Мапа порталу

 

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

 

РІШЕННЯ

 

Миколаїв 

від 26 жовтня 2023                                                                             № 25/35

 

Про затвердження Міської цільової екологічної
програми на 2023-2027 роки міста Миколаєва

 

З метою реалізації екологічної політики міста Миколаєва, стабілізації та поліпшення стану навколишнього природного середовища, вирішення основних екологічних проблем, збереження природних екосистем, створення позитивного іміджу міста, відповідно до п. «д» ч. 1 ст. 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 № 1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» (зі змінами), з урахуванням звіту про стратегічну екологічну оцінку, результатів громадського обговорення та консультацій з виконавчими органами влади, керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Міську цільову екологічну програму на 2023-2027 роки міста Миколаєва (далі – Програма, додається).

2. Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради щороку до 25 січня надавати узагальнену інформацію про виконання Програми міському голові та постійній комісії міської ради з питань екології, природокористування, просторового розвитку, містобудування, архітектури і будівництва, регулювання земельних відносин.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, підприємництва, наповнення бюджету та використання бюджетних коштів (Панченка); з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації (Іванова), з питань екології, природокористування, просторового розвитку, містобудування, архітектури і будівництва, регулювання земельних відносин (Нестеренко), заступника міського голови Андрієнка Ю.Г.

 

Міський голова                                                                                   О. СЄНКЕВИЧ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 25 жовтня 2023

№ 25/35

 

 

 

 

Міська цільова екологічна програма

на 2023-2027 роки міста Миколаєва

1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

Місто Миколаїв – важливий соціальний, індустріальний та культурний центр півдня України з багатогалузевою промисловістю, розгалуженою транспортною мережею та розвиненим портовим господарством. Проте, як і багато міст, що розвиваються, Миколаїв має ряд екологічних проблем: це і типові для багатьох міст проблеми із забрудненням атмосферного повітря, водних ресурсів (акваторії Бузького лиману, річок Південного Бугу та Інгулу), підтоплення територій, поводження з тваринами та побутовими відходами, шумове забруднення; і притаманні лише деяким регіонам проблеми із абразією берегової лінії, негативними наслідками діяльності портів та глиноземного заводу.

Для вирішення нагальних міських проблем у різних сферах життєдіяльності міста міською владою розробляються та приймаються програми економічного, соціального розвитку та розвитку окремих галузей економіки.

У місті прийнята Екологічна політика міста Миколаєва, що включає в себе різноманітні заходи у багатьох сферах діяльності, направлені на створення екологічно безпечного навколишнього середовища. Дана Програма включає частину заходів Екологічної політики, направлених на середньострокову перспективу, із визначенням основних пріоритетів та обсягів фінансування та розроблена з урахуванням:

- Земельного кодексу України;

- Водного кодексу України;

- Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»;

- Закону України «Про природно-заповідний фонд України»;

- Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на період до 2025 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України 21.04.2021 № 443-р;

- Національної економічної стратегії, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2021 № 179;

- Водної стратегії України на період до 2050 року та плану її реалізації у 2022?2024 роках, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.12.2022 № 1134;

- Указу Президента України від 30.09.2019 № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року».

Створення безпечних та комфортних умов проживання містян, включаючи сприятливі умови довкілля, є одним із основних пріоритетів міської влади.

1.1. Поверхневі води міста Миколаєва представлені річками Південний Буг, Інгул, Бузьким лиманом та балкою Вітовка.

Спостереження за станом гирлових вод річок Південний Буг та Інгул в районі міста Миколаєва проводяться Миколаївським обласним центром з гідрометеорології по 20 інгредієнтах. Точки контролю відповідно до програми моніторингових спостережень розташовані у районі набережної річки Інгул, Варварівського мосту та морського порту.

Водні об’єкти міста Миколаєва відчувають на собі значний антропогенний вплив через потрапляння забруднюючих речовин із дощовою та талою водами, несанкціоновані врізки побутової каналізації до міської системи зливової каналізації, скидання недостатньо очищених стічних вод підприємствами, витоки паливно-мастильних матеріалів та інших хімічних речовин в результаті аварій в акваторії, недотримання технологій при перевантаженні сипучих вантажів у портах.

Найбільший скид недостатньо очищених стоків здійснюється МКП «Миколаївводоканал» в результаті експлуатації очисних споруд каналізації міста.

1.2. Зелений фонд міста потребує значного оновлення: потребують заміни як дерева, що досягли вікової межі, так і дерева, що постраждали внаслідок різного роду надзвичайних ситуацій.

У межах наявного фінансування, придбання саджанців здійснюється щорічно, динаміка за останні три роки наведена в таблиці.

 

№ п/п

Вид розсадницької продукції

Кількість розсадницької продукції, одиниць

2020

2021

2022

1

Дерева

295

990

-

2

Кущі

2573

50

-

 

Крім того, останнім часом гостро постало питання щодо попередження виникнення алергічних реакцій шляхом заміни породного складу дерев у місті та знищення вогнищ карантинних рослин, зокрема амброзії полинолистої.

Мережа природно-заповідного фонду міста сформована з 21 об’єкта, що відносяться до 8 категорій. За період з 2009 по 2022 роки, отримано погодження клопотання щодо включення джерела на території міського парку «Богоявленський» до об’єктів природно-заповідного фонду від Міністерства екології та природних ресурсів України. На сьогодні питання щодо оголошення даного об’єкта гідрологічною пам’яткою природи, згідно з повноваженнями, відпрацьовується відповідним структурним підрозділом Миколаївської облдержадміністрації. Також за цей період міською владою відповідно до вимог частини другої статті 52 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» було погоджено створення нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, а саме заповідання вікових дерев дуба звичайного в парку «Дружба», у мікрорайоні Темвод та на вулиці Садовій. Вищевказані дерева отримали статус ботанічних пам’яток природи, відповідно до рішення Миколаївської обласної ради від 09.03.2023 № 9 «Про оголошення територій і об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення – ботанічних пам’яток природи і ландшафтних заказників».

З метою виконання вимог чинного законодавства у сфері охорони довкілля, на сьогодні існує нагальна потреба у розробці проєктів утримання та реконструкції для існуючих парків-пам’яток садово-паркового мистецтва та у формуванні екологічної мережі.

1.3. Потребують постійного та систематичного впровадження заходи із виховання екологічної культури, проведення просвітницької роботи та виконання різноманітних наукових досліджень та проєктних розробок. Динаміка використання коштів міського цільового фонду охорони навколишнього природного середовища на виховання екологічної культури та проведення просвітницької роботи з населенням за період 2020-2022 років наведена у таблиці.

 

№ п/п

Напрямок використання коштів

Загальна вартість заходів, тис. грн

2020

2021

2022

1

Виховання екологічної культури

149,540

117,910

49,900

2

Проведення просвітницької роботи

70,590

48,890

-

 

Вищезазначені проблеми потребують формування комплексу взаємопов’язаних завдань і заходів, які будуть спрямовані на їх розв’язання, що призведе до покращання екологічних показників стану навколишнього середовища.

 

2. Визначення мети Програми

 

Основною метою Програми є реалізація екологічної політики міста Миколаєва, стабілізація та поліпшення стану навколишнього природного середовища, вирішення основних екологічних проблем, збереження природних екосистем, створення позитивного іміджу міста.

 

3. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми,

обсягів та джерел фінансування; строки та етапи виконання Програми

 

Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблем у сфері довкілля, відповідно до запропонованої Програми, можна розділити за наступними напрямами:

1. Охорона і раціональне використання водних ресурсів.

З метою покращання стану водних ресурсів та зменшення надходжень забруднювальних речовин із поверхневим стоком, необхідно планомірно проводити поточний ремонт випусків зливових колекторів в річки Південний Буг та Інгул, встановлення сіток на випуски зливових колекторів для механічної очистки дощових стоків та будівництво очисних споруд на випусках зливових колекторів до водних об’єктів.

2. Охорона і раціональне використання природних рослинних ресурсів.

Зважаючи на аварійний стан частини зелених насаджень міста та досягнення ними вікової межі, важливим напрямком роботи є придбання розсадницької продукції (саджанці дерев та кущів, квіти) для оновлення зелених зон міста.

Окремо заплановано здійснення заходів щодо запобігання інтродукції та поширенню амброзії, що є агресивним алергеном.

3. Збереження природно-заповідного фонду.

Для збереження біорізноманіття на території міста за Програмою можливо виконати як заходи направлені на створення нових об’єктів ПЗФ (проведення обстежень та підготовка рекомендацій щодо резервування територій для заповідання, розроблення проєктів створення територій і об’єктів ПЗФ, розроблення проєктів землеустрою з організації та встановлення меж для територій та об’єктів ПЗФ), так і заходи, направлені на догляд за існуючими (утримання об’єктів ПЗФ, виготовлення та розміщення інформаційних знаків, розроблення проєктів утримання та реконструкції для територій і об’єктів ПЗФ).

4. Наука, інформація і освіта, підготовка кадрів, оцінка впливу на довкілля, стратегічна екологічна оцінка, організація праці, забезпечення участі у діяльності міжнародних організацій природоохоронного спрямування, впровадження економічного механізму забезпечення охорони навколишнього природного середовища.

Для вирішення низки актуальних питань, планується проведення ряду наукових досліджень, проєктних та проєктно-конструкторських розроблень, що охоплюють зазначені у переліку природоохоронні заходи (наприклад, розробка та погодження проєктів землеустрою з організації та встановлення меж парків, скверів та інших об’єктів; інвентаризація зелених насаджень, у тому числі незалежна оцінка вартості нерухомого майна (малих архітектурних форм) на об’єктах благоустрою; розробка гранично допустимих скидів (ГДС) речовин із зливової каналізації у водні об’єкти;  проведення досліджень та розробка рекомендацій щодо поліпшення технічного стану та благоустрою водойм, тощо).

З метою формування екологічної свідомості громадян, шляхом екологічного виховання та освіти, планується видання та розповсюдження тематичних друкованих видань, розміщення роликів з питань, що стосуються довкілля в телевізійному ефірі, організація та проведення громадських акцій, конференцій, виставок, семінарів, молодіжних програм екологічного спрямування.

Також заплановано організацію проведення оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки для об’єктів сфери відання.

Відповідно до Порядку розроблення та виконання міських цільових програм, що затверджений рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 27.06.2008 № 1368, виконання Програми поділене на 2 етапи:

- І етап – 2023-2024 роки;

- ІІ етап – 2025-2027 роки.

Фінансове забезпечення виконання заходів Програми передбачається за рахунок коштів бюджету Миколаївської міської територіальної громади, а саме міського цільового фонду охорони навколишнього природного середовища, а також по окремих заходах, коштів інших джерел, не заборонених чинним законодавством України (цільових та інших добровільних внесків підприємств, установ, організацій та громадян), на рівні до 15% від загального обсягу фінансування.

Обсяги фінансування заходів Програми уточнюються та визначаються щорічно відповідно до можливостей бюджету м. Миколаєва, прийнятих інвестиційних пропозицій і програм та пропозицій суб’єктів господарювання на відповідний рік.

Прогнозний обсяг фінансового забезпечення виконання завдань Програми на 2023-2027 роки, у т.ч. за джерелами фінансування, наведено в додатку 2 до Програми.

 

4. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

Комплекс взаємопов’язаних завдань Програми, що передбачає стабілізацію та поліпшення стану навколишнього природного середовища, вирішення основних екологічних проблем міста Миколаєва та збереження природних екосистем, визначений додатком 2 до Програми.

 

Перелік результативних показників виконання Програми

 

Назва показника

Одиниці виміру

Роки

І етап

ІІ етап

2023

2024

2025

2026

2027

1. Охорона і раціональне використання водних ресурсів

1.1. Заходи щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму

та санітарного стану річок, а також заходи для боротьби з шкідливою дією вод

1.1.1. Будівництво очисних споруд на випусках зливових колекторів в р. Південний Буг

та р. Інгул у м. Миколаєві

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

5980,000

5980,000

5980,000

5980,000

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

5200,000

5200,000

5200,000

5200,000

Обсяг інших джерел фінансування

тис. грн

-

780,000

780,000

780,000

780,000

Показник продукту

Кількість очисних споруд, що планується побудувати

од.

-

2

2

2

2

Показник ефективності

Середні витрати на будівництво однієї очисної споруди

тис. грн

-

2990,000

2990,000

2990,000

2990,000

Показник якості

Відсоток будівництва очисних споруд від запланованих на рік

%

-

100

100

100

100

1.2. Заходи очищення стічних вод

1.2.1. Придбання та встановлення сіток для механічної очистки дощових стоків

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

179,400

179,400

179,400

179,400

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

156,000

156,000

156,000

156,000

Обсяг інших джерел фінансування

тис. грн

-

23,400

23,400

23,400

23,400

Кількість випусків зливових колекторів, що потребують встановлення сіток для механічної очистки дощових стоків

од.

-

8

6

4

2

Показник продукту

Кількість сіток для механічної очистки дощових стоків, що планується придбати

од.

-

2

2

2

2

Показник ефективності

Середні витрати на придбання 1 сітки для механічної очистки дощових стоків

тис. грн

-

89,700

89,700

89,700

89,700

Показник якості

Рівень забезпеченості сітками для механічної очистки дощових стоків за Програмою

%

-

25

50

75

100

1.2.2. Придбання насосного обладнання для каналізаційної насосної станції № 5

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

-

1495,000

-

-

-

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

-

1300,000

-

-

-

Обсяг інших джерел фінансування

тис. грн

-

195,000

-

-

-

Показник продукту

Кількість насосного обладнання, що планується придбати

од.

-

1

-

-

-

Показник ефективності

Середні витрати на придбання одиниці насосного обладнання

тис. грн

-

1495,000

-

-

-

Показник якості

Відсоток придбання до плану за Програмою

%

-

100

-

-

-

2. Охорона і раціональне використання природних рослинних ресурсів

2.1. Заходи щодо запобігання інтродукції та поширення
чужорідних видів рослин,

які загрожують природним екосистемам

2.1.1. Заходи щодо запобігання інтродукції та поширення амброзії

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

4 875,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

4 875,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

Показник продукту

Осередки амброзії, що планується ліквідувати

м2

375000

375000

375000

375000

375000

Показники ефективності

Середні видатки на ліквідацію 1 м2 амброзії

грн

13,00

13,00

13,00

13,00

13,00

Показник якості 

Відсоток обробки осередків амброзії до плану на рік

%

100

100

100

100

100

2.2. Заходи з озеленення населених пунктів

2.2.1. Придбання розсадницької продукції (саджанці дерев та кущів, квіти)

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

2242,500

2392,000

2541,500

2840,500

3139,500

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

1950,000

2080,000

2210,000

2470,000

2730,000

Обсяг інших джерел фінансування

тис. грн

292,500

312,000

331,500

370,500

409,500

Показник продукту

Кількість розсадницької продукції, що планується придбати

од.

862

920

782

874

805

Показник ефективності

Середні витрати на придбання одиниці розсадницької продукції

тис. грн

2,600

2,600

3,250

3,250

3,900

Показник якості

Відсоток придбання розсадницької продукції до плану на рік

%

100

100

100

100

100

3. Збереження природно-заповідного фонду

3.1. Утримання об’єктів природно-заповідного фонду, відповідно до вимог чинного законодавства

3.1.1.  Проведення спеціальних заходів, спрямованих

на запобігання знищенню чи пошкодженню природних комплексів територій

та об’єктів природно-заповідного фонду

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

390,000

468,000

546,000

624,000

702,000

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

390,000

468,000

546,000

624,000

702,000

Показник продукту

Кількість заходів, що планується виконати

од.

3

3

3

3

3

Показник ефективності

Середні видатки на проведення 1 заходу

тис. грн

130,000

156,000

182,000

208,000

234,000

Показник якості

Відсоток виконання заходів до плану на рік

%

100

100

100

100

100

4. Наука, інформація і освіта, підготовка кадрів, оцінка впливу на довкілля, стратегічна екологічна оцінка, організація праці, забезпечення участі у діяльності міжнародних організацій природоохоронного спрямування, впровадження економічного механізму забезпечення охорони навколишнього природного середовища

4.1. Наукові дослідження, проєктні та проєктно-конструкторські розроблення,

що охоплюють зазначені у переліку природоохоронні заходи

4.1.1. Розробка та погодження проєктів землеустрою з організації та встановлення меж парків, скверів та інших об’єктів

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

910,000

936,000

962,000

988,000

1014,000

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

910,000

936,000

962,000

988,000

1014,000

Площа зелених зон, що потребують розробки проєктів землеустрою

га

566,251

516,251

466,251

416,25

366,25

Показник продукт 

Площа зелених зон, для якої заплановано розробити проєкти землеустрою

га

50

50

50

50

50

Показник ефективності

Середні видатки на розробку проєкту землеустрою для 1 га

тис. грн

18,200

18,720

19,240

19,760

20,280

Показник якості

Відсоток розроблених проєктів землеустрою до потреби

%

8,8

9,7

10,7

12,0

13,7

4.1.2. Інші проєктні розробки екологічного спрямування

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

1170,000

1170,000

1170,000

1170,000

1170,000

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

1170,000

1170,000

1170,000

1170,000

1170,000

Показник продукту

Кількість запланованих проєктних розробок

од.

3

3

3

3

3

Показник ефективності

Середні видатки на виконання 1 проєктної розробки

тис. грн

390,000

390,000

390,000

390,000

390,000

Показник якості

Рівень виконання проєктних розробок до запланованого на рік

%

100

100

100

100

100

4.2. Проведення  науково-технічних конференцій і семінарів, організація виставок, фестивалів та інших заходів щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища, видання поліграфічної продукції з екологічної тематики тощо

4.2.1. Організація та проведення заходів щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

448,500

448,500

448,500

448,500

448,500

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

390,000

390,000

390,000

390,000

390,000

Обсяг інших джерел фінансування

тис. грн

58,500

58,500

58,500

58,500

58,500

Показник продукту

Кількість заходів, що планується провести

од.

6

6

6

6

6

Показник ефективності

Середні видатки на проведення 1 заходу

тис. грн

74,750

74,750

74,750

74,750

74,750

Показник якості

Відсоток проведених заходів до запланованих на рік

%

100

100

100

100

100

4.2.2. Виготовлення та придбання поліграфічної та іншої продукції з екологічної тематики

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

224,250

224,250

224,250

224,250

224,250

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

195,000

195,000

195,000

195,000

195,000

Обсяг інших джерел фінансування

тис. грн

29,250

29,250

29,250

29,250

29,250

Показник продукту

Кількість видів продукції з екологічної тематики, що планується виготовити

од.

6

6

6

6

6

Показник ефективності

Середні видатки на виготовлення одного виду продукції

тис. грн

37,380

37,380

37,380

37,380

37,380

Показник якості

Рівень виготовлення видів продукції до запланованого на рік

%

100

100

100

100

100

4.3. Організація проведення оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки

4.3.1. Організація проведення оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки

Показник затрат

Обсяг ресурсів, усього

тис. грн

390,000

130,000

130,000

390,000

260,00

Обсяг бюджетних ресурсів

тис. грн

390,000

130,000

100,000

390,000

260,00

Показник продукту

Кількість заходів з оцінки впливу на довкілля та
стратегічної екологічної оцінки, що планується провести

од.

3

1

1

3

2

Показник ефективності

Середні видатки на проведення 1 заходу

тис. грн

130,000

130,000

130,000

130,000

130,000

Показник якості

Відсоток проведених заходів від запланованих на рік

%

100

100

100

100

100

        

 

5. Напрями діяльності та заходи Програми

 

Основними напрямками діяльності в рамках виконання Програми є:

- модернізація водно-каналізаційного господарства;

- оновлення зелених насаджень міста;

- екологічне виховання та освіта;

- екологічне управління містом;

- раціональне землекористування;

- захист та збереження природних екосистем, у тому числі об’єктів природно-заповідного фонду.

Конкретні заходи Програми, з розбивкою за етапами та роками, визначені у додатку 2 до Програми.

 

6. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координація та контроль за ходом виконанням Програми здійснюється департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради щороку до 25 січня надає узагальнену інформацію про виконання цієї Програми міському голові та постійній комісії міської ради з питань екології, природокористування, просторового розвитку, містобудування, архітектури і будівництва, регулювання земельних відносин.

 

7. Додатки до Програми

 

Додаток 1. Паспорт Міської цільової екологічної програми на 2023?2027 роки міста Миколаєва.

Додаток 2. Перелік завдань та заходів Міської цільової екологічної програми на 2023-2027 роки міста Миколаєва.

 

_______________________________________________________


Додаток 1

до Програми

 

 

ПАСПОРТ

Міської цільової екологічної програми на 2023-2027 роки міста Миколаєва

 

Програму затверджено рішенням міської ради від ____________ № _______.

 

Ініціатор: департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

 

Розробник Програми: департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

 

Відповідальний виконавець: департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

 

Співвиконавці:

1. КП «ЕЛУ автодоріг».

2. МКП «Миколаївводоканал».

3. КУ «Агенція розвитку Миколаєва».

4. КП ММР «Миколаївські парки».

5. Виконавчі органи Миколаївської міської ради.

 

Термін виконання: І етап – 2023-2024 роки;

ІІ етап – 2025-2027 роки.

 

Обсяги та джерела фінансування

 

Джерела фінансування

Обсяг фінансування, тис. грн

У тому числі за роками

І етап

ІІ етап

2023

2024

2025

2026

2027

Бюджет Миколаївської міської територіальної громади

76 154,000

10 270,000

16 900,000

15 834,000

16 458,000

16 692,000

Інші джерела

5 563,350

380,250

1 398,150

1 222,650

1 261,650

1 300,650

Всього

81 717,350

10 650,250

18 298,150

17 056,650

17 719,650

17 992,650

        

 

Додаток 2

до Програми

 

ПЕРЕЛІК

завдань та заходів Міської цільової екологічної програми на 2023-2027 роки міста Миколаєва

 

№ з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів Програми

Строки виконання заходу, роки

Виконавці

Джерело фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування (тис. грн)

Очікуваний результат

Всього

2023

2024

2025

2026

2027

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1

Охорона і раціональне використання водних ресурсів

2023-2027

 

Всього, у т.ч.

26 132,600

0,000

7 654,400

6 159,400

6 159,400

6 159,400

 

бюджет ММТГ

22 724,000

0,000

6 656,000

5 356,000

5 356,000

5 356,000

інші джерела

3 408,600

0,000

998,400

803,400

803,400

803,400

1.1

Заходи щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, а також заходи для боротьби з шкідливою дією вод

1.1.1. Будівництво очисних споруд на випусках зливових колекторів в річки Південний Буг та Інгул у місті Миколаєві

2023-2027

ДЖКГ ММР, КП «ЕЛУ автодоріг»

Всього, у т.ч.

23 920,000

0,000

5 980,000

5 980,000

5 980,000

5 980,000

Підтримання належного санітарного стану водойм

бюджет ММТГ

20 800,000

0,000

5 200,000

5 200,000

5 200,000

5 200,000

інші джерела

3 120,000

0,000

780,000

780,000

780,000

780,000

1.2

Заходи очищення стічних  вод

1.2.1. Придбання та встановлення сіток для механічної очистки дощових стоків

2023-2027

ДЖКГ ММР, КП «ЕЛУ автодоріг»

Всього, у т.ч.

717,600

0,000

179,400

179,400

179,400

179,400

Зменшення кількості забруднюючих речовин, що потрапляють у водойми

бюджет ММТГ

624,000

0,000

156,000

156,000

156,000

156,000

інші джерела

93,600

0,000

23,400

23,400

23,400

23,400

1.2.2. Придбання насосного обладнання для каналізаційної насосної станції № 5

2024

ДЖКГ ММР,

МКП «Миколаївводоканал»

Всього, у т.ч.

1 495,000

0,000

1 495,000

0,000

0,000

0,000

бюджет ММТГ

1 300,000

0,000

1 300,000

0,000

0,000

0,000

інші джерела

195,000

0,000

195,000

0,000

0,000

0,000

2

Охорона і раціональне використання природних рослинних ресурсів

2023-2027

ДЖКГ ММР

Всього, у т.ч.

37 531,000

7 117,500

7 267,000

7 416,500

7 715,500

8 014,500

 

бюджет ММТГ

35 815,000

6 825,000

6 955,000

7 085,000

7 345,000

7 605,000

інші джерела

1 716,000

292,500

312,000

331,500

370,500

409,500

2.1

Заходи щодо запобігання інтродукції та поширення чужорідних видів рослин, які загрожують природним екосистемам

2.1.1. Заходи щодо запобігання інтродукції та поширення амброзії

2023-2027

ДЖКГ ММР

Всього, у т.ч.

24 375,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

Зменшення кількості та площі осередків карантинних рослин на території міста

бюджет ММТГ

24 375,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

4 875,000

інші джерела

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

2.2

Заходи з озеленення населених пунктів

2.2.1. Придбання розсадницької продукції (саджанці дерев та кущів, квіти)

2023-2027

ДЖКГ ММР,

КП ММР «Миколаївські парки»

Всього, у т.ч.

13 156,000

2 242,500

2 392,000

2 541,500

2 840,500

3 139,500

Забезпечення сприятливих умов довкілля

бюджет ММТГ

11 440,000

1 950,000

2 080,000

2 210,000

2 470,000

2 730,000

інші джерела

1 716,000

292,500

312,000

331,500

370,500

409,500

3

Збереження природно-заповідного фонду

2023-2027

ДЖКГ ММР

Всього, у т.ч.

2 730,000

390,000

468,000

546,000

624,000

702,000

 

бюджет ММТГ

2 730,000

390,000

468,000

546,000

624,000

702,000

інші джерела

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

3.1

Утримання об’єктів природно-заповідного фонду, відповідно до вимог чинного законодавства

3.1.1. Проведення спеціальних заходів, спрямованих на

запобігання знищенню чи пошкодженню природних комплексів територій та об’єктів природно-заповідного фонду

2023-2027

ДЖКГ ММР

Всього, у т.ч.

2 730,000

390,000

468,000

546,000

624,000

702,000

Збереження, утримання та розвиток об’єктів природно-заповідного фонду

бюджет ММТГ

2 730,000

390,000

468,000

546,000

624,000

702,000

інші джерела

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

4

Наука, інформація і освіта, підготовка кадрів, оцінка впливу на довкілля, стратегічна екологічна оцінка, організація праці, забезпечення участі у діяльності міжнародних організацій природоохоронного спрямування, впровадження економічного механізму забезпечення охорони навколишнього природного середовища

2023-2027

ДЖКГ ММР

Всього, у т.ч.

15 323,750

3 142,750

2 908,750

2 934,750

3 220,750

3 116,750

 

бюджет ММТГ

14 885,000

3 055,000

2 821,000

2 847,000

3 133,000

3 029,000

інші джерела

438,750

87,750

87,750

87,750

87,750

87,750

4.1

Наукові дослідження, проєктні та проєктно-конструкторські

розроблення, що охоплюють зазначені у переліку природоохоронні заходи.

4.1.1. Розробка та погодження проєктів землеустрою з організації та встановлення меж парків, скверів та інших об’єктів

2023-2027

ДЖКГ ММР

Всього, у т.ч.

4 810,000

910,000

936,000

962,000

988,000

1 014,000

Збереження об’єктів зеленого господарства

бюджет ММТГ

4 810,000

910,000

936,000

962,000

988,000

1 014,000

інші джерела

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

4.1.2. Інші проєктні розробки екологічного спрямування

2023-2027

ДЖКГ ММР

Всього, у т.ч.

5 850,000

1 170,000

1 170,000

1 170,000

1 170,000

1 170,000

Запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки

бюджет ММТГ

5 850,000

1 170,000

1 170,000

1 170,000

1 170,000

1 170,000

інші джерела

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

4.2

Проведення науково-технічних конференцій і семінарів, організація виставок, фестивалів та інших заходів щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища, видання поліграфічної продукції з екологічної тематики тощо

4.2.1. Організація та проведення заходів щодо пропаганди охорони навколишнього природного середовища

2023-2027

ДЖКГ ММР

Всього, у т.ч.

2 242,500

448,500

448,500

448,500

448,500

448,500

Виховання екологічної культури

бюджет ММТГ

1 950,000

390,000

390,000

390,000

390,000

390,000

інші джерела

292,500

58,500

58,500

58,500

58,500

58,500

4.2.2. Виготовлення та придбання поліграфічної та іншої продукції з екологічної тематики

2023-2027

ДЖКГ ММР, КУ «Агенція розвитку Миколаєва»

Всього, у т.ч.

1 121,250

224,250

224,250

224,250

224,250

224,250

Проведення просвітницької роботи

бюджет ММТГ

975,000

195,000

195,000

195,000

195,000

195,000

інші джерела

146,250

29,250

29,250

29,250

29,250

29,250

4.3

Організація проведення оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки

4.3.1. Організація проведення оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки

2023-2027

Виконавчі органи ММР

Всього, у т.ч.

1 300,000

390,000

130,000

130,000

390,000

260,000

Запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки

бюджет ММТГ

1 300,000

390,000

130,000

130,000

390,000

260,000

інші джерела

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Всього за Програмою

Всього, у т.ч.

81 717,350

10 650,250

18 298,150

17 056,650

17 719,650

17 992,650

 

бюджет ММТГ

76 154,000

10 270,000

16 900,000

15 834,000

16 458,000

16 692,000

інші джерела

5 563,350

380,250

1 398,150

1 222,650

1 261,650

1 300,650

              

 

*Бюджет ММТГ – бюджет Миколаївської міської територіальної громади

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: