Мапа порталу

Левану Варшаломідзе презентували можливості миколаївського індустріального парку "Енергія"

Леван Варшаломідзе (глава уряду Аджарії з 2004 по 2012 рр.) оглянув можливості індустріального парку “Енергія”.

На зустрічі були присутні голова Миколаївської облдержадміністрації Олександр Стаднік, голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, заступник міського голови Олександр Омельчук, директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Віталій Бондар, керівник КУ «Центр енергоефективності» Віталій Васильєв, директор КП «Інститут соціально-економічного розвитку» Сергій Дорошенко.

Як розповів, презентуючи індустріальний парк, Віталій Бондар, “Енергія” – це визначена Миколаївською міською радою облаштована територія, на якій підприємства можуть працювати та отримувати державні преференції.

Територія  індустріального парку знаходиться у межах території міста Миколаєва. Це район окраїни міста, між вул. Самойловича та вул. Олега Ольжича, перпендикулярно до вул. Тернопільської загальною площею 36 га, поруч з якою знаходиться сонячна електростанція. Це дає потенційним інвесторам додаткові переваги.

«Індустріальний парк враховує економічні інтереси і області, і міста. До «Енергії» підведені основні комунікації — мережі водовідведення, водо-, газо- та електропостачання. Крім того, до території, на якій розмістився цей об’єкт, прокладена транспортна магістраль. Ще однією перевагою є морські порти, розташовані недалеко від індустріального парку. Порти міста Миколаєва можуть транспортувати мінеральні, наливні та насипні вантажі», – підкреслив Віталій Бондар.

Заступник міського голови Олександр Омельчук додав, що миколаївські порти по деяких позиціях мають ставку на перевалку нижче, ніж порти Одеси.

Ще один плюс — наявність детального плану території індустріального парку.

Чим ще цікава така площадка промислового призначення? Відповідно до законодавства України, інвесторам надаються певні податкові преференції. Крім того, як зазначив Олександр Омельчук, міські ради можуть знижувати для індустріальних парків ставки місцевих податків.

« Міська рада вже виділила землю під індустріальний парк, є рішення міської ради щодо створення індустріального парку, ми внесли його до реєстру промислових індустріальних парків. Наразі ми знаходимося на четвертому етапі, пов’язаному з вибором керуючої компанії. Потенційному інвестору ми пропонуємо не тільки просту участь, а й стати керуючою компанією», — заявив Олександр Омельчук.

За словами міського голови  Олександра Сєнкевича, індустріальні парки є інструментом стимулювання промислового виробництва, залучення інвестицій, збільшення зайнятості населення, вирівнювання економічного розвитку регіонів.

«Ідея індустріальних парків — досить перспективна та економічно вигідна як для підприємств, так і для розвитку міста. Учасники отримують оптимізацію матеріальних, фінансових і трудових витрат, а держава та місцеві громади – створення нових робочих місць, активізацію господарської діяльності та забезпечення соціально-економічного розвитку відповідних територій», — розповів міський голова.

Голова Миколаївської ОДА Олександр Стаднік, в свою чергу, відзначив переваги розташування в індустріальному парку для інвесторів:

·        Звільнення від оподаткування ввізним митом на обладнання, яке не вироблено на території України.

·        Відміна сплати пайової участі у розвитку інфраструктури міста.

·        Підтримка на облаштування, передбачена законом про Державний бюджет України на відповідний рік – надаються безвідсоткові кредити (позики), цільове фінансування на безповоротній основі для облаштування індустріальних парків. Можливе використання  «Державно – приватного партнерства».

Леван Варшаломідзе підкреслив, що місто Миколаїв — гарне місце для інвестування. Воно має вигідне географічне положення, а також славиться потужним науковим і кадровим потенціалом.

Він відзначив логістичні переваги серед інших міст України.

 «Реалізація проекту дозволить закласти надійний фундамент розвитку міста та області та забезпечити їх майбутній розвиток на десятки років вперед. А інвестори отримають територію з вже підведеними комунікаціями і пільгове ведення бізнесу», – зазначив він.

Учасники зустрічі домовилися більш детально обговорити співпрацю за круглим столом.

Департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій

 

IMAGE FOLDER (/files/2020/6_2020/08062020)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: