Мапа порталу

Надскладний рік для медицини: у Миколаєві підбили підсумки роботи галузі охорони здоров'я

Підсумки роботи у 2020 році підбили сьогодні працівники галузі охорони здоров’я Миколаєва. На засіданні медичної колегії були присутні міський голова Олександр Сєнкевич та його заступник Анатолій Петров, керівники міських лікувальних закладів, медичні директори, фахівці управління охорони здоров’я міської ради та завідуючі травматологічними відділеннями ЛШМД та міської лікарні № 3.

Мер Миколаєва подякував працівникам галузі за відповідальну роботу в складний для всієї країни період та вручив відзнаки тим, хто щоденно піклується про життя і здоров’я пацієнтів.

  • В умовах пандемії коронавірусу основна увага була прикута до потреб закладів охорони здоров’я. Хочу побажати кожному з вас сил та витримки. Не зупиняймося на досягнутому, чекаю від вас нових ініціатив та плідної роботи. Наше завдання — продовжити конструктивні зміни в медичній галузі, від яких виграють і лікарі, і пацієнти, — сказав Олександр Сєнкевич.

Начальник управління охорони здоров’я міськради Ірина Шамрай розповіла про кадрові призначення та представила нових керівників. За результатами конкурсу директором міської лікарні № 3 став Юрій Дячук; медичним директором КНП «Міська стоматологічна поліклініка» — Ірина Раковська. У грудні минулого року завершився термін контракту з керівником пологового будинку № 1 Євгеном Волоховим, тож наразі обов’язки директора виконує Дар’я Герман. Незабаром буде оголошено конкурс на дану посаду. Заступником керівника з медичних питань міської лікарні № 5 призначено експерта з інфекційних захворювань Сергія Матвієнка.

Говорячи про результати роботи медичної галузі Миколаєва за минулий рік, Ірина Шамрай констатувала: «За весь час моєї практичної діяльності такого надскладного року для медиків ще не було. В умовах пандемії ми вирішували величезну кількість нагальних, невідкладних питань у режимі 24/7. Триває медична реформа, ми продовжуємо запроваджувати електронний документообіг, заклади охорони здоров’я перейшли на новий рівень фінансування, не вистачає кадрів, — незважаючи на все, ми прожили цей рік більш ніж достойно. Показники роботи галузі говорять самі за себе. Дякую всім працівникам, які витримали навантаження, виконуючи колосальну роботу, борючись за життя і здоров’я людей».

Коротко про основні підсумки роботи:

  • У 2020 році розпочався другий етап медичної реформи та запроваджена Програма медичних гарантій для вторинного рівня надання медичної допомоги. Усі заклади охорони здоров’я міста уклали з НСЗУ 96 договорів по 21 пакету медичних послуг, відповідно до яких із квітня 2020 року відбувалось їх фінансування. Найбільша кількість укладених договорів — 18 — у міської лікарні № 5.

  • Заклади первинної медичної ланки продовжували працювати за новою моделлю фінансування й за результатами року Миколаїв посідає 8 місце серед усіх міст України (попереду лише міста-мільйонники). Суттєво збільшилось фінансування закладів охорони здоров’я міста вторинного рівня. Порівняно з минулим роком отримали на 238 млн грн більше.

  • Миколаївці активно користуються програмою «Доступні ліки». Упродовж року виписано 226 тисяч електронних рецептів, оплачених державою через Національну службу здоров’я України на суму понад 2 млн грн. На жаль, відшкодування вартості препаратів інсуліну протягом останніх трьох років не було стовідсотковим із боку держави. Міська рада додає кошти місцевого бюджету — у 2020 році ця сума склала понад 5 млн грн.

  • Минулого року в Миколаєві вперше почала працювати програма безкоштовного протезування. Придбано 58 комплектів кульшових та 8 колінних ендопротезів. Уже встановлено 52 комплекти. Програма діятиме й надалі, з міського бюджету виділено кошти для двох профільних відділень (ЛШМД та міська лікарня № 3).

  • Упродовж останніх років вдалося суттєво покращити матеріально-технічну базу лікувальних закладів міста. Лише у 2020-му придбали 5 апаратів ШВЛ, 36 кисневих концентраторів, 2 апарати УЗД, 8 моніторів із капнографами для реанімаційних відділень, гістероскоп, гастроскоп та колоноскоп із відеофіксацією, повноцінне обладнання для стаціонарної ПЛР-лабораторії, 4 надсучасних портативних апарати для ПЛР-діагностики та інше устаткування.

  • Виконано планові завдання по комплектуванню безоплатних донорських кадрів на 96,2 % (8839 донорів). Миколаїв долучився до проєкту з заготівлі плазми крові, що містить антитіла до COVID-19.

  • Для госпіталізації пацієнтів з гострою коронавірусною хворобою COVID-19 перепрофільовано 5 з 9 закладів охорони здоров’я, введено в дію шпиталі на 915 ліжок (61 % всього ліжкового фонду), 82 % яких забезпечені киснем. У 2020 році в місті виконано 3000 ПЛР та 35 532 ІФА-досліджень на COVID-19.

  • За допомоги соціально відповідального бізнесу в Корабельному районі збудовано сучасний центр лікування інфекційних хвороб.

  • Миколаїв — серед лідерів в Україні за кількістю застрахованих працівників медичних закладів (4 тисячі 739 осіб). Кошти виділяє міська рада. При цьому застраховані не лише 2 тисячі 175 фахівців, які працюють безпосередньо в закладах боротьби з COVID-19, а і працівники інших лікувальних установ. Зокрема, усі лікарі в ЦПМСД міста. Цьогоріч робота продовжиться, у бюджеті закладено необхідну суму грошей.

  • У 2020-му в Миколаєві народилися на 800 дітей більше, ніж попереднього року. Така втішна статистика — вперше за останні 5 років.

  • Минулого року розпочалася робота щодо облаштування міського перинатального центру на базі пологового будинку № 3. Наразі на цей напрям виділено перший транш коштів із міського бюджету в сумі 6 млн 885 тис грн.

  • У 2020 році до роботи в закладах охорони здоров’я міста приступили 40 молодих лікарів-інтернів — це найбільша кількість за останні три роки, відколи стартувала масштабна кампанія щодо залучення молодих фахівців. Упродовж цього часу місто надало медикам 11 квартир.

  • Незважаючи на пандемію коронавірусу та складні економічні умови, минулого року вдалося збудувати дві сучасні сімейні амбулаторії — в мкрн Матвіївка та мкрн Північному.

  • Оновлено ліжковий фонд лікувальних закладів міста. У 2020 році придбано 353 нових ліжка, цьогоріч планується ще 410.

За словами Ірини Шамрай, головними напрямками роботи медичної галузі Миколаєва залишається створення комфортних і безпечних умов лікування пацієнта, покращення якості надання послуг та забезпечення ефективної діяльності закладів охорони здоров’я.

 

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/1_2021/22012021)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: