Мапа порталу

У Миколаєві починає роботу перший Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями

У Миколаєві починає роботу перший Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Перші кілька тижнів працюватиме в тестовому режимі, тут завершують комплектацію кабінетів необхідним приладдям, набирають фахівців. Поки що до штату Центру увійдуть 14 спеціалістів. Втім, з наступного року планують розширювати перелік послуг, тож і штат збільшать. До Положення Центру внесли зміни, щоб заклад міг здійснювати комплексну реабілітацію осіб з інвалідністю: поруч із соціально-психологічною планують впровадити професійну та трудову. Документ проходить погодження депутатських комісій.

Заклад носитиме назву «Хвиля». За словами директорки Ольги Малярчук, це символізує постійний рух вперед.   

-   Наше завдання – донести до всіх, що люди з інвалідністю мають право та, головне, можливість вести повноцінне життя. Їм лиш потрібно трохи допомогти, дати професію, іноді просто підтримати, - каже вона.

2 грудня у Центрі за «круглим столом» зібралися представники міської влади, керівники громадських організацій та закладів, що мають відношення до сфери реабілітаційних послуг для осіб з інвалідністю. Разом обговорили, як працюватиме заклад, домовилися про взаємодопомогу.  

Заступник міського голови Анатолій Петров зауважив, що міська влада продовжує системну роботу щодо створення належних умов реабілітації та соціалізації містян. Так, департамент праці та соціального захисту працює над розробкою програми доступності, на яку в 2022 році будуть передбачені кошти міського бюджету.

-  Важливо сказати й про освітні послуги. Кілька років тому миколаївці, які мали певні хвороби й не могли з будь-яких причин відвідувати заклади освіти, перебували в спеціалізованих інтернатах. Сьогодні триває реорганізація інтернатів і наше завдання – надати якісні освітні послуги в школах та дитсадках всім, хто має інвалідність. У низці закладів освіти така інфраструктура вже створена. Сьогодні за «круглим столом» маємо скоординувати нашу діяльність та спрямувати всі зусилля на те, щоб у миколаївців з інвалідністю були умови для повноцінного життя, розвитку, відпочинку, - сказав віцемер.  

В подальшому філії Центру можуть відкритися в різних районах Миколаєва, адже такої допомоги потребують багато містян. Про це розповів Сергій Василенко, директор департаменту  праці та соціального захисту населення. На офіційному сайті департаменту створять спеціальний розділ, де прийматимуть пропозиції стосовно роботи закладу від усіх зацікавлених.

До обговорення долучилися директорка Миколаївського міського центру соціальних служб Віра Гончарук, депутати міської ради Ганна Норд, Вікторія Переверьзєва, Юрій Степанець, голова Миколаївської обласної організації «Союз осіб з інвалідністю України» Ольга Степаненко, директорка Миколаївського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Ірина Чекарь. Всі висловили готовність допомогти Центру в перших кроках.  

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/12_2021/02122021_4)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: