Мапа порталу

Як правильно утилізувати використані маски

В області, як і в цілому в державі, умовами карантину встановлені вимоги щодо забезпечення протиепідемічних заходів, в результаті проведення яких утворюється значна кількість відходів використаних медичних масок та рукавичок одноразового застосування. Вони можуть становити загрозу поширення інфекції для населення, оскільки на поверхні протягом певного часу (до 8 годин) можуть виживати віруси та для довкілля, якщо не дотримуватися правил їх безпечного збирання та утилізації.

Якщо медичні маски носяться, важливим є належне використання та утилізація для забезпечення їх ефективності та уникнення будь-якого збільшення ризику передачі, пов’язаного з неправильним використанням та утилізацією масок.

Будь-які медичні відходи несуть загрозу: не використані ліки або такі, в яких закінчився термін придатності – хімічну загрозу, а пов’язки (маски), шприци – бактеріологічну.

Наступна інформація про правильне використання медичних масок випливає з практик в установах охорони здоров’я:

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївський області розроблені рекомендації населенню щодо поводження з використаними масками та гумовими рукавичками.

Що робити із використаними масками

Населенню слід використані маски та рукавички обережно зняти зовнішньою стороною всередину; якщо ви доглядаєте за хворим в амбулаторних умовах -маску знімати, згорнувши внутрішньою стороною всередину та не розгортаючи видалити до ємності для збирання твердих побутових відходів.

У разі необхідності заміни використаних засобів захисту та гігієни (масок, рукавичок, серветок та хустинок)на вулиці, загорнути їх в листок паперу, що унеможливить перенесення вітром та видалити у найближчий сміттєвий бак чи контейнер; не рекомендується викидати їх безпосередньо до сміттєвих урн.

Якщо використовуються тканинні (марлеві) маски багаторазового використання, необхідна їх заміна кожні 2-3 години. Використані маски зібрати окремий пакет, в кінці дня випрати і випрасувати.

Після використання всіх індивідуальних засобів захисту необхідно ретельно вимити руки з милом або обробити їх антисептиком.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють обслуговування населення в умовах карантину:

При використанні масок багаторазового вжитку – дотримання термінів заміни масок (не рідше 1 разу на 2-3 години або при забрудненні), централізоване або індивідуальне прання та прасування.

забезпечити збирання використаних працівниками масок та рукавичок одноразового використання в окремий пакет.

Провести дезінфекцію використаних засобів індивідуального захисту одним із дозволених в Україні дезінфікуючим засобом. При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби (спиртовмісні препарати, деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати) з дотриманням інструкцій до кожного окремого дезінфекційного засобу.

Використані та продезінфіковані засоби індивідуального захисту зібрати і упакувати в окремий поліетиленовий пакет з подальшою утилізацією.

Такі заходи передбачені як для тих, хто використовує засоби індивідуального захисту з метою профілактики в побуті, громадському транспорті, громадських чи робочих (немедичних) місцях, так і для тих, хто знаходяться на амбулаторному лікуванні, та осіб, які проживають/доглядають за ними.

З метою запобігання поширенню Covid-19 на території підприємств та установ міста облаштовані окремі місця для збирання використаних персоналом засобів індивідуального захисту в пластикові пакети, що закриваються. Населення міста при відвідуванні закладів торгівлі та громадського харчування міста можуть скористатися такими пунктами для збору використаних засобів індивідуального захисту.

15.07.2020   на  позачерговому  засідання  комісії  з  питань  ТЕБ  і  НС  м. Миколаєва за участю   представників Держпродспоживслужби визначені підприємства  з утилізації засобів індивідуального захисту (маски, респіратори, рукавички паперові рушники) які мають технічні можливості та ліцензії на проведення утилізації. Комісією рекомендовано підприємствам у сфері розваг та обслуговування, торгівлі  заключити договори на утилізацію використаних засобів індивідуального захисту.

 

 Перелік підприємств

які надають послуги по утилізації

 засобів індивідуального захисту

1. Екологічні переробні технології м. Київ 067-193-35-15, 0800-750-178;

2. ЧП «ЮРЕко» Черновицкая обл., г. Кицмань, ул. Кутузова, 29 тел. 063-135-95-21; 095-137-21-57;

3. ТОВ «DSL2010» м. Київ вул. Деревообробна 11 блок 2 тел. +380672003233;

4. УКРЕКОПРОМ  м. Одеса, вул. Комітетська, 14а; тел.: +38 (048) 714-86-67, +38 (044) 227-84-83;

5. УКРРЕСУРСИ 2011 м. Київ вул. Деревообробна, 3в, оф. 13, тел. +380 (67) 515-50-45;

6. Екологічні інвестиції  м. Київ, вул. Верхній Вал 4-А, офіс 315-А. тел 044 209 63 96; 067 223 18 32;

7. Альфа екологія м.Київ, вул. Пушкінська, 38-А; 097 296 3937; 063 724 021

8. ЮГ-СПЕЦСЕРВИС м. Миколаїв вул. Чкалова 32/3 0512-47-77-87.

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: