Мапа порталу

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

 

РІШЕННЯ

 

Миколаїв 

від 25 січня 2024                                                                                         № 28/56

 

 

Про затвердження Правил паркування
транспортних засобів на території міста Миколаєва

 

 

З метою упорядкування паркування транспортних засобів на території міста Миколаєва, підвищення дисципліни справляння збору за паркування транспортних засобів, впровадження автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг з паркування, відповідно до Податкового кодексу України, Законів України «Про дорожній рух», «Про автомобільні дороги», «Про благоустрій населених пунктів», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», від 10.10.2001 № 1036 «Про Правила дорожнього pyxy», керуючись пп. 561 ч. 1 ст. 26, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Правила паркування транспортних засобів на території міста Миколаєва (додаються).

2. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Миколаївської міської ради від 26.01.2012 № 14/15 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів на території м. Миколаєва».

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації (Іванова), з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Кісельову), заступника міського голови Андрієнка Ю.Г.

 

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 25 січня 2024

№ 28/56

 

 

Правила

паркування транспортних засобів

на території міста Миколаєва

 

1. Загальна частина

 

1.1. Правила паркування транспортних засобів на території міста Миколаєва (далі - Правила) регламентують організацію та порядок паркування транспортних засобів на території м. Миколаєва.

1.2. Правила розроблено відповідно до Законів України «Про дорожній pyx», «Про благоустрій населених пунктів», «Про місцеве самоврядування в Україні», Податкового кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», від 10.10.2001 № 1036 «Про Правила дорожнього pyxy».

1.3. Правила розроблено з метою:

- поліпшення умов дорожнього pyxy в місті;

- забезпечення належного благоустрою територій, у тому числі благоустрою автомобільних доріг, міжквартальних проїздів та тротуарів;

- підвищення рівня безпеки дорожнього pyxy та дисципліни водіїв;

- підвищення культури паркування автотранспортних засобів на вулицях міста;

- забезпечення належного контролю та притягнення до адміністративної відповідальності власників транспортних засобів (водіїв), що порушують ці Правила;

- підвищення дисципліни сплати збору за місця для паркування транспортних засобів;

- збільшення фінансових надходжень до бюджету територіальної громади за рахунок збору за місця для паркування транспортних засобів;

- впровадження переходу до автоматизованої системи оплати за користування місцями для паркування.

1.4. Дія цих Правил поширюється на осіб, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування, а також на суб'єктів господарювання, які утримують такі майданчики.

Суб'єкти господарювання - балансоутримувачі майданчиків для паркування транспортних засобів визначаються відповідно до  Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

1.5. Правила розроблені з метою впровадження системи автоматизованого платного паркування транспортних засобів у м. Миколаєві та єдиної загальноміської політики з питань нормативного регулювання, організації, функціонування, координації і контролю.

1.6. Ці Правила не регулюють питання організації та порядку надання послуг із зберігання транспортних засобів, що належать громадянам та юридичним особам, а також транзитних транспортних засобів, що здійснюють міжнародні та міжміські перевезення, організація та порядок надання яких встановлено Правилами зберігання транспортних засобів на автостоянках, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 № 115.

1.7. У цих Правилах терміни вживаються у такому значенні:

1.7.1. Автоматичний в’їзний та виїзний термінал — система пристроїв, призначена для пропуску/випуску транспортних засобів на майданчика/з майданчиків для паркування i може бути обладнана приладом для сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування.

1.7.2. Вартість послуг з користування майданчиками для платного паркування — економічно обґрунтовані витрати оператора, пов’язані з утриманням, облаштуванням та обладнанням таких майданчиків згідно з тарифом, установленим виконавчим комітетом Миколаївської міської ради відповідно до вимог чинного законодавства.

1.7.3. Відведені майданчики для паркування — майданчики для паркування, розміщені в межах проїзної частини вулиці або дороги та обладнані відповідно до вимог цих Правил і Правил дорожнього руху.

1.7.4. Захищена комп’ютеризована система — комплексна система, що використовується в населених пунктах на території України, складається з технічних засобів i програмного забезпечення, призначена для надання користувачам можливості отримувати попередньо оплачені послуги з користування майданчиками для платного паркування за допомогою засобів мобільного зв’язку.

1.7.5. Інспектор з паркування – посадова особа виконавчого органу Миколаївської міської ради, уповноважена виконавчим комітетом Миколаївської міської ради здійснювати контроль за дотриманням користувачами транспортних засобів цих Правил, у тому числі оплатою вартості послуг з користування платними майданчиками для паркування; розглядати справи про адміністративні правопорушення цих Правил у випадках, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення; накладати адміністративні стягнення.

1.7.6. Користувач – фізична особа, яка безпосередньо керує транспортним засобом; фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відповідні відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, належний користувач, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, – особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи; особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України.

1.7.7. Місце для паркування – ­ місце стоянки одного транспортного засобу на майданчику для паркування, позначене дорожньою розміткою відповідно до Правил дорожнього руху.

1.7.8. Мобільний застосунок – програмне забезпечення, що встановлюється на смартфон, планшетний ПК або інший перефірійний пристрій, який надає користувачу можливість дізнатися про вільні місця для паркування в мережі відведених майданчиків для паркування, ініціювати оплату паркування на мережі майданчиків для платного паркування, придбання паркувальних абонементів, сплату відповідних штрафів за порушення правил дорожнього руху, отримання сповіщення про евакуацію транспортного засобу водія, інші інформаційно-консультаційні та інформаційно-технологічні послуги.

1.7.9. Мобільне паркування – це послуга, яка дозволяє користувачу сплачувати за паркування за допомогою використання рухомого (мобільного) кінцевого обладнання (мобільного телефона, смартфона, інтернет-комунікатора тощо), включаючи використання мобільного застосунку.

1.7.10. Оператор - юридична особа або фізична особа - підприємець, яка організовує та провадить діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для паркування, здійснює їх утримання, облаштування та обладнання, надає послуги з користування такими майданчиками, забезпечує відповідно до Податкового кодексу України сплату збору за місця для паркування транспортних засобів.

1.7.11. Паркувальний абонемент – талон на паркування транспортного засобу на паперовому носії або в електронній формі з визначеним періодом паркування.

1.7.12. Паркування – розміщення транспортного засобу на майданчику для паркування.

1.7.13. Паркувальний автомат –  технічний пристрій, призначений для сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування з використанням платіжних карток та готівкою.

1.7.14. Плата за паркування – плата, яку сплачує водій за паркування транспортного засобу на майданчику для платного паркування.

1.7.15. Платіжний документ – документ (талон, чек) на паперовому носії або в електронній формі, який містить інформацію про суму операції, дату, інші передбачені нормами законодавства України і встановлені формою документа реквізити, та засвідчує, зокрема, сплату коштів за паркування.

1.7.16. Платіжний пристрій – технічний пристрій (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування тощо), який дає змогу користувачеві здійснити операції з ініціювання переказу коштів, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями такого пристрою.

1.7.17. Платне паркування – розміщення транспортного засобу на майданчику для платного паркування зі сплатою коштів за прогнозований період паркування.

1.7.18. Система контролю оплати вартості послуг з паркування (далі – автоматизована система) – програмно-технічний комплекс, який надає можливість в режимі реального часу (онлайн) контролювати оплату послуг з користування майданчиками для платного паркування.

1.7.19. Спеціально обладнані майданчики для паркування – майданчики для паркування, розміщені поза межами проїзної частини вулиці або дороги та обладнані відповідно до вимог цих Правил і Правил дорожнього руху.

1.7.20. Тимчасове затримання транспортного засобу – доставка транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за допомогою спеціального автомобіля - евакуатора.

1.7.21. Інші терміни застосовуються у значеннях, наведених у Законах України «Про благоустрій населених пунктів», «Про автомобільні дороги», «Про дорожній рух», «Про автомобільний транспорт», «Про транспорт», Правилах дорожнього руху, Правилах паркування транспортних засобів, затверджених відповідними постановами Кабінету Міністрів України.

1.8. Паркування може бути платним aбo безоплатним відповідно до рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради aбo оператора.

1.9. Контроль за виконанням цих Правил здійснюють уповноважені підрозділи Національної поліції у частині забезпечення безпеки дорожнього руху на майданчиках для паркування, посадові особи виконавчого органу Миколаївської міської ради у частині контролю за станом благоустрою, інспектори з паркування у частині контролю за дотриманням правил паркування (у тому числі щодо оплати послуг з користування майданчиками для платного паркування).

1.10. Контроль за виконанням цих Правил у частині стану утримання майданчиків для паркування здійснюється в порядку, встановленому Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

 

2. Розміщення майданчиків для паркування

 

2.1. Майданчики для паркування є об'єктами благоустрою і повинні відповідати нормам, нормативам, стандартам у сфері благоустрою населених пунктів.

2.2. Розміщення майданчиків для паркування за окремими адресами здійснюється у встановленому порядку виконавчими органами Миколаївської міської ради за погодженням з уповноваженим підрозділом Національної поліції.

2.3. Забороняється обладнання суб’єктами господарювання (в тому числі операторами) майданчиків для паркування на тротуарах.

2.4. Обладнувати майданчики для паркування на проїзній частині автомобільних доріг має право тільки оператор.

Оператору забороняється передавати майданчики для паркування на проїзній частині автомобільних доріг у користування іншим суб’єктам господарювання.

2.5. Під час розміщення майданчиків для паркування на вулицях i дорогах міста необхідно враховувати:

- наявність та характеристики комунікацій та інженерних мереж;

- умови для забезпечення безпеки дорожнього руху, зокрема видимості в плані та поздовжньому профілі;

- параметри поперечних та поздовжніх ухилів;

- розташування зелених насаджень;

- стан покриття проїзної частини;

- інтенсивність і склад транспортного потоку.

2.6. Забороняється розміщення майданчиків для паркування на вулицях з двома смугами руху завширшки менш як 6 метрів.

2.7. Проєктування, будівництво, реконструкція, ремонт та утримання майданчиків для паркування здійснюються з дотриманням вимог законодавства, державних будівельних норм, стандартів, технічних умов, інших нормативних документів та цих Правил.

 

3. Обладнання майданчиків для паркування

 

3.1. Майданчики для паркування обладнуються відповідно до вимог цих Правил i Правил дорожнього руху.

3.2. Відведені майданчики для паркування позначаються дорожніми знаками та суцільною синьою (блакитною) смугою на проїзній частині i на бордюрі, який відокремлює проїзну частину від пішохідної.

3.3. Відведені майданчики для платного паркування повинні обов’язково бути обладнані паркувальними автоматами/платіжними пристроями та/або інформаційними знаками про способи та порядок оплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування.

3.4. Здійснення оплати на відведених майданчиках для платного паркування за допомогою використання послуги мобільне паркування повинно бути забезпечено цілодобово. 

3.5. Спеціально обладнані майданчики для паркування позначаються дорожніми знаками та розміткою.

Спеціально обладнані майданчики для паркування можуть бути наземними, підземними, багаторівневими.

3.6. На спеціально обладнаних майданчиках для платного паркування обов’язково повинні бути встановлені автоматичні в’їзні та виїзні термінали.

3.7. На спеціально обладнаних майданчиках для паркування у разі можливості встановлюється система відеоспостереження за рухом транспортних засобів на їх території i табло із змінною інформацією про наявність вільних місць для паркування, яке розташовується на в’їзді. Відеоінформація повинна зберігатися не менш як один місяць.

На спеціально обладнаних майданчиках для паркування розміщується контрольно - пропускний пункт та/або приміщення для обслуговуючого персоналу, туалет, вони можуть бути огороджені, мати зовнішнє освітлення, приміщення для охорони тощо.

3.8. Підземні та багаторівневі спеціально обладнані майданчики для паркування повинні мати на в'їзді схему розміщення місць для паркування, в'їздів та виїздів, місць, призначених для зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, у тому числі розміщення місць для безоплатного паркування транспортних засобів, зазначених у частині шостій статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Підземні та багаторівневі спеціально обладнані майданчики забезпечуються автоматичними установками пожежогасіння та пожежною сигналізацією.

3.9. Паркувальні автомати, платіжні пристрої i автоматичні в’їзні та виїзні термінали на майданчиках для платного паркування встановлюються стаціонарно.

3.10. Не обладнуються паркувальними автоматами, платіжними пристроями та автоматичними в’їзними та виїзними терміналами спеціально обладнані майданчики для платного паркування у разi ïx призначення виключно для користувачів, які сплачують вартість послуг з користування майданчиками для платного паркування у безготівковій формі, за договором про паркування протягом визначеного строку, але не менш як один місяць.

3.11. На майданчиках для платного паркування у доступному для ознайомлення та видному користувачам місці розміщується інформація про:

- оператора (найменування, адреса, контактні телефони);

- режим роботи майданчика;

- вартість послуг з користування майданчиками для платного паркування, спосіб оплати.

Зазначена інформація надається відповідно до законодавства про мови, а також у разі потреби розміщується її переклад англійською мовою.

3.12. На майданчиках для паркування обов'язково облаштовуються місця (в обсязі не менше 10 відсотків загальної кількості, але не менш як одне місце) передбаченого стандартами розміру, позначені дорожніми знаками та дорожньою розміткою для паркування транспортних засобів, зазначених у частині шостій статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». Відстань від в'їзду на майданчик для платного паркування до найближчого такого місця не повинна перевищувати 50 метрів.

3.13. На місцях для паркування транспортних засобів, зазначених у частині шостій статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», та місцях, призначених для зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, не можуть бути розміщені інші транспортні засоби.

У разі паркування на місцях, призначених для паркування транспортних засобів, зазначених у частині шостій статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», та місцях, призначених для зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, інших транспортних засобів користувачі цих засобів несуть відповідальність згідно із законодавством.

 

4. Функціонування майданчиків для паркування

 

4.1. Провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування транспортних засобів здійснюється оператором.

4.2. Послуги з утримання майданчиків для платного паркування надаються оператором з метою використання таких майданчиків за призначенням, а також санітарного очищення, збереження та відновлення їх відповідно до законодавства, нормативів, норм, стандартів, порядків і правил з урахуванням вимог безпеки дорожнього руху. Перелік основних послуг з утримання майданчиків для платного паркування визначає Мінрегіон.

4.3. Оператор     зобов’язаний:

- використовувати майданчик для паркування за призначенням;

- обладнати майданчик для паркування відповідно до вимог цих Правил, Правил дорожнього pyxy,норм, нормативів, стандартів з урахуванням вимог безпеки дорожнього pyxy;

- утримувати територію та під’їзні шляхи до майданчика для паркування у належному технічному та санітарному стані;

- повідомляти уповноважені підрозділи Національної поліції та інспекторів з паркування про виявлені порушення цих Правил;

- надавати роз’яснення користувачам щодо застосування цих Правил;

- організовувати навчання персоналу, який обслуговує майданчик для паркування;

- забезпечувати безоплатно персонал, який обслуговує майданчик для паркування, спеціальним одягом з метою забезпечення його безпеки під час виконання службових обов’язків, а також безпеки дорожнього руху. Зразки спеціального одягу затверджує Мінрегіон;

- забезпечувати належне функціонування технічних приладів (пристроїв) для сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування;

- інформувати користувачів про способи та порядок оплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування.

4.4. Оператор не несе відповідальності за збереження транспортних засобів, розміщених на майданчиках для паркування.

4.5. Користувач зобов’язаний:

- поставити транспортний засіб на місце для паркування відповідно до дорожньої розмітки та дорожніх знаків, а також з дотриманням вимог цих Правил i Правил дорожнього руху;

- сплатити вартість послуг з користування майданчиками для платного паркування;

- розмістити на час паркування на майданчиках для паркування, на яких не запроваджено автоматизовану систему, під лобовим склом транспортного засобу документ про оплату вартості послуг з користування майданчиком для платного паркування у спосіб, що забезпечує його видимість для перевірки;

- після закінчення часу паркування, за який сплачено, звільнити місце паркування або, при необхідності продовження терміну паркування, здійснити нову оплату коштів. Допускається безоплатна стоянка транспортного засобу протягом 10 хвилин після закінчення часу паркування, за який сплачено;

- дотримуватися чистоти і порядку на території майданчика для паркування.

4.6. Інформація про оплату за паркування за допомогою мобільного застосунку (мобільне паркування), платіжного пристрою або про наявність дійсного паркувального абонементу повинна міститься в автоматизованій системі.

4.7. Користувачу забороняється паркування транспортних засобів у заборонених для цього місцях, позначених відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою, а також паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування без оплати вартості послуг користування майданчиками для паркування більш ніж 10 хвилин (крім спеціально обладнаних майданчиків, обладнаних автоматичними в’їзними та виїзними терміналами).

4.8. Режим роботи майданчиків для платного паркування встановлюється:

- для відведених майданчиків – з 8:00 год. до 20:00 год.;

- для спеціально обладнаних майданчиків – цілодобово.

4.9. У разі коли внаслідок паркування транспортного засобу з порушенням цих Правил або Правил дорожнього руху буде пошкоджено майно оператора, комунальної власності, учасників дорожнього руху, зелені насадження, створено перешкоди виконанню робіт з утримання доріг, інженерних мереж, будинків та споруд, розташованих уздовж дороги, користувач несе відповідальність згідно іззаконодавством.

4.10. Плата за паркування здійснюється у доступний спосіб за допомогою паркувальних абонементів, паркувальних автоматів, платіжних пристроїв, мобільного застосунку (мобільне паркування), автоматичних в’їзних та виїзних терміналів.

4.11. Оплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування, на яких не запроваджено автоматизовану систему, здійснюється у безготівковій формі за такими способами:

-  придбання паркувального талона з визначеною тривалістю паркування;

- за допомогою засобів мобільного зв’язку;

- через паркувальний автомат або платіжний пристрій з введенням реєстраційного номера транспортного засобу;

- через автоматичний в’їзний та виїзний термінали.

4.12. Факт оплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування підтверджується відповідним документом із зазначенням в ньому реєстраційного номера транспортного засобу, що розміщується під лобовим склом транспортного засобу, за винятком випадків сплати за паркування за допомогою засобів мобільного зв’язку (послуга мобільне паркування), коли факт такої оплати підтверджується захищеною комп’ютеризованою системою, або випадків паркування на майданчиках, обладнаних автоматичними в’їзними та виїзними терміналами, на яких оплата (перевірка оплати) здійснюється під час виїзду з такого майданчика.

4.13. Паркувальні автомати, платіжні пристрої, за допомогою яких здійснюється оплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування, на яких запроваджено автоматизовану систему, повинні бути інтегровані в автоматизовану систему та передбачати наявність технічної можливості введення реєстраційного номера транспортного засобу.

4.14. Плата за паркування не здійснюється у разі незабезпечення  оператором належного функціонування засобів сплати вартості зазначених послуг відповідно до вимог цих Правил.

4.15. Несплата користувачем вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

4.16. Під час паркування на майданчику для платного паркування користувач сплачує вартість послуг з користування майданчиками для платного паркування згідно з тарифом, установленим виконавчим комітетом Миколаївської міської ради, у порядку і межах, визначених законодавством, з урахуванням переліку основних послуг з утримання майданчиків для платного паркування.

4.17. Порушення цих Правил тягне за собою відповідальність згідно із законом.

 

5. Дії інспекторів з паркування

 

5.1. У разі порушення користувачем правил зупинки, стоянки, паркування, у тому числі несплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування, інспектор з паркування здійснює фото/відеофіксацію обставин адміністративного правопорушення, а саме: дати, часу (моменту фіксації), місця розташування транспортного засобу по відношенню до нерухомих об’єктів та/або географічних координат, інших ознак наявності складу адміністративного правопорушення, передбаченого відповідною статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення. При здійсненні фотозйомки обов’язковою є наявність не менше двох зображень транспортного засобу, отриманих з різних або протилежних ракурсів.

5.2. Інспектор з паркування зобов’язаний розмістити на лобовому склі транспортного засобу копію постанови про притягнення до адміністративної відповідальності (якщо технічні можливості дозволяють встановити відповідальну особу на місці вчинення правопорушення) або повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності (якщо технічні можливості не дозволяють встановити відповідальну особу). Повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності має містити відомості, передбачені частинами другою - четвертою статті 283 Кодексу України про адміністративні правопорушення, крім відомостей про особу, стосовно якої розглядається справа. Повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності має містити також інформацію про порядок виконання адміністративного стягнення, у тому числі реквізити для сплати 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вчинення відповідного правопорушення, що вважатиметься виконанням адміністративного стягнення у повному обсязі.

5.3. Інспектор з паркування у визначеному порядку встановлює відповідальну особу, яка згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення несе адміністративну відповідальність за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксованих у режимі фотозйомки (відеозапису) та виносить постанову про накладення адміністративного стягнення по справі про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів.

5.4. У випадках, визначених положеннями Кодексу України про адміністративні правопорушення, інспектор з паркування здійснює тимчасове затримання транспортного засобу. Порядок тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів та їх зберігання встановлюється Кабінетом Міністрів України.

 

6. Пільги при користуванні місцями для платного паркування

 

6.1. Відповідно до статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» право безоплатного паркування на майданчиках для платного паркування транспортних засобів мають:

– водії з інвалідністю, водії, які перевозять осіб з інвалідністю;

– громадські організації осіб з інвалідністю, підприємства, установи, організації, які провадять діяльність у сфері соціального захисту населення, що є власниками транспортних засобів і перевозять осіб з інвалідністю.

6.2. Безоплатне паркування здійснюється шляхом розташування транспортного засобу на місці для безоплатного паркування з урахуванням дорожніх знаків та дорожньої розмітки.

6.3. Водії, які керують транспортними засобами, на яких встановлений розпізнавальний знак «Водій з інвалідністю», повинні мати при собі документи, що підтверджують інвалідність водія або одного з пасажирів.

6.4. На місцях для паркування, які обладнані для паркування транспортних засобів користувачів, зазначених у пункті 6.1 цих Правил, не можуть бути розміщені інші транспортні засоби.

6.5. Пільги щодо користування місцями для платного паркування транспортних засобів для користувачів, зазначених у пункті 6.1. цих Правил, розповсюджуються на всі майданчики для платного паркування транспортних засобів.

6.6. Оператор на майданчиках платного паркування автотранспортних засобів та автостоянках повинен забезпечити резервування, спеціальних місць паркування в обсязі 10 відсотків від загальної кількості, але не менше одного місця для паркування автомобілів та інших автотранспортних засобів, які перевозять осіб з інвалідністю, з їх позначенням відповідними розмітками або іншими інформаційними покажчиками. При облаштуванні спеціальних місць (у разі можливості) передбачати їх резервування на відстані не більш як 50 метрів перед входом до будівлі, а біля житлових будинків - не більш як за 100 метрів.

_____________________________________________________________


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: