Мапа порталу

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

 

РІШЕННЯ

 

Миколаїв 

від 30 травня 2023                                                                                      № 19/35

 

Про продовження терміну дії та внесення змін та
доповнень до рішення Миколаївської міської ради
від 23.12.2016 № 13/12 «Про затвердження міської
Програми енергозбереження «Теплий Миколаїв»
на 2017-2023 роки» (зі змінами)

 

 

З метою впровадження заходів інвестиційного проєкту «DemoUkrainaDH у місті Миколаїв», керуючись пунктом 22 частини першої статті 26, частиною першою статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИВ:

 

1. Продовжити термін дії міської Програми енергозбереження «Теплий Миколаїв» на 2017-2023 роки» (зі змінами) (далі – Програма), затвердженої рішенням Миколаївської міської ради від 23.12.2016 № 13/12 «Про затвердження міської Програми енергозбереження «Теплий Миколаїв» на 2017?2023 роки» (зі змінами), до 31.12.2024.

 

2. Внести зміни та доповнення до Програми:

2.1. У рішенні та додатках до нього цифри «2017-2023» замінити цифрами «2017-2024».

2.5. Додаток 3 «Порядок відшкодування відсоткових ставок або частини тіла кредиту залученими в кредитно-фінансових установах кредитами на впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності у житловому фонді м. Миколаєва» викласти в новій редакції (додається).

 

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, підприємства, наповнення бюджету та використання бюджетних коштів (Панченка), з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації (Іванова), першого заступника міського голови Лукова В.Д.

 

 

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 30 травня 2023

№ 19/35

 

Додаток 3

до Програми

 

 

ПОРЯДОК

відшкодування відсоткових ставок або частини тіла кредиту за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами та понесених витрат за рахунок власних коштів на впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності у житловому фонді м. Миколаєва

 

 

  1. Загальні положення

 

1.1. Цей Порядок орієнтовано на фінансову допомогу задля стимулювання об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та фізичним особам (далі – Заявники) шляхом відшкодування частини витрат на впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів у житловому фонді м. Миколаєва.

1.2. Стимулювання впровадження енергоефективних заходів мешканцями міста Миколаєва відбувається шляхом часткового відшкодування за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами або понесених витрат за рахунок власних коштів.

1.3. Відшкодування частини тіла кредиту або відсотків за наданими кредитами та відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів здійснюється за напрямками, визначеними Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2011 № 1056 (зі змінами), та згідно з Меморандумом у сфері енергоефективності житлових будинків, підписаним 14.07.2015 між Агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Миколаївською обласною державною адміністрацією, Миколаївською обласною радою, Миколаївською міською радою (далі - Меморандум).

1.4. Відшкодування частини тіла кредиту або відсотків за залученими кредитами в кредитно-фінансових установах та відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів також здійснюється на придбання обладнання, що забезпечує вироблення електричної енергії з альтернативних джерел енергії (сонячна енергетика, вітроенергетика тощо) для власних потреб.

1.5. Відшкодування частини тіла кредиту або відсотків та відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів здійснюється також об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, які беруть участь в Програмах Державного Фонду енергоефективності.

 

2. Відшкодування частини тіла кредиту або відсотків за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами на впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності у житловому фонді м. Миколаєва

 

2.1. За наданими кредитно-фінансовими установами кредитами Заявники мають право самостійно вибирати відшкодування відсотків або частини тіла кредиту:

2.1.1. Розмір відшкодування відсотків не може бути більшим ніж відсоткова ставка, передбачена кредитною угодою станом на дату прийняття даного Порядку відшкодування відсоткових ставок або частини тіла кредиту за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами на впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності у житловому фонді м. Миколаєва, та не більшим ніж 25 (двадцять п’ять) відсотків.

2.1.2. Відшкодування частини тіла кредиту не більш як 30 (тридцять) відсотків від розміру кредиту.

2.1.3. Якщо розмір кредиту для об’єднання співвласників багатоквартирних будинків становить 800 000 (вісімсот тисяч) грн і більше, то відшкодування частини тіла кредиту може здійснюватися у розмірі не більш як 45 (сорок п’ять) відсотків від розміру кредиту.

При цьому, відшкодування частини тіла кредиту, якщо розмір кредиту становить 800 000 (вісімсот тисяч) грн і більше, здійснюється лише при наявності енергетичного аудиту, проведеного відповідно до Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» та Порядку проведення сертифікації енергетичної ефективності та форми енергетичного сертифіката, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 11.07.2018 № 172.

Вимоги щодо енергетичного аудиту:

- енергоаудит повинен бути проведений енергоаудитором, атестованим відповідно до Порядку проведення професійної атестації осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 600.

2.2. Відшкодування відсотків або частини тіла кредиту на придбання обладнання, що забезпечує вироблення електричної енергії з альтернативних джерел енергії, здійснюється у розмірі:

- фізичним особам для забезпечення електричною енергією приватного житлового будинку, обладнання потужністю не більше 5 кВт, 30 (тридцять) відсотків від розміру кредиту, але не більше 50 000 (п’ятдесяти тисяч) грн;

- фізичним особам для забезпечення електричною енергією квартири у багатоквартирному житловому будинку, обладнання потужністю не більше 3 кВт, 30 (тридцять) відсотків від розміру кредиту, але не більше 30 000 (тридцяти тисяч) грн;

- об’єднанню співвласників багатоквартирних будинків для забезпечення електричною енергією багатоквартирного житлового будинку, обладнання потужністю не більше 10 кВт, 30 (тридцять) відсотків від розміру кредиту, але не більше 100 000 (ста тисяч) грн.

 

3. Відшкодування заходів з енергозбереження та енергоефективності

для об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ),

які беруть участь в Програмах Державного фонду енергоефективності (учасників програми «Енергодім») без залучення кредиту

в кредитно-фінансових установах

 

3.1. З бюджету Миколаївської міської територіальної громади надається відшкодування частини витрат на безповоротній основі в розмірі до 30% від вартості обладнання, матеріалів та робіт на впровадження заходів енергозбереження та енергоефективності згідно з договором між ОСББ та підрядною організацією.

Максимальний розмір відшкодування частини витрат ОСББ на безповоротній основі повинен відповідати умовам Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ» Державної установи «Фонд Енергоефективності» (в діючій редакції на дату звернення заявника), відповідати вимогам граничних розмірів фінансування (грантової політики).

3.2. Відшкодування частини витрат здійснюється департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради (далі – Департамент) на підставі протоколу засідання Комісії (яка утворюється розпорядженням міського голови), після укладання договору між ОСББ та підрядною організацією.

3.3. Відшкодування частини витрат ОСББ здійснюється в межах кошторисних призначень, передбачених на виконання Програми «Теплий Миколаїв» в бюджеті Миколаївської міської територіальної громади на відповідний рік та відповідно до помісячного плану асигнувань.

3.4. Кошти бюджету Миколаївської міської територіальної громади не можуть бути спрямовані на сплату будь-яких видів штрафів та/або пені чи інших витрат, не пов’язаних із виконанням енергоефективних заходів, передбачених проєктно-кошторисною документацією, визначеною у повідомленні про схвалення проєктно-кошторисної документації Державним фондом енергоефективності.

3.5. Відшкодування не проводиться заявникам, яких визнано банкрутами або щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, перебувають у стадії ліквідації, подали недостовірну інформацію.

3.6. Відповідальність за достовірність поданих документів, примірних форм № КБ-2в «Акт приймання виконаних будівельних робіт» та КБ-3 «Довідка про вартість виконаних робіт та витрати», покладається на учасників Програми «Теплий Миколаїв».

3.7. Кошти на відшкодування заходів з енергозбереження та енергоефективності для об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), перераховуються на рахунки учасників Програми «Теплий Миколаїв», відкриті в установах банку.  

 

4. Комісія

 

4.1.  Відбір учасників на відшкодування відсоткових ставок або частини тіла кредиту за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами та відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів, проводиться комісією, яка утворюється розпорядженням міського голови, у складі представників виконавчих органів міської ради та депутатів міської ради (за узгодженням) (далі - Комісія). Кількісний та персональний склад Комісії визначається розпорядженням міського голови. Очолює комісію профільний заступник міського голови згідно з розподілом обов’язків.

4.2. Відшкодування частини тіла кредиту або відсотків та відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів з бюджету Миколаївської міської територіальної громади здійснюється об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, які беруть участь в Програмах Державного фонду енергоефективності.

4.3. Основними критеріями відбору учасників на відшкодування є наявність заходів, спрямованих на:

- підвищення якості послуг з опалення та комфортне проживання громадян;

- заміна зношених теплових мереж та застарілого обладнання на нове енергоефективне;

- економія споживання енергоресурсів;

- скорочення витрат на енергетичне забезпечення житлового фонду;

- забезпечення заходів комфортного перебування жителів міста в об’єктах житлового фонду.

4.4. Відбір учасників на відшкодування відсоткових ставок або частини тіла кредиту за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами проводиться за рішенням Комісії на підставі наданого кредитно-фінансовою установою Реєстру учасників.

4.5. Відбір учасників на відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів проводиться за рішенням Комісії на підставі договору між ОСББ та підрядною організацією, примірних форм № КБ-2в «Акт приймання виконаних будівельних робіт» та КБ-3 «Довідка про вартість виконаних робіт та витрати»

Учасники, які підлягали включенню до кредитно-фінансовою установою Реєстру учасників, але не були включені до нього у зв’язку із відсутністю обсягу фінансування з бюджету Миколаївської міської територіальної громади, можуть бути включені до такого Реєстру у наступних періодах (бюджетних роках) дії Програми.

4.6. Рішення Комісії приймається на засіданні у присутності більше половини від загального складу Комісії відкритим голосуванням простою більшістю голосів і оформлюється протоколом, який підписується головою та секретарем Комісії, які брали участь у голосуванні.

У разі рівної кількості голосів, голос голови на засіданні Комісії є вирішальним.

4.7. Про результати відбору Департамент повідомляє кредитно-фінансову установу та/або ОСББ в термін не пізніше 10 (десяти) робочих днів з дати прийняття відповідного рішення.

4.8. Відшкодування відсотків або частини тіла кредиту та відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів здійснюється департаментом відповідно до переліку учасників, затвердженого рішенням Комісії з моменту прийняття рішення по 20 грудня поточного бюджетного року.

4.9. На підставі рішення Комісії Департамент укладає з кредитно-фінансовою установою договір часткового відшкодування кредитних ресурсів на заходи з енергозбереження у житловому фонді м. Миколаєва. Примірна форма договору часткового відшкодування кредитних ресурсів на заходи з енергозбереження у житловому фонді м. Миколаєва затверджується рішенням Комісії.

4.10. Відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів здійснюється на підставі рішення комісії, яка затверджує перелік учасників Програми «Теплий Миколаїв». Комісія скеровує протокол до Департаменту. Департамент на підставі протоколу комісії готує зведений перелік учасників Програми «Теплий Миколаїв» про відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів.

4.11. Департамент реєструє юридичні та фінансові зобов’язання в управлінні Державної казначейської служби України у м. Миколаєві на підставі зведеного переліку учасників Програми «Теплий Миколаїв» про відшкодування понесених витрат за рахунок власних коштів.

4.12. Відшкодування учасникам Програми «Теплий Миколаїв» департамент щороку здійснює на підставі рішення Миколаївської міської ради про бюджет Миколаївської міської територіальної громади на відповідний рік в межах передбачених асигнувань на виконання Програми енергозбереження «Теплий Миколаїв».

4.13. За достовірність поданих документів по відшкодуванню відсоткових ставок або частини тіла кредиту за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами, відповідно до законодавства, відповідальність покладається на кредитно-фінансову установу.

4.14. За достовірність поданих документів по відшкодуванню понесених витрат за рахунок власних коштів, відповідно до законодавства, відповідальність покладається на учасників Програми «Теплий Миколаїв».

 


ОНОВЛЕНО 22.06.2023


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: