Мапа порталу

У міськраді обоговорили реалізацію проєкту Громадського бюджету «Алея національних діаспор м. Миколаєва»

У міськраді обоговорили реалізацію проєкту Громадського бюджету «Алея національних діаспор м. Миколаєва». Проєкт підтримала громада на загальноміському голосуванні у 2020 році. Він передбачає впорядкування пішохідної зони біля скверу на передмостовій площі (по вулиці Набережній ріг вулиці Пушкінської), встановлення десяти флагштоків та інформаційних табличок. Також на впорядкованій території з’явиться огорожа, нові лавки та урни.

Нагадаємо, у Миколаєві проживають представники понад 100 національностей. Як наголосив перший заступник міського голови Віталій Луков, у нашій державі кожному гарантовані рівні права та можливості.

  • Питання одного з проєктів Громадського бюджету вийшло в публічну площину. Автор виявив бажання візуалізувати спільне, мирне проживання на цій землі багатьох національностей. Мета нашої сьогоднішньої зустрічі — визначитись, які прапори будуть на перших десяти флагштоках, та яку інформацію розмістимо на табличках, — каже посадовець. — Зрозуміло, що всіх одразу вшанувати не вийде, бо національностей значно більше, тож маємо дійти згоди, як втілити ідею в життя. На цій землі не має бути ворожнечі.

Автор проєкту, радник міського голови Денис Барашковський розповів, що задум створити так звану Алею дружби виник два роки тому, а надихнув його подібний приклад у дніпрян.

  • Ми додали до проєкту власні родзинки — опис діаспор та їх діяльності. Коли люди гулятимуть вулицею Набережною до «Дикого Саду», вони зможуть відчути багатонаціональний характер Миколаївщини, отримати цікаву інформацію. Спочатку планували розмістити 12 флагштоків із прапорами різних країн, поки виготовили документацію через подорожчання матеріалів їх стало вже 10. Підіймалося питання про те, що в Миколаєві набагато більше національностей. І я це також розумів. Зверніть увагу, що в описі проєкту прапори відсутні, адже я не маю права вирішувати, стяги яких країн будуть розміщені. Моїм завданням було дати таку можливість, а далі — вирішувати діаспорам, — каже Денис Барашковський.

Голова Миколаївської міської ради національних товариств Анар Ахундов запропонував запросити для розширеного обговорення представників усіх діаспор, які звернулися до міськради з листом щодо спільної участі у вирішенні питань реалізації проєкту.

Не політизувати проєкт закликав голова ради старійшин Ради національних товариств Миколаївської області Султан-Мурад Каймаразов.

  • Перед тим, як щось робити, слід ретельно все продумати, щоби не було конфлікту. Не забувайте, ми всі — громадяни України, представники національних меншин, які проживають на території цієї держави. Чимало діаспор так і говорять: «Ми — українці». Пропоную таке рішення — розмістити на всіх десяти флагштоках прапор України. А внизу розмістити інформаційні елементи, які покажуть історію національностей. Чи то фотопанораму, чи інші варіанти, — каже він.

Ідею щодо встановлення Українського стягу підтримав перший заступник міського голови Віталій Луков та більшість із присутніх представників діаспор.

  • Національні меншини можемо виразити, наприклад, через мову. На інформаційних табличках виконати написи різними мовами - це може бути одна фраза чи кілька рядків вірша. Адже національна ідентичність — це знання свої історії, мови, культури та релігії, — зазначив віцемер. 

Директорка департаменту економічного розвитку міської ради Тетяна Шуліченко додала, що поруч із прапорами України можна вивісити й офіційний прапор нашого міста. А інформацію про діаспори розмістити в qr-кодах.

Після обговорення учасники зустрічі домовилися за два тижні зібратися ще раз, щоби представити напрацьовані ідеї для оформлення інформаційних матеріалів.

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/11_2021/25112021_4)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: