Мапа порталу

«Життя в людей скрізь однакове»: в Миколаєві стартував фестиваль американського кіно «Незалежність»

У Миколаєві стартував показ документальної програми 9-го фестивалю американського кіно «Незалежність». Фільм про людину, яка не прагне заробити всі гроші світу й цікавиться своїм оточенням, відкрила серію безкоштовних показів кращих американських стрічок.

Офіційний кіностарт фестивалю відбувся у четвер, 11 квітня, в Муніципальній виставковій залі.

«Дякую вам, що ви сьогодні в цей чудовий весняний вечір не пішли кудись гуляти, а прийшли дивитись незалежне американське кіно. Як ви знаєте, документальне кіно – це не дуже легкий жанр. Проте у всьому світі цікавість до такого кіно зростає. Я впевнена, що всі дивилися американські блокбастери і у вас є певне уявлення, що являє собою Америка. Але це не зовсім те, що ви бачили. Ці стрічки ми відбирали з метою показати всі сторони американського життя. І легкі, і веселі, і дуже важкі. Ви побачити досить серйозну палітру. А деякі історії дуже резонують з тим, що відбувається в Україні. Дивіться фільми, обмінюйтесь думками. Це кіно для саме того, аби подумати і обговорити це», - зазначила Анна Сумар, фахівець відділу культури Посольства США в Україні.

Фільмом-відкриття стала стрічка режисера Джеремі Воркмена про звичайного американця, який не робить кар’єру та не намагається заробити всі гроші світу. Людина цікавиться тим оточенням, де живе. І для цього присвятила кілька років свого життя дослідженню одного з найцікавіших міст у всьому світі – Нью-Йорку.

Серед гостей фестивалю був також міський голова Олександр Сєнкевич, який висловив надію, що місто Миколаїв так само відкриється для самих мешканців, як рідне місто для герою фільму.

«Дивлячись на вас, я розумію, що Миколаїв має майбутнє, бо ви сьогодні тут, а не за телевізорами перед виборчими баталіями. В мене були сумніви, що така велика кількість людей буде тут. Це кіно, воно показує, що життя в людей скрізь однакове, будь-то Україна, Америка, Уругвай чи Венесуела. Проте, навіть в цьому звичайному житті можна знайти досить цікаві речі, які ми просто не помічаємо. Я дуже багато часу провів у Нью-Йорку. Сполучені Штати дуже схожі між собою, але вони дуже різні. Тому такі документальні фільми мені було цікаво подивитися. І думаю, що він надихне когось зробити щось подібне про Миколаїв. Миколаїв був закритим містом. Нам потрібно його відкривати світові. Та перш за все, я сподіваюсь, що він відкриється для нас самих. Для людей, які тут живуть, але не вважають його своєю домівкою. В англійській мові є такий вислів «The house this another home». І мені б хотілось, щоб Миколаїв для багатьох нас став не просто «house», а справжнім «home» в повному сенсі цього слова», - зазначив Олександр Сєнкевич.

В рамках фестивалю миколаївці подивляться шість стрічок, які вже презентували на різноманітних світових кінофестивалях і номінували на премію «Оскар». Це: «Світ під твоїми ногами», «Некрологи», «Служила як дівчина», «Тендітні плечі, переосмислення Барбі», «Врівноваження терезів» та «Винаходячи завтра». Документальний сет American Showcase, в якому чого тільки немає - від історії впливу 30-сантиметрової ляльки на 60 років американської історії і мільйони жіночих доль, до буднів авторів некрологів з The New York Times і профдеформації п'яти поколінь американських жінок, що обрали своєю професією юриспруденцію.

Фестиваль американського кіно «Незалежність» в Миколаєві триватиме до 16 квітня. Вхід на всі покази безкоштовний.

Фестиваль проходить за підтримки Посольства США в Україні. Організатор фестивалю в Миколаєві: КУ «Агенція розвитку Миколаєва» та платформа «My ART», яка займається створенням і підтримкою культурних проектів у Миколаєві.

Програма фестивалю за посиланням.

Агенція розвитку Миколаєва

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/4_2019/15042019)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: