Мапа порталу

У Миколаєві з’явився "Кімерійський вершник"

Сьогодні, 7 жовтня, в Миколаєві відкрили новий цікавий арт-об’єкт. Йдеться про  барельєф "Кімерійський вершник". Проєкт покликаний популяризувати історичне минуле нашого регіону.

Про це повідомляє відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови.

«Кіммерійського вершника» можна побачити на оглядовому майданчику біля городища «Дикий Сад». Як розповів перший віцемер Віталій Луков, в Миколаєві він з’явився завдяки програмі Громадський бюджет.

- У людей є можливість презентувати громаді цікаві ідеї та отримати підтримку для їх втілення у життя. «Кімерійський вершник» - один з таких проєктів. Приємно, що до його реалізації долучилась молодь,- зазначив Віталій Луков.

Про ідею створення барельєфу та його історичний контекст розповів Кирило Горбенко, керівник археологічної експедиції "Дикий Сад".

- У 2017 році під час відзначення Дня археолога відомий миколаївський археолог Юрій Гребенніков розповів про «Дикий Сад» в контексті вершництва, адже протягом багатьох років ми знаходили численні елементи, які свідчили, що тут масово виготовлялись речі для кінської упряжі. Тоді він висловив ідею, що тут був центр виробництва таких предметів, тому було б непогано встановити кімерійському вершнику пам’ятник, - розповів Кирило Горбенко. – Вже через кілька років завдяки Денису Барашковському  та Наталі Буряковій ця ідея почала реалізовуватись. Вони подали проєкт для участі в Громадському бюджеті. Я виступив консультантом. При цьому в мене була умова: на пам’ятнику мали бути точно зображені предмети, знайдені на території городища «Дикого Саду». І це вийшло.

За його словами, знахідки  археологів свідчать про те, що «Дикий Сад» був першим Чорноморським портом.

Ескіз скульптури і саму роботу виконала Наталя Макаєва, викладачка дитячої художньої школи. Вона повідомила, що над вершником працювали 2 місяці, а сам барельєф зроблено з  епоксидної смоли.

Треба відзначити, що з одного боку арт-об’єкту зображено  вершника на коні зі списом, а на іншому -  два кіммерійця.

- Для мене «Кімерійський вершник» - це заклик до городян:  подавайте свої ідеї на Громадський бюджет, об’єднуйте людей і змінюйте місто на краще, - сказав співавтор проєкту, радник міського голови Денис Барашковський, висловивши подяку департаменту ЖКГ за допомогу у втіленні ідеї у життя.

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/10_2021/071021)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: