Мапа порталу

У Миколаєві відбулись обговорення зміни тарифу на перевезення пасажирів у громадському транспорті

Сьогодні, 21 травня, в міській раді відбулись обговорення зміни тарифу на перевезення пасажирів у громадському транспорті Миколаєва. У заході взяли участь віцемер Юрій Андрієнко, члени виконавчого комітету Миколаївської міської ради представники відповідних структурних підрозділів міської ради, підприємств-перевізників, громадські активісти.

Юрій Андрієнко проінформував про ситуацію, що склалася в сфері пасажирських перевезень.

- Наразі ситуація складна, однак контрольована, - сказав заступник міського голови. 

За його словами, по галузі сильно вдарив карантин. Через епідемію та низку економічних чинників  за останній час відчутно знизилась кількість пасажирського транспорту.

- До березня минулого року, коли ввели перші карантинні заходи, на маршрутах Миколаєва працювало 630 одиниць пасажирського транспорту. Сьогодні ж 570. І ми бачимо, що ця недостача значно вплинула на ситуацію з пасажирськими перевезеннями, - додав Юрій Андрієнко.

 А начальник управління транспортного комплексу, зв’язку та телекомунікацій Дмитро Попов повідомив, що систематично проводиться моніторинг тарифів у галузі. Зокрема, порівнюються ціни в обласних центрах, встановлені на проїзд у приватному, комунальному автомобільному та електричному транспорті. За його словами, на початку цього року низка міст підвищила тарифи на пасажирські перевезення. Деякі обласні центри планують це зробити найближчим часом.

У цілому моніторинг показав: на сьогодні у нашому місті діють одні з найнижчих тарифів.

Начальник відділу цін та цінової політики управління з розвитку споживчого ринку Олена Боличевська повідомила, що до міської ради надійшли звернення від підприємств-перевізників щодо перегляду  тарифів на пасажирські перевезення Миколаєва.

- Відповідно до методики розрахунку тарифів перегляд тарифів повинен здійснюватися у зв’язку із зміною виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежить від господарської діяльності підприємства, у тому числі в разі зміни вартості палива більше ніж на 10 відсотків. Розглянувши всі ці показники, можна прийти до висновку, що перегляд тарифів необхідний, - зазначила Олена Боличевська. – Однак у ході розгляду наданих розрахунків були виявлені значні неточності, спірні питання, вони стосуються тарифів на перевезення пасажирським транспортом, що працює в режимі маршрутного  таксі. Такі неузгодженості виникають, зокрема, через те, що підприємства-перевізники здебільшого не мають власного транспорту  і залучають до роботи приватних підприємців-водіїв. Тому самі підприємства не мають можливості підтвердити всі витрати відповідно до існуючої методики. Наприклад, саме підприємство не закупає пальне, не закупає шини, адже це робить безпосередньо власник автотранспортуТому ми прийшли до згоди, що розрахунок буде проведено відповідно до методики на ті витрати, які має підтвердити власник автотранспорту. Також в розрахунках вартості паливо застосовувались середні показники. Зокрема, виводились середні показники по всіх автозаправних станціях.

Що стосується комунальних підприємств-первізників, це «Миколаївелектротранс» та «Маколаївпастранс», то вони можуть підтвердити усі свої розрахунки. Те ж саме стосується й приватного підприємства «Євротранстехсервіс».

Представники громадськості, присутні на обговоренні, закидали перевізникам надання послуг низької якості. Вони зазначали, що технічний стан маршруток залишає бажати кращого, що лише незначна їх кількість обладнана пристроями GPS.

Натомість перевізники звертали увагу на те, що діючий тариф не відповідає ані економічним реаліям, ані витратам підприємств, ані вимогам міської влади та громадськості. На їх думку, запропонована вартість перевезень лише дозволить дещо стабілізувати ситуацію, що склалася в галузі.

Нагадаємо, що вартість проїзду за розрахунками підпрмств-перевізників мала б становити понад 10 гривень. Однак, відділ цін міської ради проаналізував подані цифри та визначив такі тарифи: 

якщо маршрут до 10 кілометрів - 6 гривень. При цьому проїзд в комунальних “зелених” автобусах підприємства Миколаївпастранс - 5 гривень.

На маршруті понад 10 кілометрів - вартість проїзду 7 гривень. Для Миколаївпастрансу - 6 гривень.

У віддалені мікрорайони, що прирівнюються до приміських:  Матвіївка та Велика Корениха - 9 гривень. Мала Корениха - 10 гривень.

Вартість квитка на трамвай та тролейбус складатиме 6 гривень.

У подальшому питання встановлення тарифів на перевезення пасажирів розгляне виконком міської ради.

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/5_2021/210521_2)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: