Мапа порталу

Заради безпеки та спокою містян: як працювали сили цивільного захисту Миколаєва в 2020 році

У Миколаївській міській раді підбили підсумки роботи органів управління та сил цивільного захисту в 2020 році. Участь у засіданні чергової комісії з питань ТЕБ та НС взяли перший заступник міського голови Віталій Луков, секретар міської ради Дмитро Фалько, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Олександр Герасіменя, керівники виконавчих органів міськради та представники ГУ ДСНС України в Миколаївській області.  

Минулий рік приніс непрості випробування для Миколаєва. Як нагадав Віталій Луков, у перші місяці року Миколаїв спіткало стихійне лихо, що завдало збитків на суму 15 млн грн. 

  • Вітер повалив сотні дерев, пошкодив біля 50 покрівель. Друга надзвичайна ситуація пов’язана з коронавірусною хворобою. Пандемія розпочалася в березні 2020 року та, на жаль, продовжується донині. На придбання засобів індивідуального захисту та обладнання спрямовано біля 58 млн грн: з міського бюджету - майже 46 млн грн, кошти бізнесу - біля 13 млн грн. Суттєвий внесок у подолання COVID-19 зробили ТОВ “Миколаївський глиноземний завод” та ТОВ СП “Нібулон”. На території міста двічі доводилося забороняти певні види діяльності, що призвело до зниження наповнюваності міського бюджету майже на 100 млн грн та погіршення платоспроможності громадян. Незважаючи на карантинні заходи, сили цивільного захисту працювали над зниженням ризиків виникнення надзвичайних ситуацій та покращенням захисту територіальної громади, - підкреслив Віталій Луков.     

Начальник управління з питань НС та ЦЗН міськради Олександр Герасіменя детально розповів про результати роботи сил цивільного захисту в 2020 році. До їх складу входять 8 аварійно-рятувальних служб, 8 спеціалізованих служб, міське територіальне формування, що створене на базі організацій комунальної форми власності, 385 об’єктових формувань у складі майже 3 тисяч осіб.

  • Для забезпечення захисту громадян та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій у Миколаєві працює міська цільова програма. На виконання заходів програми в 2020 році виділено 12 млн 150 тис. грн. На ці кошти оновлено міський матеріальний резерв, поліпшено стан системи оповіщення, виконувались першочергові заходи з аварійно-рятувального обслуговування, придбано засоби індивідуального захисту органів дихання та проведено ремонтні роботи в захисних спорудах. Матеріальний резерв міста, що призначений для запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, створено на суму 3,4 млн грн. У 2020 році використано майже 1,8 млн грн. Резервний фонд бюджету міста становив 20 млн грн. З них на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій витрачено 17 млн грн., - поінформував посадовець. 

Минулого року в Миколаєві виникло 782 пожежі, з них в житловому секторі - 260. Вогонь забрав життя 16 людей, врятовано 36 містян, серед них двоє дітей. Збитки від пожеж склали біля 22 млн грн. Для попередження виникнення надзвичайних ситуацій розпорядниками коштів профінансовано заходи протипожежного призначення на суму біля 7 млн грн. 

Аварійно-рятувальне обслуговування потенційно небезпечних об’єктів комунальної власності здійснюється 10 взводом ДВГРЗ ДСНС України. Упродовж 2020 року рятувальники здійснили 1346 виїздів, врятували життя 7 людей. 

Перший заступник міського голови Віталій Луков відзначив, що за минулий рік стала помітною тенденція до збільшення кількості пожеж на відкритих територіях. У зв’язку з цим адміністраціям районів надано доручення приділити особливу увагу очищенню відкритих територій від несанкціонованих сміттєзвалищ та пожежонебезпечних матеріалів.  

  • Департаменту житлово-комунального господарства необхідно вжити заходів щодо проведення ремонтних робіт протипожежних систем в будинках підвищеної поверховості, на які виготовлено проєктно-кошторисну документацію, - додав керівник. - Також цьогоріч ми повинні завершити будівництво міської системи оповіщення. Навіть за такого складного бюджету слід віднайти кошти і передбачити 800 тис. грн на виконання цих робіт. 

Віталій Луков подякував фахівцям сфери цивільного захисту міста за сумлінну працю та відповідальне ставлення до своїх обов'язків. Кращих заохотили відзнаками Миколаївського міського голови.  

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/2_2021/16022021_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: