургу, Москви, Німеччини, Чехії і навіть Аргентини. М. О. Трояновим написано два десятки п’єс, видано шість книг, в яких опубліковані його драматичні твори, мемуари, вірші, балади.

Троянов Микола Олексійович нагороджений українським орденом Богдана Хмельницького 3-го ступеня (1999). За значні заслуги в розвитку культури і театрального мистецтва нагороджений званням «Заслужений артист Грузії» (1957). Почесний член Миколаївського Пушкінського клубу. 2000 року удостоєний звання «Городянин року-2000» у номінації «Мистецтво». 2001 року рішенням Миколаївської міської ради присвоєно звання «Почесний громадянин міста Миколаєва».

25 березня 2016 року Микола Олексійович Троянов пішов з життя.

  

                Управління з питань культури та охорони культурної спадщини

image

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: