Мапа порталу

Виконком Миколаївської міської ради прийняв рішення "Про реалізацію права на працю суб’єктів господарювання на території міста Миколаєва в умовах карантину"

16 листопада виконком Миколаївської міської ради погодив рішення за №1156 "Про реалізацію права на працю суб’єктів господарювання на території міста Миколаєва в умовах карантину".

Як йдеться у документі, виконавчий комітет вирішив:

1. Підтримати забезпечення реалізації права на працю суб’єктів господарювання, які проводять діяльність у сферах торговельного та побутового обслуговування, громадського харчування в суботу та неділю за умови неухильного дотримання протиепідемічних заходів в організації їх діяльності.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо скасування додаткових обмежень, передбачених пунктом 15 постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із  змінами та доповненнями) стосовно реалізації права на працю суб’єктів господарювання в суботу та неділю (текст звернення додається).

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

16 листопада 2020                                                                            № 1156

Про реалізацію права на працю

суб’єктів господарювання на

території міста Миколаєва

в умовах карантину

 

З метою безпечного функціонування міста, економічної підтримки малого та середнього бізнесу, зменшення соціальної напруженості, враховуючи рішення Конституційного Суду України від 28.08.2020 № 10-р/2020, постанову Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами та доповненнями), селекторну нараду від 16.11.2020 за участю Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А., міських голів міст обласного значення, відповідно до ст. 43 Конституції України, ст. 40, ч. 6 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Підтримати забезпечення реалізації права на працю суб’єктів господарювання, які проводять діяльність у сферах торговельного та побутового обслуговування, громадського харчування в суботу та неділю за умови неухильного дотримання протиепідемічних заходів в організації їх діяльності.

 

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо скасування додаткових обмежень, передбачених пунктом 15 постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із  змінами та доповненнями) стосовно реалізації права на працю суб’єктів господарювання в суботу та неділю (текст звернення додається).

 

3. Департаменту міського голови Миколаївської міської ради (Литвиновій) опублікувати рішення в засобах масової інформації.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

 

Перший заступник

міського голови                                                                                  В. КРИЛЕНКО

 

ЗВЕРНЕННЯ

членів виконавчого комітету Миколаївської міської ради

до Кабінету Міністрів України щодо скасування додаткових обмежень, передбачених пунктом 15 постанови Кабінету Міністрів України

від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом

SARS-CoV-2» (із змінами та доповненнями) стосовно реалізації права

на працю суб’єктів господарювання в суботу та неділю

 

Ми, члени виконавчого комітету Миколаївської міської ради, висловлюємо стурбованість з приводу запровадження  «карантину вихідного дня» та просимо скасувати пункт 15 постанови Кабінету Міністрів від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами та доповненнями, далі - Постанова № 641).

Пунктом 15 Постанови № 641 запроваджено посилені карантинні заходи, запроваджено так званий «карантин вихідного дня», що діє з 00:00 суботи до 00:00 понеділка з 14 листопада 2020 р. до 30 листопада 2020 р. Фактично дозволено працювати лише суб’єктам господарювання, що здійснюють торгівлю продуктами харчування,  пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами; що здійснюють адресну доставку замовлень. Дозволено провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів.

До виконавчих органів Миколаївської міської ради надходять численні звернення підприємців, працівників ринків керівників, закладів громадського харчування, в яких викладено зауваження та пропозиції щодо запроваджених карантинних заходів.

Ми, члени виконавчого комітету Миколаївської міської ради, підтримуємо представників малого та середнього бізнесу, вважаємо, що запроваджені Кабінетом Міністрів України заходи є такими, що порушують конституційні права громадян, а саме: право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом (ст. 42 Конституції України); право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку кожен вільно обирає або на яку вільно погоджується (ст. 43 Конституції України); право на відпочинок для кожного, хто працює (ст. 45 Конституції України); право на соціальний захист (ст. 46 Конституції України); право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло (ст. 48 Конституції України).

Крім того, у підпункті 3.2 рішення Конституційного Суду України від 28.08.2020 № 10-р/2020 зазначено, що згідно зі статтею 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України; в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень; не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції України.

Конституційний Суд України наголошує, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України.

Також запроваджені заходи негативно відображаються на економічній ситуації в м. Миколаєві, що у свою чергу призведе до: втрати прибутків підприємцями, які провадять діяльність у сфері громадського харчування чи навіть їх закриття; зростання рівня безробіття; зменшення податкових надходжень до бюджетів тощо.

Зважаючи на численні звернення підприємців, соціальну напруженість, що виникла внаслідок запровадження протиепідемічних обмежень, необхідність збереження робочих місць для населення, а також з метою недопущення негативного впливу на економічну ситуацію в м. Миколаєві, просимо в межах наданих повноважень скасувати додаткові обмеження, передбачені пунктом 15 постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами та доповненнями).

 

Члени виконавчого комітету Миколаївської міської ради

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: