Мапа порталу

ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» сплатило основну суму боргу перед НАК «Нафтогаз України» - рахунки підприємства досі арештовані

Станом на 8 вересня основний борг ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» перед НАК «Нафтогаз України» у сумі 41,4 млн грн повністю погашено. Однак, через відсутність фінансової можливості сплатити понад 30 млн грн штрафних санкцій рахунки підприємства залишаються заблокованими.

При цьому, звернення до НАК «Нафтогаз України» щодо підписання договору реструктуризації штрафних санкцій залишилося без розгляду.

«Єдиним рішенням проблеми для нашого підприємства та ряду інших теплопостачальних організацій по всій Україні, що опинилися в аналогічній ситуації, є прийняття законопроектів Верховною Радою, що направлені на стабілізацію ситуації у тепловій сфері», - коментує директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов.

Йдеться про:
- проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій» №3508 від 20.05.2020 р.
- проєкт Закону №3800-1 «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу».
- проєкт Закону №2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг».

Важливим для роботи теплопостачальних підприємств є, зокрема, законопроект №2458, який 20 травня цього року вже було затверджено у першому читанні, але, на жаль, 13 липня не затверджено в цілому та направлено на повторне друге читання. Його ухвалення надасть можливість теплопостачальним підприємствам застосовувати зі своїми споживачами форму публічних договорів та мати можливість застосовувати з початком нового опалювального сезону менш збиткові тарифи на послугу з постачання теплової енергії відповідно до ЗУ «Про житлово-комунальні послуги».

«Ми розраховуємо на підтримку на державному рівні. ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» забезпечує теплом 65% усього міста і ставити під загрозу опалювальний сезон просто не можна. Зі свого боку ми робимо все можливо, аби його старт був вчасним, та в умовах заблокованих рахунків і браку фінансів ситуація стає все критичнішою. З нашого боку направлено чергове звернення голові депутатської фракції «Слуги народу» Давиду Арахамії та народним депутатам від Миколаївщини – ми розраховуємо на підтримку», - відзначає директор ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов.

Нагадаємо, 29 липня 2020 року НАК «Нафтогаз України» наклала арешт на рахунки ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». Відповідно до постанови державного виконавця арешт накладено на грошові кошти, що містяться на рахунках у банківських установах з якими працює підприємство. Заявлено, що основна сума боргу 41,4 млн грн, а решта понад 30 млн грн – пеня, річні відсотки, інфляційні втрати та судовий збір.

ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: