Мапа порталу

У Миколаєві відкрили Міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО

10 вересня 2020 року у Миколаєві відкрили сучасний Міський центр підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО. Проєкт реалізований за ініціативи міської влади у співпраці зі Світовим банком та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Наразі це єдина в Україні комунальна установа, де ветерани АТО, члени їх родин та вимушені переселенці можуть отримати весь комплекс послуг: юридичну та соціальну допомогу, медичні й реабілітаційні послуги, пройти тренінги щодо працевлаштування, та й просто провести дозвілля з користю. Основна мета створення центру - повернути людей, які постраждали від війни, до повноцінного життя, допомогти віднайти спокій та відновити здоров’я.

За словами Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича, прагнули зробити в Миколаєві кращий центр підтримки учасників АТО в Україні.  

  • Два роки тому тут було розвалля, нині ж - сучасна, укомплектована всім необхідним установа, чиї двері відкриті для всіх, хто потребує допомоги. Капітальний ремонт двоповерхової будівлі центру площею біля 800 квадратних метрів виконано коштом міського бюджету та Світового банку. Придбали меблі, необхідну техніку, побутове приладдя, спортивне знаряддя та ін. Супровід проєкту здійснювало Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Завжди повторюю, що коли люди не “міряються біцепсами”, а стають разом до роботи, виходить чудовий результат. Дякую всім, хто долучився до реалізації! - сказав мер Миколаєва.

Урочисту подію сьогодні відвідав заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Давид Макар'ян. Посадовець анонсував, що в Миколаєві планують незабаром втілити ще низку важливих проєктів. 

  • Сьогодні проведемо з цього приводу нараду з міським головою Олександром Сєнкевичем. Перше: Міністерство реінтеграції спільно з Держмолодьжитло будуть реалізовувати програму з закупівлі житла на первинному та вторинному ринку для внутрішньо переміщених осіб. Придбати житло люди зможуть за 3% річних у лізинг. Ця програма буде реалізована в Миколаєві також. Крім того,  хочу подякувати Олександру Сєнкевичу за ще один наш спільний проєкт. Між Україною та Туреччиною незабаром буде підписано меморандум щодо будівництва міні-містечок у Херсоні та Миколаєві для внутрішньо переміщених осіб, кримських татар, які залишили свої домівки. У Миколаєві наразі проживає 5,5 тисяч родин. Дякую Олександру Федоровичу та його команді - на сьогодні вже виділена земельна ділянка для будівництва. Думаю, до кінця 2021 року містечко буде готове, - розповів Давид Макар’ян.

Вітальні слова прозвучали від голови облдержадміністрації Олександра Стадніка; колишнього Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадима Черниша, за час роботи якого починалося будівництво; голови ГО "Асоціація бойових дій та ветеранів АТО" Іллі Шполянського.  

Перерізали символічну стрічку та першими увійшли до центру син загиблого воїна АТО Данило Колєсніков та донька сім'ї внутрішньо переміщених осіб Наталя Кирсанова.

Керівник комунальної установи Віктор Мойсеєв провів гостям екскурсію центром та показав результат дворічної праці.  За його словами, на початок року в Миколаєві зареєстровано приблизно 4 тисячі 200 учасників АТО, які потребують послуг центру. 

  • Ця цифра постійно зростає. Також у місті проживають понад 5 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Зауважте, що у нас розташовується найбільший військовий гарнізон в Україні. Це потенційні отримувачі наших послуг, - говорить Віктор Мойсеєв. 

Слід зазначити, що в центрі радо прийматимуть цілі родини, адже й дорослі, і малі знайдуть собі заняття за потребою. Облаштована цікава ігрова кімната для малечі, приміщення коворкінгу та спортивна зала з тренажерами для дорослих, унікальна сенсорна кімната, де з військовими працюватиме психолог та допомагатиме подолати травматичний синдром, кімнати для відпочинку, простір для психологічного розвантаження. 

Для того, щоб зареєструватися та стати клієнтом центру необхідно звернутися за адресою: пров. Кобера, 13А/8. За інформацією телефонуйте:: 063 397 35 93.

Нагадаємо, що створення Міського центру підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО було частиною комплексного проєкту «Нові можливості адаптації внутрішньо переміщених осіб і ветеранів АТО у громаду Миколаєва», розробленого департаментом економічного розвитку міськради. За результатами конкурсного відбору, на якому було представлено 77 пілотних проєктів зі всієї України, миколаївський проєкт було відібрано для реалізації за грантові кошти Світового банку. 

Відділ інформаційного забезпечення

департаменту міського голови 

 

IMAGE FOLDER (/files/2020/9_2020/10092020)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: