Мапа порталу

У Громадському бюджеті міста Миколаєва може з'явитися нова категорія "Освітні проєкти"

31 січня в міськраді відбулося засідання Координаційної Ради з питань Громадського бюджету Миколаєва. Серед присутніх - перший заступник міського голови Володимир Криленко, директор департаменту економічного розвитку Тетяна Шуліченко, голова експертно-громадської ради виконавчого комітету міськради Артем Ващиленко, фахівці департаменту економічного розвитку та представники інститутів громадянського суспільства.

Учасники робочого засідання погодили календарний план Громадського бюджету на 2020-2021 роки, відповідно до якого миколаївці зможуть подати проєкти для реалізації коштом міської скарбниці у термін з 8 квітня до 22 травня поточного року. Загальноміське голосування триватиме з 4 до 17 вересня, тобто 14 календарних днів. І вже 24 вересня стануть відомі переможці. Проєкти, що будуть подані цьогоріч, реалізують в 2021 році. На їх фінансування відповідно до Програми "Громадський бюджет міста Миколаєва" заплановано 18 млн грн. (на 2020 рік - 15 млн грн). 

На думку членів Координаційної ради, на часі питання щодо внесення змін до Положення про Громадський бюджет міста Миколаєва. Так, є пропозиція запровадити ще одну категорію проєктів – освітні, щоби миколаївська молодь активніше долучалася до реалізації ініціатив громади.

Тетяна Шуліченко розповіла, що в інших містах України набирає обертів ідея впровадження окремої програми «Шкільний громадський бюджет».

- Дітей залучають до підготовки та реалізації проєктів, вони мають можливість щось змінити в своїй школі, провести якісь цікаві заходи. Окремо таку програму запровадили на Полтавщині, при цьому вдалося залучити до 30% юних жителів міста. Миколаїв наразі бере участь у проєкті Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, що спрямований на вдосконалення Громадського бюджету. Наше місто – одне з 13 міст України, які вибороли таку можливість. У нас буде консультаційна підтримка, тож спробуймо залучити якомога більше молоді до участі в програмі. На даний час Громадський бюджет охоплює лише біля 2% містян до 18 років, - зазначила Тетяна Шуліченко.

На підтримку такої ініціативи висловився і Артем Ващиленко. На його думку, дітям було б цікаво генерувати власні проєкти та втілювати їх в життя.

- Водночас, - зауважив він, - слід ретельно опрацювати формат, за яким працюватиме такий напрям Громадського бюджету.

Учасники Координаційної ради домовилися детально опрацювати нову ініціативу та в кінці лютого ще раз зібратися для остаточного прийняття рішення. За дорученням першого заступника міського голови свої пропозиції із врахуванням досвіду інших міст України надасть департамент економічного розвитку.

У разі розроблення та погодження Координаційною радою відповідного проєкту рішення про зміни до Положення про Громадський бюджет міста Миколаєва та запровадження категорії освітніх проєктів, документ має затвердити сесія міськради.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

IMAGE FOLDER (/files/2020/1_2020/31012020_2)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: