Мапа порталу

В мерії Миколаєва обговорили проблемні питання передачі місту архіву ЧСЗ

В мерії Миколаєва відбулась нарада, під час якої обговорили проблемні питання передачі місту трудового архіву Чорноморського суднобудівного заводу.

У нараді взяли участь міський голова Олександр Сєнкевич, його перший заступник Володимир Криленко, директорка департаменту міського голови Миколаївської міської ради Юлія Литвинова, ліквідатор ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод», арбітражний керуючий Ольга Протасова, керівник  державного архіву Миколаївської області Лариса Левченко, представники архівних служб Миколаївської міської ради.

Як відомо, ЧСЗ – підприємство з багатою історією, за час його існування там працювали десятки тисяч людей. Їх особисті справи, а також відомості щодо зарплатні тощо зберігалися в архіві підприємства.

Ще в 2018 році  щодо ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» відкрито ліквідаційну процедуру. Згідно з  чинним законодавством  аби її завершити, архівні документи підприємства мають бути передані до спеціалізованої установи. З відповідним проханням ліквідатор звернувся до виконкому міської ради тільки  в 2019р.

За приблизними підрахунками на зберігання мають передати сотні тисяч справ. Зокрема, відповідно до даних  державного архіву Миколаївської  області лише особових справ із оригіналами наказів про призначення, присвоєння розрядів, категорій, переведення по посадах, звільнення нараховується біля 169 тис. одиниць. Значну частину комплексу документів ЧСЗ складають відомості нарахування зарплатні та особові листки працівників – 20 тис. справ. А ще в архіві підприємства знаходяться документи з атестації робочих місць тощо. Це величезний обсяг.

Для зберігання такої кількості документів необхідне окреме приміщення великої площі.

Влада Миколаєва висловила готовність прийняти архів ЧСЗ. Міський голова надав доручення визначити приміщення для розміщення трудового архіву ЧСЗ. Завдання виконали. Було розпочато підготовку до передбачених законом дій з прийняття архіву, про що окремо повідомили ліквідатора.

Не зважаючи на це, порозуміння з арбітражним керуючим знайти не вдалося. Більш того, ліквідатор звернувся до Державної архівної служби України з проханням погодити передачу документів з кадрових питань ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» на зберігання до Криворізького районного архіву, що знаходиться в Дніпропетровській області. Такий крок здивував не тільки міську влада, а й представників Державної архівної служби.

Станом на сьогодні до зазначеної установи передано кілька десятків тисяч особових справ працівників ЧСЗ для впорядкування. Але ще досить велика частина документів залишається на території підприємства та потребує наукової обробки (впорядкування), складання опису справ, затвердження та передачі на зберігання. На все це потрібен час та кошти. Проте, як зазначила ліквідатор Ольга Протасова, кошти, що були передбачені на обробку архіву, повністю сплачено комунальній установі «Криворізький районний трудовий архів».

Під час наради Олександр Сєнкевич наголосив: архів Чорноморського суднобудівного заводу повинен залишитись в Миколаєві.

- Міська влада виконала свої зобов’язання, визначивши приміщення  для зберігання архівних документів ЧСЗ. Її площа складає біля 900 кв. метрів, - сказав Олександр Сєнкевич.

 При цьому мер підкреслив, що ліквідатор має виконати свої зобов’язання: забезпечити упорядкування документів, а також скласти опис справ.

Погоджується з цим і керівництво державного архіву Миколаївської області.  Лариса Левченко, зокрема, зазначила, що вивезення архівних документів ЧСЗ з Миколаєва суперечить українському законодавству.

- В архіві ЧСЗ зберігають документи, що безпосередньо впливають на оформлення  пенсії.  Аби люди за відповідними довідками не їздили до іншого міста,  важливо, щоб він знаходився саме в Миколаєві, -  додала Лариса Левченко. -  Документи можна буде прийняти на зберігання тільки після того, як ліквідатор забезпечить  впорядкування. Так вимагає законодавство.

Однак за наявною інформацією поки що на узгодження та затвердження експертно-перевірної комісії державного архіву Миколаївської області не надавались навіть проєкти описів справ, за якими документи передаються на зберігання.

За результатами обговорення було окреслено покроковий план подальших дій. Міський голова Олександр Сєнкевич надав доручення учасникам наради  з метою вирішення проблемного питання. Також було визначено дату наступної наради, де мають підбити підсумки виконання поставлених завдань.

 

IMAGE FOLDER (/files/2020/8_2020/14082020_2)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: