Мапа порталу

Депутати обговорили питання щодо надання згоди на прийняття до комунальної власності територіальної громади м. Миколаєва державного пакету акцій ПрАТ "Миколаївська ТЕЦ"

У вівторок, 25 червня, депутати міської ради обговорили питання щодо надання згоди на прийняття до комунальної власності територіальної громади м. Миколаєва державного пакету акцій ПрАТ "Миколаївська ТЕЦ".

Доповідачами виступили начальник управління комунального майна Мкртич Мкртчян та перший заступник генерального директора ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» Сергій Бородай. 

Зазначимо, що наразі ТЕЦ перебуває у державній власності і включена до переліку об'єктів, що підлягають приватизації.

Мкртич Мкртчян наголосив: погодження рішення є важливим кроком для того, щоб призупинити процес продажу підприємства приватній особі.

- ТЕЦ визначили як об'єкт малої приватизації. Це означає, що той, хто її придбає, матиме мінімальні бюрократичні ускладення. Якщо підприємством буде керувати приватна особа, у нас можуть виникнути певні загрози щодо стабільної подачі тепла у помешкання миколаївців. І міська влада не матиме впливу на підприємство за таких умов. 

Начальник управління комунального майна зазначив, що міська влада має прийняти стратегічне питання: розвивати централізоване теплопостачання, яке сьогоді подається через ТЕЦ, або розвивати локальні котельні. При цьому він нагадав, що містом було затверджено  відповідну схему, яка передбачає саме централізовану подачу тепла. 

Сергій Бородай поінформував, що Миколаївська ТЕЦ обслуговує 40 тисяч громадян. На підприємстві, якому понад сотня років, працює 438 фахівців.

- За минулий рік вдалося поліпшити фінансове становище на підприємстві, так як збитки за 2018 рік склали 38,3 млн гривень, в той час як за 2017 рік вони сягнули 50 млн грн. У ТЕЦ є потреба у оновлені мереж та обладнання. Так, 46 км тепломереж з 50 експлуатуються більше 25 років.

Сергій Бородай також додав, що у підприємства відсутні будь-які борги по виплаті комунальних послуг.

- Єдиний борг - це 138 мільйонів гривень перед Нафтогаз України. Борг населення перед підприємством складає 62 млн грн. В адміністративному суді м. Миколаєва перебуває більше 90 справ. Прибуток ТЕЦ - це 40% - світло та 60% - тепло. Заборгованості по зарплаті перед співробітниками немає.

Депутат міської ради Сергій Карцев зазначив, що важливою у цьому питанні є думка колективу. Так, наразі чіткої позиції працівників установи щодо передачі підприємства у власність територіальної громади міста немає.

Міський голова Олександр Сенкевич зауважив, що підприємство подає тепло 37% мешканців Миколаєва. На його мережах регулярно відбуваються аварії, через що страждають городяни. Все це свідчить про необхідність проведення модернізації. Тому Олександр Сєнкевич вважає за доцільне взяти ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» до міської комунальної власності, що дасть можливість забезпечити стабільну і ефективну роботу підприємства.

- Нам в будь-якому випадку потрібно буде ремонтувати труби, або нашого підприємства, або не нашого, - підсумував Олександр Сєнкевич.

Питання було поставлене на голосування, але депутати його не підтримали. Повторно його розглянуть завтра, під час чергового засідання сесії міської ради.

Відділ інформаційного забезпечення

департаменту міського голови

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/6_2019/25062019_8)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: