Мапа порталу

Миколаїв - друге місто в Україні, де відкривається спеціалізований центр для дітей, які постраждали від насильства

Миколаїв став другим містом в Україні, де відкривається центр для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками. Заклад створено за моделлю Барнахус, що в перекладі «дім дитини». Неповнолітні, які потерпіли від злочину, потребують особливої допомоги — психологічної, правової, соціального супроводу. У даному центрі створено всі умови для проведення процесуальних дій у дружньому для дитини середовищі. Також тут об’єднають зусилля фахівці різних сфер, надаючи всю необхідну підтримку. Йдеться про те, щоби мінімізувати наслідки правопорушень для дитини та захистити її інтереси.

З нагоди відкриття закладу 9 грудня в Миколаївській міській раді відбувся пресбрифінг за участі представників Міністерства юстиції України, Офісу Генерального прокурора, Представника Верховної Ради України з прав людини, з дотримання прав дитини та сім’ї, Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Миколаївської обласної прокуратури, Координаційного центру з надання правової допомоги, управління ювенальної превенції Національної поліції України, Головного слідчого управління Національної поліції України, керівництва Миколаївської міської ради та Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Гостей привітав секретар міської ради Дмитро Фалько.

  • На жаль, випадки домашнього насильства та насильства проти дітей є в нашому місті та області. Сподіваюся, новий заклад, що працюватиме за поширеною у світі моделлю Барнахус, полегшить завдання правоохоронним органам із викриттям таких випадків, а найголовніше — допоможе захистити дітей, — зазначив посадовець.

За інформацією керівника Миколаївської прокуратури Володимира Говорухи, цьогоріч у Миколаївській області зафіксовано 189 кримінальних правопорушень, у яких потерпілими від злочинних посягань є діти. При цьому 29 дітей стали жертвами насильницьких злочинів проти статевої свободи, 14 постраждали від насилля в сім’ї.

За словами керівниці програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїри Аветісян, повноцінної статистики щодо кількості злочинів проти дітей у нашій державі наразі немає. Причина в тому, що такі випадки часто замовчуються.

  • Відколи розпочалась пандемія коронавірусу та запроваджено обмежувальні заходи, у багатьох країнах спостерігається підвищення ризику насилля проти дітей. Так само в Україні. Попередження та реагування на злочини проти дітей — один із найважливіших напрямків нашої роботи. Чому обрали саме модель Барнахус. Дитина, яка постраждала, змушена проходити чимало інституцій, її опитують від 7 до 10 разів. Прокуратура, слідчі, служба в справах неповнолітніх, соціальні служби. Кожен такий допит — це подвійна травматизація. Система Барнахус дозволяє зібрати під одним дахом усі необхідні послуги, забезпечити мультидисциплінарний підхід до реагування на випадок насильства, — каже пані Наїра.

Представниця ЮНІСЕФ додала, що зовсім нещодавно тільки обговорювали можливість відкриття центру в Миколаєві. Нашому місту вдалося в короткий термін реалізувати важливу ініціативу. Дотепер подібний заклад працював лише у Вінниці.

Особливість Миколаєва в тому, що до справи підійшли комплексно. В одній будівлі розташований Барнахус, мобільна група реагування на випадки домашнього насилля, а також притулок для постраждалих унаслідок таких злочинів. Для кожного підрозділу передбачено окремий вхід. Як розповів заступник міського голови Анатолій Петров, на ремонт приміщення спрямували кошти міського бюджету, а обладнання, меблі, відеоспостереження та ін. — придбано за допомоги Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Також створено всі умови для людей з інвалідністю — є підйомник, облаштований санвузол.

Заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук підкреслив, що робота за моделлю Барнахус передбачає тісну співпрацю всіх відповідальних структур. Важливо на практиці дотримуватись принципу забезпечення найкращих інтересів дитини. 

Ми не возимо різними інституціями дитину, яка потерпіла внаслідок злочину чи стала його свідком. Це додаткове психологічне навантаження. Суть в тому, що представники різних установ мають поєднати свої зусилля для благополуччя неповнолітнього. При цьому досвід Вінниці показує, як непросто подолати усталену практику, - каже Олександр Банчук.

Директорка міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віра Гончарук, яка координує роботу з впровадження моделі Барнахус у Миколаєві, запевнила — команда фахівців для роботи в центрі вже сформована, проведено симуляційні заняття. Місто готове надавати допомогу дітям, які потребують захисту.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/12_2021/09122021)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: