Мапа порталу

У Миколаєві продовжують працювати над впровадженням моделі «Барнахус» - центру для дітей, які постраждали від насильства

У Миколаєві триває підготовка до відкриття спеціалізованого центру для допомоги дітям, які постраждали від насильства, або стали свідками кримінальних правопорушень пов’язаних з насильством (за моделлю Барнахус).

22 жовтня в мерії під головуванням віцемера Анатолія Петрова відбулось засідання робочої групи щодо реалізації пілотного проєкту.

Нагадаємо, Миколаїв став другим містом в Україні, де запроваджують Барнахус. Ідея полягає в міждисциплінарності — для захисту прав працюють спеціалісти різних сфер, надаючи необхідну підтримку дитині, яка стала свідком або постраждала від насильства. Йдеться, зокрема, про психологічну, медичну, соціальну і юридичну підтримку. Разом із тим, працівники центру будуть сприяти правосуддю, дружньому до дитини, - створювати максимально нетравматичне середовище, в якому вона зможе надати повну інформацію, необхідну для розслідування.

Присутні обговорили організаційні особливості впровадження моделі, розглянули проблеми та шляхи їх вирішення.

Наразі Миколаїв вже готовий до пілотування: попередньо сформована мультидисциплінарна команда, відбувся ряд тренінгів з відпрацювання механізмів проведення допиту дитини, постраждалої від насильства.

Директорка Миколаївського міського центру соціальних служб Віра Гончарук розповіла про алгоритм роботи закладу.

"Поліція вносить дані про випадок насильства в єдиний реєстр досудових розслідувань та приймає рішення про проведення допиту дитини на базі Барнахусу. Після цього ми збираємо міждисциплінарну команду - під кожний випадок вона буде окремою - і узгоджуємо дату проведення допиту. Попередньо всі питання слідчий обговорює з психологом. Саме психолог встановлює перший контакт з постраждалим. Допит фіксується на електронний носій, після нього підписується протокол". - зазначила Віра Гончарук. - "У центрі є все необхідне для роботи з постраждалим. Окремо буде медичний кабінет, де лікар за потребою матиме змогу оглянути дитину". 

Орієнтовно центр запрацює вже у листопаді. На його базі постійно перебуватимуть два психолога та соціальний працівник. Як зазначила Віра Гончарук, їх головне завдання - створити максимально захищені та комфортні умови для постраждалого.

"Це - можливість захистити дітей від зайвого травматизму. Їм не потрібно буде ходити від однієї організації до іншої, адже зацікавлені сторони самі приходитимуть до неї, щоб вирішити її проблеми. Це - проект, який, передусім захищає інтереси дитини". - резюмувала Віра Гончарук.

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/10_2021/22102021_3)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: