Мапа порталу

Історична подія: у Варварівку пустили воду

У Миколаєві втілили у життя масштабний проєкт, що дасть змогу забезпечити якісною питною водою цілий мікрорайон. Йдеться про дюкер у Варварівку. Гроші на нього виділяли з міського та державного бюджетів.

Про будівництво такого водогону говорили не один десяток років. Однак здійснити задумане змогли лише в 2020 р.

Сьогодні, 5 листопада, відбулась історична подія – у Варварівку пустили воду. На заході були присутні мер Олександр Сєнкевич, директор КП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко, керівник підприємства-підрядника Олександр Жак.

- Сьогодні ми стаємо свідками історичної події. Це пуск води до Варварівки. Там централізованого водопостачання ніколи не було, - сказав Олександр Сєнкевич. -  Цей проєкт вдалось реалізувати завдяки злагодженій роботі багатьох людей. Я хочу подякувати кожному з них. Це народний депутат Олександр Пасічний, який допоміг виділити кошти з державного фонду регіонального розвитку, компанія-підрядник ТОВ «ВіК ТЕХНОЛОГІЇ» тощо.

За словами Олександра Жака, водогін має довжину в 1,3 км, його проклали під дном річки Південний Буг  на глибині 25 м. Робота була непростою.  Наприклад, замість запланованого 1 місяця буріння довелось витратити 3 місяці.  Причина – складні ґрунти.

- Практично 100 відсотків використаних при будівництві матеріалів вироблені в Україні. В тому числі й труба із захисним покриттям, з якої зроблено дюкер. Відзначу, що цей проєкт вийшов значно дешевшим, ніж інші проєктні рішення, - зазначив Олександр Жак.

Він додав, що до кінця цього  року запустять ще другу нитку дюкеру, яка слугуватиме резервним джерелом води у разі позаштатних ситуацій.

Мер повідомив: будівництво дюкеру – це один з етапів роботи з вирішення проблеми забезпечення централізованим водопостачанням миколаївських мікрорайонів, що розташовані на правому березі Південного Бугу. Попереду ще робота з підключення до магістральної мережі житлових будинків Варварівки та усіх, хто потребує цієї послуги. Займатися цим буде комунальне підприємство «Миколаївводоканал».

- Будемо закладати кошти в бюджет, аби допомогти соціально незахищеним  верствам населення підключитися до мережі, - сказав Олександр Сєнкевич.

А Борис Дуденко повідомив, як мешканцям Варварівки підключитися до магістрального водогону.

- Коли закінчиться прокладання мереж, їх передадуть на баланс підприємства, «Миколаївводканал» буде видавати технічні умови на підключення. Вартість робіт з підключення залежатиме від відстані будинку до дюкеру, від того, які колодязі будуватимуть, яка запірна арматура використовуватиметься, - повідомив Борис Дуденко. – Послуги з водопостачання для мешканців Варварівки коштуватимуть стільки ж, як вони коштують для всіх інших мешканців Миколаєва. Все відповідно до тарифу, який встановлює НКРЕКП.

Крім того, наразі місто працює над будівництвом каналізаційних мереж у Варварівці.

- Вже розробляється техніко-економічне обґрунтування будівництва системи водовідведення. Наступного року планується проєктування. І будемо подавати проєкт для виділення коштів з державного фонду регіонального розвитку, - сказав Миколаївський міський голова.

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2020/11_2020/051120)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: