Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

Миколаїв

від 23 лютого 2023 р                                                                               № 18/8 

Про внесення змін до рішення міської ради від 23.02.2017 № 16/32 «Про затвердження Положень про виконавчі органи Миколаївської міської ради»   (зі змінами)  

 

З метою забезпечення реалізації повноважень органами місцевого самоврядування в житловій сфері, забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб, які фактично проживають/перебувають на території м. Миколаєва, дотримання приписів чинного законодавства стосовно взяття внутрішньо переміщених осіб на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, у встановлений строк, відповідно до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, який визначає умови формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2022 № 495 «Деякі заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб»,  керуючись ст.ст. 30, 25, ч.1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Внести зміни до рішення міської ради від 23.02.2017 № 16/32 «Про затвердження Положень про виконавчі органи Миколаївської міської ради»    (із змінами), виклавши Положення про відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради в новій редакції.

 

1.1. Затвердити Положення про відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради (додається).

 

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, дітей, сім'ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Кісельову), першого заступника міського голови Лукова В.Д. 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ     

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 23.02.2023

№ 18/8

 

 

ПОЛОЖЕННЯ
про відділ обліку та розподілу житла  Миколаївської міської ради 

1. Загальні положення

1.1. Відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради (далі – відділ) є виконавчим органом Миколаївської міської ради.

1.2. Відділ підзвітний і підконтрольний міській раді, підпорядкований виконавчому комітету міської ради, міському голові, заступнику міського голови відповідно до розподілу обов’язків.

1.3. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, актами органів виконавчої влади, рішеннями міської ради, рішеннями виконавчого комітету міської ради, розпорядженнями міського голови, цим Положенням, іншими нормативними актами.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

1.4. Відділ не є юридичною особою, є самостійним відділом міської ради, має власну печатку, кутовий штамп і бланки зі своїми реквізитами.

1.5. Відділ утримується за рахунок коштів Миколаївської міської територіальної громади. 

2. Основні завдання

2.1. Основні завдання відділу полягають в реалізації повноважень виконавчих органів міської ради із гарантованого Конституцією України права громадян на житло.

2.2. Відділ, реалізуючи політику органів місцевого самоврядування в даній сфері, враховує кращі практики місцевого самоврядування в Україні та світі, розробляє новації та впроваджує передові методи управління. 

3. Повноваження відділу

3.1. З обліку громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов:

3.1.1. Ведення обліку за місцем проживання громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

3.1.2. Ведення соціального квартирного обліку громадян за місцем проживання.

3.1.3. Ведення обліку громадян, що потребують житла для тимчасового проживання.

3.1.4. Ведення списку громадян пільгових категорій, які звернулися з приводу отримання житлової площі в гуртожитку.

3.1.5. Ведення обліку справ військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, які потребують поліпшення житлових умов.

3.1.6. Ведення обліку справ громадян, переселених із зони радіоактивного забруднення, ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

3.1.7. Прийняття рішення про взяття внутрішньо переміщених осіб на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову у взятті на такий облік.

3.1.8. Ведення обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу, підготовка проєктів рішень про затвердження списків осіб, які вступають до житлово-будівельного кооперативу, і про затвердження рішень загальних зборів членів ЖБК про прийом у члени кооперативу та надання житла.

3.1.9. Перевірка дотримання житлового законодавства, стану квартирного обліку та надання житлових приміщень на підприємствах та організаціях, які ведуть самостійно квартирний облік чи контрольні списки.

3.2. З обліку житлового фонду, який використовується для поліпшення житлових умов:

3.2.1. Здійснення контролю за використанням житлового фонду.

3.2.2. Підготовка матеріалів до суду на виселення громадян з незаконно зайнятих приміщень, на визнання громадян такими, що втратили право на житлову площу, визнання безвісти відсутніх та визнання спадщини відумерлою.

3.2.3. Розробка проєктів рішень по бронюванню жилих приміщень.

3.2.4. Розробка проєктів рішень по обміну жилими приміщеннями та оформленню ордерів.

3.2.5. Розробка проєктів рішень щодо зміни статусу гуртожитків.

3.2.6. Розробка проєктів рішень щодо переведення гуртожитків у житлові будинки та видачу ордерів на квартири в цих будинках.

3.3. З надання відповідно до закону громадянам безоплатного житла або за доступну для них плату, проведення інших операцій з житлом:

3.3.1. Підготовка пропозицій з розподілу житла та розробка проєктів рішень виконавчого комітету Миколаївської міської ради щодо надання житлових приміщень в будинках відомчого, громадського, державного житлового фонду та житлового фонду комунальної власності Миколаївської міської територіальної громади, у тому числі житлового фонду соціального призначення, фонду житла, призначеного для тимчасового проживання та видача згідно з рішеннями виконавчого комітету міської ради ордерів.

3.3.2. Підготовка пропозицій щодо переселення громадян в установленому законом порядку із житлових будинків, які підлягають знесенню, переобладнанню або реконструкції, контроль переселення.

3.3.3. Підготовка пропозицій та розробка проєктів рішень щодо формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

3.3.4. Підготовка пропозицій та розробка проєктів рішень щодо формування житлового фонду соціального призначення.

3.3.5. Розробка проєктів рішень про надання житлової площі в гуртожитках та видача громадянам ордерів на житлову площу в гуртожитках.

3.3.6. Розробка пропозицій щодо реалізації непридатного для проживання житла.

3.3.7. Розробка пропозицій щодо реалізації частини житлового приміщення, яке передане до комунальної власності Миколаївської міської територіальної громади за рішенням суду як відумерла спадщина.

3.3.8. Видача довідок про погодження приватизації житлових приміщень.

3.3.9. Внесення пропозицій стосовно переобладнання гуртожитків під житлові будинки.

3.3.10. Розробка проєктів рішень про зміну договору найму житлових приміщень.

3.3.11. Розробка проєктів рішень виконавчого комітету міської ради про   закріплення житлової площі за неповнолітніми до досягнення повноліття.

3.3.12. Розробка проєктів рішень виконавчого комітету міської ради про дозвіл на проведення громадянами, які перебувають на квартирному обліку міста, ремонту житла, що потребує капітального ремонту або ремонтно - відновлюваних робіт.

3.3.13. Підготовка необхідних документів на придбання квартир для окремих категорій громадян.

3.3.14. Розробка проєктів рішень виконкому міської ради про включення (виключення) житлових приміщень до (зі) складу службових та видачу спеціальних ордерів.

3.3.15. Ініціювання, спільна розробка з виконавчими органами Миколаївської міської ради пропозицій з питань житлового будівництва, реконструкції та розширення житлового фонду.

3.4. Аналіз та прогнозування розвитку житлового будівництва, ціноутворення, фінансових та кредитних програм, стану забезпеченості населення житлом.

3.5. Розробка пропозицій до цільових програм, програми соціально- економічного та культурного розвитку міста, організація виконання програм відповідно до завдань діяльності відділу.

3.6. Розробка проєктів рішень про визначення величини опосередкованої вартості наймання (оренди) житла для встановлення відповідно до закону права громадян на соціальний квартирний облік та отримання житла з житлового фонду соціального призначення.

3.7. Проведення моніторингу сукупного доходу громадян, які перебувають на соціальному квартирному обліку (далі - облік), та членів їх сімей і доходів наймачів житла, що належить до житлового фонду соціального призначення та членів їх сімей, які проживають разом з ними, згідно з чинним законодавством.

3.8. Залучення за узгодженням з керівниками виконавчих органів міської ради, установ, підприємств, громадських об’єднань тощо фахівців для підготовки нормативних та інших документів, для розробки і здійснення заходів, які проводяться відділом відповідно до покладених на нього завдань.

3.9. Скликає у встановленому порядку наради з питань, що входять до компетенції відділу.

3.10. Організовує заходи з навчання, координації та контролю відповідно до завдань діяльності та функцій відділу.

3.11. Одержує у встановленому законодавством порядку від інших виконавчих органів міської ради, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності (за погодженням з їх керівниками) інформацію, документи і матеріали, необхідні з питань, віднесених до відання органів місцевого самоврядування.

3.12. Одержує інформацію та має доступ користувача до Реєстру територіальної громади міста Миколаєва та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта, згідно із законодавством.

3.13. Бере участь у пленарних засіданнях сесій міської ради, засіданнях постійних комісій міської ради та її виконавчого комітету, нарадах, комісіях, робочих групах, утворених міською радою, її виконавчими органами, міським головою.

3.14. Організовує засідання Громадської комісії з житлових питань при виконкомі Миколаївської міської ради.

3.15. Організовує засідання Наглядової ради у сфері розподілу соціального житла.

3.16. Вносить в установленому порядку пропозиції щодо удосконалення роботи виконавчих органів Миколаївської міської ради.

3.17. Здійснює заходи з координації діяльності органів місцевого самоврядування відповідно до функцій відділу.

3.18. Здійснює заходи з поширення інформації щодо змісту та результатів діяльності відділу.

3.19. Інформує міського голову у разі покладання на відділ виконання роботи, що не відноситься до функцій відділу чи виходить за його межі, а також у випадках, коли відповідні виконавчі органи міської ради чи посадові особи не надають документи, інші матеріали, необхідні для вирішення покладених завдань, з метою вжиття відповідних заходів.

3.20. Забезпечує доступ до публічної інформації, розпорядником якої є відділ.

3.21. Надає за запитом, інформацію постійній комісії з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики про розподіл квартир.

3.22. Опрацьовує запити та звернення депутатів усіх рівнів, надає інформацію, висновки, пропозиції з порушених питань.

3.23. Здійснює інші повноваження, що передбачені для виконавчого органу міської ради згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими нормами чинного законодавства України. 

4. Структура відділу

4.1. Структуру відділу та його штатну чисельність затверджує міський голова.

4.2. Працівників відділу призначає на посади та звільняє з посад міський голова у порядку, визначеному законодавством.

4.3. Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються начальником відділу.

4.4. Посадові обов’язки начальника відділу визначаються посадовою інструкцією, яка затверджується міським головою. 

5. Керівництво відділу

5.1. Відділ очолює начальник відділу обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради (далі – начальник відділу), який призначається на посаду і звільняється з посади міським головою у порядку, визначеному законодавством.

5.2. Начальник відділу може мати заступника, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою у порядку, визначеному законодавством.

5.3. Начальник відділу

5.3.1. Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової, виконавської дисципліни, роботу з кадрами у відділі.

5.3.2. Погоджує питання преміювання, службових відряджень, надання відпусток і матеріальної допомоги на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань працівників відділу.

5.3.3. Планує роботу відділу, вносить пропозиції щодо формування планів роботи виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

5.3.4. Вживає заходів для удосконалення організації та підвищення ефективності роботи відділу.

5.3.5. Організовує роботу з підвищення рівня професійної компетентності працівників відділу.

5.3.6. Надає у межах повноважень доручення, які є обов’язковими для виконання працівниками відділу.

5.3.7. Забезпечує дотримання працівниками відділу правил внутрішнього трудового розпорядку та виконавської дисципліни.

5.3.8.  Контролює виконання розпорядчих документів, розроблених з ініціативи відділу.

5.3.9. Розглядає пропозиції керівників виконавчих органів міської ради, підприємств і організацій, громадян з питань, що відносяться до функцій відділу.

5.3.10. Порушує питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства України з питань, що відноситься до функцій та завдань відділу.

5.3.11. Видає в межах повноважень відділу накази, організовує контроль за їх виконанням.

5.3.12. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством, рішеннями міської ради, рішеннями виконавчого комітету міської ради, розпорядженнями міського голови та цим Положенням. 

6. Заключні положення

6.1. Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівниками відділу при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

6.3. Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

6.4. Реорганізація та ліквідація відділу здійснюється за рішенням міської ради відповідно до вимог чинного законодавства.

6.5. Зміни і доповнення до цього Положення вносяться в порядку, встановленому для його прийняття.

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: