Мапа порталу

25 вересня у Миколаєві відкриють меморіальну дошку на честь народного артиста України Василя Бурдика

25 вересня о 12:00 за адресою: вул. Соборна, 13 (біля Обласного палацу культури) відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки на  честь народного артиста України Бурдика Василя Миколайовича (1945-2009).

Саме в цьому будинку у 1970-1976 роках жив Василь Миколайович.

Рішення про увічнення пам’яті видатного митця було прийнято виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 23 листопада 2018 року (№1158).

Замовником виготовлення меморіальної  дошки виступало управління з питань культури та охорони культурної спадщини  Миколаївської міської ради. Автором дошки є заслужений діяч мистецтв України Булавицький Іван Якович.

Історико-біографічна довідка про Бурдика Василя Миколайовича

Бурдик Василь Миколайович народився  25 вересня 1945 року в селі Стави Кагарлицького району Київської області в сім'ї сільського вчителя.

З дитячих років брав участь у театральних постановках свого батька на сцені сільського будинку культури. Батько Василя з юнацтва хотів стати актором, але з війни повернувсь із одним оком. Але любовь до театру залишилися і після уроків Микола Михайлович ставив у клубі "Назара Стодолю" Шевченка, "Наталку Полтавку" Котляревського... Саме на сцені клубу рідного села Василь Бурдик зіграв свою першу роль  у спектаклі "Мартин Боруля" Карпенка-Карого, у постановці рідного батька.  Після закінчення школи Василь поступав до Київського державного інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого, проте невдало. Протягом двох років працював вчителем фізкультури в рідному селі, грав на сцені сільського клубу.

У 1965 році на запрошення режисера Анатолія Скибенка вступив до театральної студії Київського українського драматичного театру імені Івана Франка. Студійці працювали по дванадцять годин на добу: вранці лекції, ввечері гра на уславленій сцені. Так усі два роки. Бурдик умів та любив вчитись. Дипломна робота - блискуча роль Мальволіо в "Дванадцятій ночі" Шекспіра.

Після закінчення студії у 1967 році переїхав до Миколаєва. З 1 вересня того ж року — актор Миколаївського обласного українського музично-драматичного театру.

В 1980 році, коли Бурдик був уже відомим актором, він вступив до Київського інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого на режисерське відділення, й успішно його закінчив в 1985 році. У якості дипломної роботи поставив у рідному театрі казку "Іван - крестьянський син".

За роки творчої діяльності зіграв понад 500 різнопланових ролей у театрі. Серед провідних ролей

  • Костянтин Ольшанський («Десант у безсмертя» А. Умеренкова);
  • Парфентій Гречаний («Партизанська іскра» Б. Арова та М. Саєнка, за цю роль отримав  премію ЛКСМУ імені Миколи Островського, а від міста першу невелику квартиру у будинку №13 по вул. Соборній, в якій він мешкав в 1970-1976 роках);
  • Антей («Оргія» Лесі Українки);
  • Гирш («Для домашнього вогнища» І. Франка);
  • Кайдаш («Кайдашева сім'я» І. Нечуй-Левицького);
  • Ной («Ноєв ковчег» В. Босовича);
  • Василь («Циганка Аза» М. Старицького);
  • Сірко («За двома зайцями» М. Старицького);
  • Дядько Тарас («Мина Мазайло» П. Куліша);
  • Андрій Дудка («Голий президент» Д. Шевцова);
  • Дон Алонсо («З коханням не жартують» П. Кальдерона).

Природа багато обдарувала Василя Миколайовича - акторський талант, гарний звучний голос, імпозантна зовнішність, педагогічний дар. Він був видатним професіоналом, про театральний фах знав усе: чудово фехтував - поставив не один театральний бій; співав, танцював, грав на домрі; майстерно гримувався й завжди намагався робити це сам. Добре їздив верхи; на святкуванні першої річниці створення української держави вразив публіку, виїхавши на поле стадіону в образі Богдана Хмельницького...

В 1983 році Василю Бурдику присвоїли звання заслуженого артиста УССР, 1992-го - категорію "Майстер сцени", яку мав до 2006 року, а в 2002 році Указом  Президента України № 841/2002 "Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Миколаївської області» удостоєн звання «Народний артист України».

Знання, отримані в інституті, стали в нагоді, коли актор почав викладати в "Академії пані Куліси", заснованій при Миколаївському українському театрі драми й музичної комедії. Викладав акторську майстерність, сценічний рух, читав цікаві лекції з історії театру. Щиро ділився з молоддю знаннями й досвідом, сміливо розповідав і про свої акторські знахідки, й про помилки. З тієї студії вийшло чимало чудових артистів.

02 лютого 2009 року народного артиста не стало. Похований він на кладовищі в м.Миколаєві.

 

 

image


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: