Мапа порталу

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

 

РІШЕННЯ

 

Миколаїв 

від 23 грудня 2023                                                                                      № 27/4

 

Про затвердження Програми часткової компенсації вартості
закупівлі електрогенераторів та портативних електростанцій
для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних
будинків Миколаївської міської територіальної громади
під час проходження опалювального сезону 2023-2024 років

 

 

З метою забезпечення мешканців Миколаївської міської територіальної громади безперебійним теплопостачанням, запобігання виникненню надзвичайних ситуацій під час проходження опалювального сезону 2023-2024 років, беручи до уваги Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затверджений Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада:

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів та портативних електростанцій для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Миколаївської міської територіальної громади під час проходження опалювального сезону 2023-2024 років (додається).

 

2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, підприємництва, наповнення бюджету та використання бюджетних коштів (Панченка), з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації (Іванова), заступника міського голови Андрієнка Ю.Г.

 

 

 

Міський голова                                                                                                                 О. СЄНКЕВИЧ


 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 23 грудня 2023

№ 27/4

 

 

ПРОГРАМА
часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів та портативних електростанцій для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Миколаївської міської територіальної громади під час проходження опалювального сезону 2023-2024 років 

1. Загальні положення

1.1. Програмою передбачено компенсацію на відшкодування вартості закупівлі електрогенераторів та портативних електростанцій у багатоквартирних будинках.

1.1.1. Генератор та портативна електростанція мають бути закуплені після 01 червня 2023 року, окрім тих хто отримав компенсацію згідно з рішенням міської ради від 27.12.2022 № 16/3 «Про затвердження Програми часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Миколаївської міської територіальної громади під час проходження опалювального сезону 2022-2023 років».

1.2. Сума відшкодування не може перевищувати 50 % вартості електрогенератора, але не більше 30 тис. грн.

1.3. Вимоги до електрогенератора – номінальна потужність від 3 кВт включно.

1.4. Сума відшкодування не може перевищувати 50 % вартості портативної електростанції, але не більше 40 тис. грн.

1.5. Вимоги до портативної електростанції – номінальна потужність від 700 Вт до 5 кВт включно.

1.6. Учасниками Програми є: об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управляючі компанії (управителі), виконавці житлових послуг будинків, а також ЖБК м. Миколаєва (далі – Учасники програми).

 

2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Програма розроблена у зв’язку із необхідністю вирішення проблеми перебоїв у електропостачанні у місті Миколаєві, які виникають у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України, що  призводить до відсутності (часткової відсутності) електропостачання у місті Миколаєві. В свою чергу відсутність електропостачання призводить до унеможливлення забезпечення базових потреб життєзабезпечення мешканців міста (наявності тепла у оселях; можливості залишатися на зв’язку із рідними та знайомими; можливості використання будь-якого електроприладу в оселях тощо).

 

3. Мета та ціль Програми

Мета Програми: забезпечення співвласників багатоквартирних житлових будинків альтернативними джерелами електроенергії при проходженні опалювального сезону 2023-2024 років.

Ціль програми: зниження фінансового навантаження на співвласників будинків під час придбання таких приладів.

 

4. Механізм виконання  Програми

Конкретний механізм виконання Програми затверджується рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

У механізмі виконання Програми визначається процедура прийняття заявок на компенсацію, порядок їх розгляду та подальшого виконання.

5. Обґрунтування шляхів і засобів розв'язання проблеми, обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми

Шляхом і засобом розв’язання проблеми відсутності (часткової відсутності) електропостачання є закупівля електрогенераторів та портативних електростанцій у багатоквартирні будинки, які в залежності від потужності, зможуть забезпечити певну базову кількість потреб мешканців відповідного багатоквартирного будинку.

Електрогенератори та портативні електростанції не є альтернативою електропостачання, а мають на меті забезпечити покриття хоча б частково потреб населення (можливість забезпечення опалення певного приміщення загального користування, можливість забезпечення зарядки гаджетів мешканців будинку, підігріву певної кількості води для приготування їжі та чаю (актуально для тих мешканців, що не мають газопостачання через  ті чи інші причини).

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету Миколаївської міської територіальної громади, коштів Учасників Програми та інших джерел, не заборонених законодавством України.

Обсяг видатків на реалізацію Програми за рахунок коштів бюджету Миколаївської міської територіальної громади проводиться у межах коштів, передбачених на відповідний бюджетний період.

Програма приймається зі строком дії на 2023-2024 роки і має на меті забезпечити наявність максимальної кількості електрогенераторів та портативних електростанцій у багатоквартирних житлових будинках.

 

6. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

Завдання Програми зводиться до вирішення питання наявності (часткової наявності) електропостачання в багатоквартирних будинках міста Миколаєва.

Виконання завдань Програми надасть можливість:

- зменшити негативні наслідки, пов’язані із відсутністю електропостачання або його перебоями;

- в окремих випадках забезпечити теплопостачання (у будинках, де має місце власна котельня) навіть в умовах відсутності електропостачання;

- забезпечити безперервне отримання базових потреб мешканців міста Миколаєва, пов’язаних із нормальним проживанням у багатоквартирних будинках.

На сьогодні прогнозовану кількість електрогенераторів та портативних електростанцій, вартість яких буде частково компенсована за рахунок коштів місцевого бюджету, визначити не є можливим у зв’язку із тим, що велика кількість багатоквартирних будинків наразі заселена лише частково (або взагалі не заселена). Крім того, фінансовий стан управителів та ОСББ на сьогодні не є сталим, а тому все залежить виключно від ініціативи мешканців багатоквартирних будинків, в частині їх можливостей в умовах сьогодення.

Результативними показниками виконання Програми є:

- кількість багатоквартирних житлових будинків, які будуть забезпечені альтернативним джерелом електропостачання;

- орієнтовна кількість мешканців міста, які будуть забезпечені альтернативним джерелом електропостачання;

- кількість електрогенераторів та портативних електростанцій, вартість яких частково компенсована;

- кількість грошових коштів, які будуть зекономлені Учасниками Програми.

Забезпечення співвласників багатоквартирних будинків аварійним електропостачанням для уможливлення функціонування (часткове функціонування) внутрішньобудинкових систем, у тому числі опалення у випадку відсутності електропостачання.

 

 Перелік результативних показників виконання Програми

 

Назва показника

Одиниці виміру

Роки

2023

2024

Показник затрат

 

 

 

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

1500

Показник якості

 

 

 

компенсація вартості електрогенераторів та портативних електростанцій до потреби

%

-

100

 

7. Напрями діяльності та заходи Програми

На виконання комплексу завдань визначено, що у разі закупівлі Учасниками Програми електрогенераторів та портативних електростанцій після 01.06.2023 для потреб мешканців багатоквартирного будинку, містом здійснюється часткова компенсація вартості закупівлі таких електрогенераторів та портативних електростанцій (50% від вартості електрогенератора, але не більше 30 тис. грн, та 50% від вартості портативної електростанції, але не більше 40 тис. грн), окрім тих, хто отримав компенсацію згідно з рішенням міської ради від 27.12.2022 № 16/3 «Про затвердження Програми часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Миколаївської міської територіальної громади під час проходження опалювального сезону 2022-2023 років» (додаток 2 до Програми).

Напрями діяльності відповідають основним завданням та повноваженням, які покладені на органи місцевого самоврядування, та полягають у  організації та забезпеченні життєдіяльності постраждалих від наслідків надзвичайних ситуацій, а також під час ведення воєнних (бойових) дій або внаслідок таких дій.

 

8. Координація та контроль за ходом виконання програми

Безпосередньо координацію та контроль за виконанням завдань і заходів Програми здійснює департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

Після закінчення терміну реалізації Програми департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради у місячний термін готує підсумковий звіт про її виконання, подає постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, підприємництва, наповнення бюджету та використання бюджетних коштів.

Координацію дій між учасниками (співвиконавцями) Програми та контроль за її виконанням здійснює департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

 

       __________________________________________________________

 

 

Додаток 1

до Програми 

 

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів та портативних електростанцій для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Миколаївської міської територіальної громади під час проходження опалювального сезону 2023-2024 років

    Програму затверджено рішенням міської ради від __________ №_______

Ініціатор Програми – департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Розробник Програми – департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Відповідальний виконавець (головний розпорядник коштів) – департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

Співвиконавці:

- КУ ММР «Центр енергоефективності міста Миколаєва»;

- об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управляючі компанії (управителі), виконавці житлових послуг будинків, а також ЖБК м. Миколаєва.

 

Термін виконання Програми: 2023-2024 роки.

Орієнтовані обсяги та джерела фінансування:

- обсяги фінансування: кошти, передбачені на виконання Програми, для відповідального виконавця (головного розпорядника коштів) будуть затверджені у видатках бюджету Миколаївської міської територіальної громади на відповідний рік;

- джерела фінансування: кошти бюджету Миколаївської міської територіальної громади, кошти Учасників Програми та інші джерела фінансування, не заборонені законодавством України. 

Джерела фінансування

Обсяг фінансування*

У тому числі за роками, тис. грн

2023

2024

Місцевий бюджет

1500,0

-

1500,0

Державний бюджет

-

-

-

Кошти Учасників Програми, інші джерела фінансування

 

-

 

-

 

-

Всього,

у тому числі:

1500,0

-

1500,0

 

* Обсяг фінансування: кошти, передбачені на виконання Програми, для відповідального виконавця (головного розпорядника коштів) будуть затверджені у видатках бюджету Миколаївської міської територіальної громади на відповідний рік.

            _________________________________________________________

 

Додаток 2

до Програми

 

ЗАХОДИ

щодо виконання Програми часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів та портативних

електростанцій для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Миколаївської міської

територіальної громади під час проходження опалювального сезону 2023-2024 років

 

№ з/п

Перелік заходів Програми

Термін виконання заходу

Виконавці

Обсяг фінансування*, грн

Очікуваний результат

Всього по Програмі

2023 рік

2024 рік

1.

Часткова компенсація вартості електрогенераторів та портативних електростанцій, закуплених після 01.06.2023 для потреб мешканців багатоквартирного будинку (50% від вартості електрогенератора, але не більше 30 тис. грн, та 50% від вартості портативної електростанції, але не більше 40 тис. грн), окрім тих, хто отримав компенсацію згідно з рішенням міської ради від 27.12.2022 № 16/3 «Про затвердження Програми часткової компенсації вартості закупівлі електрогенераторів для забезпечення потреб співвласників багатоквартирних будинків Миколаївської міської територіальної громади під час проходження опалювального сезону 2022-2023 років»

2024

Департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради,

КУ ММР «Центр енергоефективності міста Миколаєва», об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управляючі компанії (управителі), виконавці житлових послуг будинків, а також ЖБК м. Миколаєва

Місцевий бюджет

-

1500,0

Забезпечення співвласників багатоквартирних будинків аварійним електропостачанням для уможливлення функціонування (часткове функціонування) внутрішньобудин-кових систем, у тому числі опалення у випадку відсутності електропостачання.

Державний бюджет

-

-

Кошти Учасників Програми, інші джерела фінансування

-

-

Всього,

у тому числі:

-

1500,0

 

* Обсяг фінансування: кошти, передбачені на виконання Програми, для відповідального виконавця (головного розпорядника коштів) будуть затверджені у видатках бюджету Миколаївської міської територіальної громади на відповідний рік.

 

                                  


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: