Мапа порталу

У мерії Миколаєва презентували інформаційну платформу «Містобудівний кадастр»

У Миколаєві розробили інформаційну платформу «Містобудівний кадастр». І тепер у міської влади є додатковий інструмент залучення інвесторів. Правда, як розповів мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, на даний момент платформа працює в тестовому режимі. Це необхідно, щоб фахівці провели наладку елементів системи в умовах повноцінної роботи в ній всіх користувачів. Крім того, в майбутньому архітекторам потрібно буде наповнити кадастр масивом різноманітної інформації, яка щодня оновлюється. У цілому ж на цю електронну карту, яка включає безліч шарів відомостей, повинні нанести геопросторові дані всього міста.

Презентували «Містобудівний кадастр» в четвер, 18 квітня, в мерії. Олександр Сєнкевич відзначив, що на сьогодні така платформа є в розпорядженні небагатьох міст України. І дуже приємно, що Миколаїв входить до їх числа.

«Містобудівний кадастр» розміщений в мережі Інтрнет - його можна знайти за адресою http://mbk.mkrada.gov.ua/  Така геоінформаційна  система буде корисна широкому колу користувачів. Але, в першу чергу, в її практичному застосуванні зацікавлені інвестори і різні органи влади.

Як зазначив заступник начальника управління містобудування та архітектури Олександр Нефьодов, завдання розробити таку інформаційну платформу поставив мер Олександр Сєнкевич. До її реалізації приступили в 2016 році. Для якісного виконання робіт необхідно було провести аерофотозйомку і обробити великий масив отриманої інформації. Усе це зайняло певний час. Коли необхідні дані були отримані, розпочалася активна фаза розробки кадастру.

- Це потужний інструмент, він вкрай необхідний для сучасного розвитку міської інфраструктури, створення прозорої системи. Активно його розробка розпочалася в листопаді минулого року. За минулий час було створено основні підсистеми, шари, які потрібні законодавчо. Тепер на нас чекає великий обсяг робіт щодо  насичення кадастру масивами даних по конкретних об'єктах. Фактично впровадження кадастру дозволить оптимізувати багато процесів, - розповів Андрій Цимбал, начальник управління містобудування та архітектури.

Для усіх користувачів основна частина цієї геоінформаційної системи буде у відкритому доступі. Виняток складе інформація про стратегічні інженерні мережі, інші об'єкти критичної інфраструктури - такі дані в цілях безпеки будуть закритими.

Коли проект буде повністю реалізований, городяни отримають доступ до інформації про керівних регламентах, земельні ділянки, муніципального майна, об'єкти нерухомості, транспортної інфраструктури тощо. Для цього необхідно придбати більш потужну комп'ютерну техніку. Як зазначив, Олександр Нефьодов тендер на відповідне обладнання вже оголошений. Планується, що його придбають вже цього року.

- У цих умовах кадастр можна буде наповнювати інформацією не тільки по земельних ділянках, але і даними про власника земельної ділянки, будівельному паспорті, містобудівні умови і обмеження, розміщенні рекламних конструкціях, - додав Олександр Нефьодов.

Олександр Сєнкевич повідомив, що оскільки наразі проходить налагодження роботи елементів платформи, можливі певні складності в її використанні. Він попросив усіх надсилати свої зауваження та пропозиції з цього приводу на e-mail управління містобудування та архітектури: [email protected]

 

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

IMAGE FOLDER (/files/2019/4_2019/180419)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: