Мапа порталу

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич відповів на запитання, що містяни найчастіше ставлять у коментарях в соціальних мережах

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич відповів на запитання, що йому найчастіше ставлять у коментарях в соціальних мережах.

1. Дефіцит медичних масок та антисептиків, завищені ціни на цю групу товарів та чому їх не роздають безкоштовно?

По-перше, міські органи влади не регулюють та не є постачальниками товарів чи медичних засобів для комерційних структур, якими є аптечні мережі. По-друге, я як міський голова зустрівся з представниками аптечних мереж і поспілкувався щодо цієї ситуації. Вона наступна.
Зараз підвищений попит на цей вид продукції у всьому світі, про що повідомляє навіть Всесвітня організація охорони здоров’я. В деяких випадках виробники не встигають охоплювати цей попит, тому товар в аптечні мережі надходить в обмеженій кількості. На деякі засоби у постачальників завищена, тобто неринкова ціна, тому аптечні мережі відмовляються за такими цінами купувати.
Тим не менш зараз ситуація з масками та антисептиками поступово налагоджується і ці засоби періодично з’являються в аптеках та різних інтернет-сайтах.

2. Чому не проводять санітарну обробку вулиць? Чи не нашкодить ця санітарна обробка природі?

У Миколаєві вже відбувається санітарна обробка вулиць. На замовлення адміністрацій міста ми оброблюємо магістральні вулиці гіпохлоритом натрію. Це безпечний дезінфікуючий засіб як для людей, так і для екології міста.

3. Чи можна відмінити карантин під час надзвичайної ситуації?

По-перше, рішення як про загальнонаціональний карантин, так і про надзвичайну ситуацію приймає виключно Уряд України. Місцеві органи влади в цій ситуації виконують рішення Уряду і не мають юридичної сили якось впливати на рішення Кабінету Міністрів.
По-друге, рішення про карантин чи надзвичайну ситуацію приймається не просто так – на це є безліч підстав, які вказують на доцільність таких запобіжних заходів. Погляньте, що відбувається в інших державах Європи, Азії та Америки. Карантинні заходи вживаються для того, щоб не допустити масового одночасного розповсюдження інфекційного захворювання на території України і уникнути великих жертв.

4. Чому підвищуються ціни в супермаркетах? Хто регулює встановлення цін?

В Україні не має державного регулювання цін – вони регулюються ринковою економікою. Підвищення цін відбувається через різні причини, але найчастіше – через підвищений попит на якусь групу товарів.
Коли в Миколаєві відбулось підвищення цін на товари першої необхідності, я офіційно звернувся до Президента України Володимира Зеленського з прохання ввести державне регулювання цін під час карантину на товари першої необхідності, або ж – накласти мораторій на підвищення цін. Під час селекторної наради Президент повідомив, що Антимонопольний комітет вивчить питання цін і у разі необхідності Уряд почне вживати заходи.

5. Де в Миколаєві можна зробити тест на інфікування коронавірусом?

Наразі тест на інфікування коронавірусом в Миколаєві проходять лише ті пацієнти, які мають симптоми зараження. Швидкі тести є у всіх лікарнях міста. Тести на ПЦР-реакцію проводяться тим, хто має чіткі ознаки захворювання в обласному лабораторному центрі.

6. Що робити жителям, які під час карантину втратили роботу?

Перш за все треба звернутися до Служби зайнятості, де вам запропонують декілька варіантів вирішення проблеми. Нещодавно розмовляв з директором Миколаївської обласної служби занятості Дмитром Оборонько, який запевнив мене, що зараз служба працює у штатному режимі із запровадженням тимчасових особливостей обслуговування клієнтів та буде рада допомогти всім, хто цього потребує. Всі подробиці разом з телефонами та електронними скриньками за посиланням: https://www.facebook.com/senkevich.aleksandr/posts/2602929113325220

7. Чи буде проводитися дезінфекція під’їздів та ліфтів?

Дезінфекція під’їздів та ліфтів проводиться організаціями, які обслуговують той чи інший будинок. Якщо ваш будинок обслуговує управляюча компанія, то саме вона повинна вирішувати це питання. Якщо форма власті у вашого будинку ОСББ – ви можете вирішити це питання з керівником ОСББ.
У мене є інформація, що багато ОСББ в Миколаєві вже провели таку дезінфекцію в своїх будинках. Кожне ОСББ може звернутися до Департаменту ЖКГ за розчином гіпохлориту натрію. Також вже налагоджений зв'язок між управляючими компаніями та постачальником дезінфектору. Робота у цьому напрямку вже проводиться у багатьох будинках міста.

8. Забезпечення медичних працівників соціальними гарантіями, засобами індивідуального захисту та преміювання.

Минулого тижня в Миколаїв вже надійшла перша партія засобів індивідуального захисту для медичних працівників, яка наразі розподілена між лікарнями. Індивідуальним захистом в першу чергу, згідно з інструкцією, яку нам надав головний санітарний лікар України, будуть забезпечуватись медичні працівники першої хвилі лікарень, що безпосередньо працюють з пацієнтами з підозрою на інфікування коронавірусом.
Соціальні гарантії та преміювання медичних працівників вже затверджені Урядом та Парламентом. Але міська влада також зараз знаходить можливість додатково преміювати тих, хто працює безпосередньо у зоні ризику.

9. Скільки апаратів штучної вентиляції легень в місті?

Всього в місті 59 апаратів ШВЛ, якими забезпечені всі лікарні Миколаєва. Наразі ми працюємо над додатковим придбанням. З цих 59 апаратів ШВЛ 16 ми придбали в минулому році – це сучасні апарати авторитетних виробників. Окрім того для міста минулого року було придбано 8 автомобілів швидкої медичної допомоги, які теж оснащені апаратами ШВЛ. Взагалі у лікарнях Миколаївської області, за моєю інформацією, знаходиться до 200 ШВЛів.

10. Чи стежать за жителями, які повернулись нещодавно з-за кордону на предмет дотримання правил самоізоляції?

Такі люди перебувають на обліку в обласному лабораторному центрі і за ними уважно стежать. Майже половина таких жителів успішно пройшли програму у повному обсязі. Інші – дотримуються карантину. Якщо трапляється якась непередбачувана ситуація і порушується режим самоізоляції – проводиться роз’яснювальна робота з залученням працівників поліції.

11. Коли відкриють ринки?

Наразі Уряд навпаки працює над посиленням карантинних заходів, тому питання відкриття ринків не актуальне. Такі заходи прийняті задля уникнення великого скупчення людей.
Питання відкриття чи закриття ринків регулює обласна комісія ТЕБ і НС, яка сформована при Миколаївській ОДА і підпорядковується безпосередньо державній комісії з надзвичайних ситуацій.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: