Мапа порталу

Виконком Миколаївської міської ради просить Кабінет Міністрів України скасувати додаткові карантинні обмеження

12 січня виконавчий комітет Миколаївської міської ради ухвалив рішення № 1 «Про реалізацію права на працю суб’єктів господарювання на території міста Миколаєва в умовах карантину».

Рішення прийнято з метою безпечного функціонування міста, економічної підтримки малого та середнього бізнесу, зменшення соціальної напруженості та враховуючи звернення Громадського Руху «300 Миколаївців».

Ухваливши документ, виконком міської ради, зокрема, підтримав забезпечення реалізації права на працю суб’єктів господарювання, які проводять діяльність у сферах торговельного та побутового обслуговування, громадського харчування у період до 25 січня 2021 року, протягом якого Кабінетом Міністрів України запроваджено додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, за умови неухильного дотримання протиепідемічних заходів в організації їх діяльності.

Також члени виконкому міської ради звернулись до Кабміну з проханням скасувати додаткові карантинні обмеження, введені в січні поточного року.

Наводимо текст звернення.

 

ЗВЕРНЕННЯ

членів виконавчого комітету Миколаївської міської ради  до Кабінету Міністрів України щодо скасування додаткових обмежень, передбачених пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»
(із змінами), стосовно реалізації права на працю суб’єктів господарювання

 

Ми, члени виконавчого комітету Миколаївської міської ради, висловлюємо стурбованість з приводу запровадження локдауну в період з 00 годин 00 хвилин 8 січня 2021 року до 00 годин 00 хвилин 25 січня 2021 року та просимо скасувати пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами, далі – Постанова № 1236).

Пунктом 3 Постанови № 1236 передбачено посилення обмежень в період з 00 годин 00 хвилин 8 січня 2021 року до 00 годин 00 хвилин 25 січня 2021 року. Фактично на період локдауну заборонено відвідування усіх закладів освіти, окрім закладів дошкільної освіти та спеціальних закладів освіти; заборонено приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень, замовлень на винос та закладів громадського харчування в аеропортах; заборонено приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, в інших закладах розважальної діяльності; приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, окрім купівлі товарів першої необхідності. До того ж, заборонено роботу непродовольчих ринків, закладів культури (театри, кінотеатри, виставки), фітнес-залів, басейнів, заборонено проведення усіх масових заходів, крім офіційних спортивних.

До виконавчих органів Миколаївської міської ради надходять численні звернення підприємців, працівників ринків, керівників  закладів громадського харчування, в яких викладено зауваження та пропозиції щодо запроваджених карантинних заходів.       

Ми, члени виконавчого комітету, підтримуємо представників малого та середнього бізнесу, вважаємо, що запроваджені Кабінетом Міністрів України заходи є такими, що порушують конституційні права громадян, а саме: право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом (ст. 42 Конституції України); право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку кожен вільно обирає або на яку вільно погоджується (ст. 43 Конституції України); право на відпочинок для кожного, хто працює (ст. 45 Конституції України); право на соціальний захист (ст. 46 Конституції України); право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло (ст. 48 Конституції України).

Крім того, у пункті 3.2 рішення Конституційного Суду України від 28.08.2020 №10-р/2020 зазначено, що згідно зі статтею 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України; в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень; не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції України.

Конституційний Суд України наголошує, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом - актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України.

Також запроваджені заходи негативно відображаються на економічній ситуації в м. Миколаєві, що у свою чергу призведе до: втрати прибутків підприємцями, які провадять діяльність у сфері громадського харчування чи навіть їх закриття; зростання рівня безробіття; зменшення податкових надходжень до бюджетів тощо.

Зважаючи на численні звернення підприємців, соціальну напруженість, що виникла внаслідок запровадження протиепідемічних обмежень, необхідність збереження робочих місць для населення, а також з метою недопущення негативного впливу на економічну ситуацію в м. Миколаєві, просимо в межах наданих повноважень скасувати додаткові обмеження, передбачені пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами).

 

 Члени виконавчого комітету Миколаївської міської ради

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: