Мапа порталу

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

 

РІШЕННЯ

 

Миколаїв 

від 25 січня 2024                                                                                         № 28/68

Про затвердження Положення про порядок організації створення,
оновлення, перевірки топографо-геодезичних знімань та ведення
єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаєва масштабу 1:500, 1:2000

 

 

З метою встановлення загального порядку організації створення, оновлення, перевірки топографо-геодезичних знімань та ведення єдиної цифрової топографічної основи масштабу 1:500, 1:2000 території міста Миколаєва, відповідно до Закону України «Про топографо-геодезичну та картографічну діяльність», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», ст. 16 Закону України «Про трубопровідний транспорт», Закону України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», Земельного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 559 «Про містобудівний кадастр», Положення про департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 23.12.2017 № 16/32 (зі змінами), постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2021 № 532 затверджено порядок функціонування національної інфраструктури геопросторових даних, керуючись ст.ст. 25, 59 Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Положення про порядок організації створення, оновлення, перевірки топографо-геодезичних знімань та ведення єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаїв масштабу 1:500, 1:2000 (далі – Положення, додається).

2. Визначити департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради розпорядником єдиної цифрової топографічної основи території міста Миколаєва масштабу 1:500, 1:2000.

3. Встановити, що наявні і новостворені топографо-геодезичні знімання, пов’язані з використанням топографічної основи території міста Миколаєва для вирішення містобудівних, інформаційно-довідкових, кадастрових, організаційно-управлінських завдань тощо, повинні функціонувати на базі єдиної цифрової топографічної основи території міста Миколаєва масштабу 1:500, 1:2000.

4. Вимоги цього рішення є обов’язковими для всіх замовників будівництва, проєктувальників, підрядників, суб’єктів, які виконують інженерно-геодезичні роботи.

5. Суб’єктам, які виконують інженерні вишукування на території м. Миколаєва, а також відповідним службам, які утримують на балансі та обслуговують існуючі інженерні мережі на території м. Миколаєва, передавати до департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради матеріали інженерних вишукувань і матеріали виконавчої зйомки результатів завершеного будівництва у цифровому вигляді для перевірки, реєстрації і подальшого використання у процесі формування та ведення єдиної цифрової топографічної основи території міста Миколаєва масштабу 1:500, 1:2000 згідно з Положенням.

6. Департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради забезпечити архівування та збереження матеріалів геофонду м. Миколаєва на планшетах і прозорих носіях (кальках) наявних масштабів.

7. Управлінню земельних ресурсів Миколаївської міської ради, департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради у випадках, передбачених чинним законодавством, вимагати від замовників виконання корегування геодезичного знімання, за необхідності виконання нового знімання земельних ділянок в масштабі 1:500, 1:2000 згідно з Положенням.

8. Строк використання матеріалів інженерно-геодезичного вишукування минулих років, без виконання контрольних досліджень для всіх проєктних інститутів, установ, організацій і приватних підприємців, які виконують проєктні роботи: 1 рік з дати взяття їх на облік для внесення до містобудівного кадастру. При продовженні терміну оренди земельних ділянок під існуючою забудовою без наявних об’єктів нового будівництва допускається використовувати топографічні знімання терміном не пізніше 5 років з дати взяття їх на облік для внесення до містобудівного кадастру.

9. Департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради розгляд і погодження проєктів об’єктів містобудування на всіх стадіях проєктування виконувати тільки за наявності відкорегованих геодезичних знімань згідно з Положенням.

10. Службам інженерного забезпечення міста (Регіональна газова компанія «Миколаївгаз», філії ВАТ ЕК «Миколаївобленерго» міста Миколаєва, ЦТП Миколаївської філії ВАТ «Укртелеком»; ВАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль») рекомендувати не виконувати підключення і приймання на баланс збудованих інженерних мереж без виконання геодезичних знімань, розглянутих департаментом архітектури та містобудування Миколаївської міської ради згідно з Положенням.

11. Комунальним підприємствам, що експлуатують інженерні мережі ( МКП «Миколаївводоканал», ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», КП «Експлуатаційно-лінійне управління автодоріг», КП «Миколаївелектротранс»), та виконавчим органам Миколаївської міської ради, що здійснюють будівництво інженерних мереж, виконувати підключення і приймання на баланс збудованих інженерних мереж без виконання геодезичних знімань, розглянутих департаментом архітектури та містобудування Миколаївської міської ради, виконаних за вимогами Положення.

12. Департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради, здійснюючи перевірку розміщення об’єктів містобудування, керуватися топографічним планом, створеним згідно з вимогами Положення.

13. Фінансове забезпечення робіт по корегуванню існуючих або виконанню нових знімань територій, що знаходяться у комунальній власності територіальної громади м. Миколаєва (проїзди, парки, сквери тощо), а також інших, необхідних для міста об’єктів, здійснювати згідно з діючим бюджетним законодавством. Черговість, межі знімань і виконавця робіт по освоєнню виділених коштів доручити визначати департаменту архітектури та містобудування  Миколаївської міської ради, у межах законодавства, виходячи з конкретної ситуації на момент їх проведення.

14. Організацію створення, оновлення, перевірки топографо-геодезичних знімань та ведення єдиної цифрової топографічної основи території міста Миколаєва масштабу 1:500, 1:2000 покласти на директора департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради – головного архітектора міста Полякова Є.Ю.

15. Рішення Миколаївської міської ради від 21.04.2011 № 5/11 «Про інженерно-геодезичне забезпечення території м. Миколаєва» визнати таким, що втратило чинність.

16. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань екології, природокористування, просторового розвитку, містобудування, архітектури і будівництва, регулювання земельних відносин (Нестеренко), з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Кісельову), заступника міського голови Андрієнка Ю.Г.

 

 

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 25 січня 2024

№ 28/68

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок організації створення, оновлення, перевірки топографо-геодезичних знімань та ведення єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаєва масштабу 1:500, 1:2000

 

1. Положення про порядок організації створення, оновлення, перевірки топографо-геодезичних знімань та ведення єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаїв масштаб 1:500 та 1:2000 (далі – Положення) встановлює загальний порядок організації створення, оновлення, перевірки топографо-геодезичних знімань та ведення єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаєва масштабу 1:500, 1:2000 відділом регулювання інженерної інфраструктури та картографії департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради.

 

2. У цьому Положенні наведені терміни, вжиті у такому значенні:

 

2.1. Цифровий топографічний план – цифрова модель місцевості, яка сформована з врахуванням законів картографічної генералізації у прийнятих для планів проекціях, розграфлення, системі координат та висот і записана на цифрових носіях.

2.2. Дублікат цифрового топографічного плану – облікова копія цифрового топографічного плану, яка призначена для зберігання інформації у паперовому вигляді.

2.3. Векторна форма подання – спосіб подання цифрових картографічних даних у вигляді меж об’єктів з використанням елементів конструктивної геометрії (точок, ліній, багатокутників (полігонів) та їх комбінацій).

2.4. Растрова форма подання – спосіб подання цифрової картографічної інформації у вигляді матриці елементів (пікселів), значення яких відповідає кодам кольорів елементів картографічного зображення.

 

3. Наявні і новостворені топографо-геодезичні зйомки, пов’язані з використанням топографічної основи на території м. Миколаєва для вирішення містобудівних, інформаційно-довідкових, кадастрових, організаційно-управлінських завдань тощо, повинні функціонувати на базі єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаєва.

 

4 .Розпорядником єдиної цифрової топографічної основи в масштабі 1:500, 1:2000 території м. Миколаєва є департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради (далі - Департамент).

4.1. Суб’єкти господарювання, які виконують інженерні вишукування на території м. Миколаєва, а також відповідні служби, які утримують на балансі та обслуговують існуючі інженерні мережі, передають до Департаменту матеріали інженерних вишукувань і матеріали контрольно-виконавчих зйомок результатів завершеного будівництва у цифровому вигляді для перевірки, реєстрації і подальшого використання у процесі формування та ведення єдиної цифрової топографічної основи в масштабі 1:500, 1:2000 території м. Миколаєва.

4.2. Підрядникам, які виконують геодезичні розбивки по виносу в натуру головних осей споруд та основних напрямків інженерних мереж, необхідно надавати в Департамент завірені копії актів розбивок.

4.3. Суб’єктам, які виконують контрольно-виконавчі зйомки новозбудованих споруд та інженерних мереж, необхідно надавати в Департамент копії контрольно-виконавчих зйомок в цифровому та паперовому вигляді.

4.4. Проєктувальникам необхідно виконувати проєктні роботи на матеріалах топографо-геодезичних зйомок, перевірених відповідно до цього Положення.

 

5. Цифрові топографічні плани масштабу 1:500, 1:2000 повинні відповідати таким вимогам:

5.1. Створюватись у цифровій формі як набори профільних геопросторових даних у державній геодезичній системі координат УСК-2000 і єдиній системі класифікації та кодування об’єктів будівництва для формування бази даних містобудівного кадастру.

5.2. Забезпечувати можливість автоматизованого визначення даних про місцерозташування об’єктів та їхніх характеристик.

5.3. Кожен об’єкт, який відображений на цифрових топографічних планах, повинен відповідати умовним знакам для топографічних планів масштабів 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500, затверджених у встановленому чинним законодавством порядку.

5.4. Включати цифрові значення кількісних та якісних характеристик і кодів об’єктів у Єдиній системі класифікації і кодування картографічної інформації (Класифікатор топографічної інформації (інформація, яка відображається на картах і планах масштабів 1:500, 1:1000, 1:2000, 1:5000, 1:10 000).

5.5. Бути захищеними електронним підписом виконавця.

 

6. Порядок надання у користування даних єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаєва.

6.1. Використання користувачами єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаєва здійснюється відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі топографо-геодезичної та картографічної діяльності, нормативно-технічної документації, геоінформаційної системи містобудівного кадастру Миколаївської міської ради та цього Положення.

6.2. Топографо-геодезичні матеріали видаються як вихідні дані для корегування єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаєва сертифікованим інженерам-геодезистам та інженерам-землевпорядникам у наявній формі відділом регулювання інженерної інфраструктури та картографії департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради.

6.3. Для отримання необхідної інформації із єдиної цифрової топографічної основи території м. Миколаєва до Департаменту подаються такі документи:

- заявка на отримання витягу з топографічної основи території м. Миколаєва (вихідних даних ) за визначеною Департаментом формою;

- копія сертифіката спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань топографо-геодезичної і картографічної діяльності на виконання топографо-геодезичних робіт;

- технічне завдання або програма робіт на виконання інженерних вишукувань.

6.4. Рішення про надання або відмову в наданні витягу із топографічної основи території м. Миколаєва приймається Департаментом упродовж 10 робочих днів з дати надходження документів, зазначених у п. 6.3 цього Положення.

6.5. Підставою для відмови у наданні витягу є:

- ненадання одного із документу, вказаного у п. 6.3 цього Положення;

- виявлення недостовірних відомостей у наданих документах.

 

7. Топографо-геодезичні зйомки повинні бути представлені Департаменту для перевірки у вигляді цифрового топографічного плану масштабу 1:500 та/або 1:2000 у векторній формі з розширенням «dmf» та двох екземплярів дублікатів цифрового топографічного плану масштабу 1:500, 1:2000 у паперовому вигляді з нанесенням на планові матеріали міста М 1:500 (з наявністю інженерних мереж, погоджений службами, які утримують на балансі та обслуговують існуючі інженерні мережі) з відображенням:

7.1. Межі топографічного знімання або межі земельної ділянки сітки прямокутних координат.

7.2. Штампу із зазначенням номенклатури планшетів (за наявності), виконавця, замовника та мети виконання даних робіт, адреси топографо-геодезичних робіт.

 

8. Визначити альтернативний варіант подання топографо-геодезичної зйомки Департаменту для перевірки у вигляді цифрового топографічного плану масштабу 1: 500 та/або 1: 2000 у векторній формі з розширенням «dmf» за допомогою наявних сервісів у розумінні Закону України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних» з відображенням:

8.1. Межі топографічного знімання або межі земельної ділянки сітки прямокутних координат.

8.2. Штампу із зазначенням номенклатури планшетів (за наявності), виконавця, замовника та мети виконання даних робіт, адреси топографо-геодезичних робіт.

 

9. За результатом розгляду та належної перевірки задоволення вимогам, встановленим пп.пп. 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 7, 7.1, 7.2, Департамент повертає один дублікат цифрового топографічного плану масштабу 1:500 або 1:2000 у паперовому вигляді з проставленням відмітки про взяття на облік до єдиної цифрової топографічної основи масштабу 1:500 та 1:2000 території м. Миколаєва.

Термін розгляду, перевірки та повернення дублікату цифрового топографічного плану складає 10 робочих днів.

 

10. Після проведення перевірки відкориговані матеріали у векторному і растровому вигляді, а також примірник дубліката цифрового топографічного плану масштабу 1:500 та 1:2000 зберігаються у відділі регулювання інженерної інфраструктури та картографії Департаменту для ведення та оновлення єдиної цифрової топографічної основи масштабів 1:500 та 1:2000 на території м. Миколаєва.

 

11. Департамент забезпечує архівування та збереження матеріалів геофонду в цифровому вигляді, на планшетах та кальках наявних масштабів.

 

_______________________________________________________


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: