Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
РІШЕННЯ 

від 08 вересня 2022 р                               Миколаїв                                                               № 14/56 

Про затвердження в новій редакції Статуту обласного комунального підприємства «МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО» 

З метою приведення у відповідність до норм законодавства України чинної редакції Статуту обласного комунального підприємства «МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО» у зв’язку із розширенням видів діяльності, упорядкуванням видів економічної діяльності, відповідно до вимог ст.ст. 57, 78 Господарського кодексу України, ст.ст. 15, 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», враховуючи рішення міської ради від 24.12.2020 № 2/32 «Про бюджет Миколаївської міської територіальної громади на 2021 рік» (із змінами), від 23.12.2021 №12/189 «Про бюджет Миколаївської міської територіальної громади на 2022 рік» (із змінами), керуючись ст.ст. 25, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада 

ВИРІШИЛА: 

1. Внести зміни до відомостей обласного комунального підприємства «МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ: 31319242), що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 

1.1. Додати вид економічної діяльності обласного комунального підприємства «МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ: 31319242):

- КВЕД 36.00 «Забір, очищення та постачання води». 

2.Збільшити розмір статутного капіталу обласного комунального підприємства «МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ: 31319242) з 176 156 771 (сто сімдесят шість мільйонів сто п’ятдесят шість тисяч сімсот сімдесят одна) гривня 47 копійок до 298 661 431 (двісті дев’яносто вісім мільйонів шістсот шістдесят одна тисяча чотириста тридцять одна) гривня 47 копійок за рахунок коштів міського бюджету. 

3.З урахуванням вищезазначених змін затвердити Статут обласного комунального підприємства «МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ: 31319242) в новій редакції (додається). 

4.Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Андрієнка Ю.Г., постійні комісії міської ради: з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, підприємництва, наповнення бюджету та використання бюджетних коштів (Панченка), з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста, промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, інформаційних технологій та діджиталізації (Іванова). 

Міський голова                                                                                О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення міської ради
від 08.09.2022 № 14/56

 

СТАТУТ
обласного комунального підприємства
«МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО»
(код ЄДРПОУ: 31319242) 

(нова редакція) 

1. Загальні положення 

1.1.Обласне комунальне підприємство «МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО» (далі – Підприємство) є комунальним унітарним підприємством, заснованим на комунальній власності Миколаївської міської територіальної громади.

Підприємство підконтрольне та підзвітне Миколаївській міській раді (далі – Власник).

Координацію його роботи та контроль за діяльністю Підприємства здійснює департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради (далі – уповноважений орган).

1.2.Найменування Підприємства:

Повне: Обласне комунальне підприємство

«МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО».

Скорочене: ОКП «МИКОЛАЇВОБЛТЕПЛОЕНЕРГО».

1.3.Місцезнаходження Підприємства: 54034, Україна, Миколаївська область, м. Миколаїв, вул. Миколаївська, 5-а.

1.4.Підприємство є комерційним, діє на принципах повного госпрозрахунку та користується закріпленим за ним комунальним майном на праві господарського відання.

1.5.Основними завданнями Підприємства є: виробництво, транспортування і реалізація теплової енергії для задоволення потреб населення та інших споживачів у послугах теплопостачання, гарячого водопостачання, розвиток і удосконалення систем теплопостачання, впровадження науково-технічних здобутків та енергозберігаючих технологій, передових методів організації праці, розроблення та здійснення заходів з поліпшення використання виробничих потужностей теплоджерел, зниження витрат на виробництво і реалізацію теплової енергії, підвищення рентабельності Підприємства.

1.6.До структури Підприємства входять такі підрозділи: централізовані цехи, служби, лабораторії, відділи, дільниці. 

2. Мета і предмет діяльності Підприємства 

2.1.Підприємство створене з метою:

2.1.1.Забезпечення задоволення потреб населення та інших споживачів у послугах теплопостачання і гарячого водопостачання, належної експлуатації об’єктів теплового господарства, що належать до комунальної власності територіальної громади м. Миколаєва, стабільного функціонування котелень, теплових пунктів і теплових мереж.

2.1.2.Одержання прибутку від виробництва, транспортування та реалізації теплової енергії абонентам, що знаходяться у сфері діяльності Підприємства та його підрозділів.

2.1.3. Створення найбільш сприятливих і безпечних умов праці, контролю за станом охорони праці на об’єктах теплоенергетичного господарства, сприяння винахідництву і раціоналізаторству, постійного підвищення професійної майстерності працівників, проведення підготовки та перепідготовки кадрів, забезпечення підвищення кваліфікації працівників.

2.2.Предметом діяльності Підприємства є:

2.2.1.Виробництво, транспортування, постачання, розподіл та реалізація теплової енергії для забезпечення потреб населення, підприємств, установ, організацій послугами з теплопостачання та гарячого водопостачання.

2.2.2.Транспортування за укладеними договорами теплової енергії, виробленої іншими підприємствами та організаціями.

2.2.3.Технічне обслуговування, ремонт опалювальних котелень, теплових пунктів та теплових мереж за укладеними договорами.

2.2.4.Надання послуг з підвищення тиску води.

2.2.5.Здійснення проєктування, будівництва, експлуатації, проведення поточного і капітального ремонтів, реконструкції та модернізації об’єктів теплопостачання.

2.2.6.Здійснення метрологічного забезпечення, ремонту та повірки засобів вимірювання для підрозділів, що входять до складу Підприємства, а також інших організацій у передбаченому законодавством порядку.

2.2.7.Виконання пусконалагоджувальних робіт на об’єктах теплопостачання в процесі їх експлуатації, після завершення будівництва, реконструкції, ремонту, а також на договірних умовах іншим підприємствам, установам, організаціям.

2.2.8.Здійснення розрахунків та надання консультативних послуг з питань калькулювання собівартості (продукції або послуг) та ціноутворення.

2.2.9.Участь у розробці перспективних схем теплопостачання м. Миколаєва.

2.2.10.Здійснення заходів з економії і раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів на об’єктах.

2.2.11.Здійснення контролю за раціональним використанням виробленої теплової енергії комунально-побутовими та іншими споживачами; видача технічних умов на проєктування та будівництво об’єктів теплопостачання, теплових мереж, засобів обліку від теплоджерел.

2.2.12.Організація збирання платежів власними силами, аналіз надходження коштів від абонентів за укладеними договорами та асигнувань від місцевих бюджетів.

2.2.13.Зовнішньоекономічна діяльність, здійснення обміну досвідом та спеціалістами на договірних умовах із зарубіжними підприємствами і фірмами для придбання високопродуктивного теплоенергетичного та механічного обладнання.

2.2.14.Проведення випробувань об’єктів електрообладнання та апаратів (силових трансформаторів, напівпровідникових перетворювачів, паперових конденсаторів, силових кабельних та повітряних ліній, підвісних та опорних ізоляторів, масляних та електротехнічних вимикачів електродвигунів змінного струму, пристроїв, що заземляють, та інші), електровипробування засобів захисту, експертиза електрообладнання підприємства, а також обстеження і випробування, на договірних умовах, електрообладнання інших підприємств, організацій та установ.

2.2.15.Комбіноване виробництво теплової та електричної енергії.

2.2.16.Виробництво електричної енергії.

2.2.17.Виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях та установках з використанням нетрадиційних або поновлювальних  джерел енергії.

2.2.18.Здійснення господарської діяльності, пов’язаної з обігом прекурсорів для вжиття заходів з належного утримання технологічного обладнання підприємства в установленому законодавством порядку.

2.2.19.Забір та очищення води.

2.2.20.Постачання води (у тому числі централізоване питне водопостачання, питне водопостачання за допомогою пунктів розливу питної води (у тому числі пересувних), питне водопостачання за допомогою індивідуальних та колективних установок (пристроїв) підготовки питної води).

2.3.Поряд із основними видами діяльності Підприємство має право здійснювати:

2.3.1.Будівельно-монтажні, ремонтно-будівельні, дослідно-конструкторські, технологічні, проєктні роботи та послуги з технічного нагляду за виконанням робіт.

2.3.2.Передача у порядку, визначеному Власником, в оренду майна, яке закріплено за Підприємством на праві господарського відання.

2.3.3.Автотранспортні та посередницькі послуги, пов’язані з поставкою матеріалів та товарів.

2.3.4.Розробка та здійснення заходів із впровадження досягнень науково-технічного прогресу, впровадження нової техніки, технічних удосконалень, раціоналізаторських пропозицій та винаходів, більш досконалої технології виробництва та обслуговування на об’єктах теплопостачання.

2.3.5.Організація протипожежної охорони об’єктів, охоронної діяльності.

2.3.6.Здійснення ремонту автотранспорту.

2.3.7.Надання платних побутових послуг.

2.3.8.Туристсько-екскурсійні та оздоровчі послуги.

2.3.9.Надання транспортних послуг населенню.

2.3.10.Послуги з підготовки і підвищення кваліфікації персоналу, який обслуговує теплоенергетичне обладнання.

2.3.11.Будівництво як самостійно, так і за пайовою участю, виробничих, житлових, соціально-побутових та інших об’єктів.

2.3.12.Придбання та надання права на володіння і користування патентами, технологіями «ноу-хау» та іншою технічною інформацією.

2.3.13.Організація складського господарства.

2.3.14.Проведення, розробка і впровадження проєктних, проєктно-вишукувальних робіт як у виробничій, так і в соціально-побутовій сферах.

2.3.15.Виготовлення як самостійно, так і за участю інших підприємств, деталей і конструкцій, продукції виробничо-технічного призначення.

2.3.16.Надання юридичними і фізичними особами послуг з калібровки і повірки засобів контролю та вимірювання, замірів викидів шкідливих речовин.

2.3.17.Здійснення різних видів торговельної, торговельно-закупівельної та посередницької діяльності.

2.3.18.Навчання фахівців та підвищення кваліфікації працівників Підприємства.

2.3.19.Здійснення іншої господарської діяльності, яка не заборонена чинним законодавством України та відповідає меті та діяльності, передбачених цим Статутом.

2.4.Види діяльності, що потребують відповідних дозволів та ліцензування, здійснюються Підприємством після отримання необхідних документів згідно з вимогами чинного законодавства України. 

3. Юридичний статус Підприємства 

 3.1.Підприємство є юридичною особою. Прав і обов’язків юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реєстрації.

3.2.Підприємство здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України, рішень Власника та цього Статуту.

3.3.Участь Підприємства в асоціаціях, корпораціях, концернах та інших об’єднаннях здійснюється на добровільних засадах за погодженням з  Власником та уповноваженим органом, якщо це не суперечить антимонопольному законодавству та іншим нормативно-правовим актам.

3.4.Підприємство має самостійний баланс, рахунки в банках, печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом, штампи, бланки, власну емблему та інші атрибути юридичної особи. Підприємство може мати знак для товарів і послуг, який реєструється відповідно до чинного законодавства України.

3.5.Підприємство не несе відповідальності за зобов’язаннями держави, Власника та уповноваженого органу. Власник та уповноважений орган не несуть відповідальності за зобов’язаннями Підприємства.

3.6.Підприємство має право укладати від свого імені угоди, набувати майнові та немайнові права, бути позивачем і відповідачем у судах України, а також у судах інших держав відповідно до вимог чинного законодавства та цього Статуту.

3.7.Підприємство забезпечує фінансування витрат по організації своєї діяльності, соціальному розвитку і матеріальному стимулюванню працівників, забезпечує безпеку виробництва, санітарно-гігієнічні норми і вимоги щодо захисту здоров’я його працівників. 

4. Майно Підприємства 

 4.1.Майно Підприємства становлять основні фонди та оборотні засоби, а також інші майнові цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Підприємства.

4.2.Майно Підприємства є майном комунальної власності Миколаївської міської територіальної громади і закріплюється за ним на праві повного господарського відання. На це майно не може бути звернено стягнення на вимогу кредиторів Підприємства.

4.3.Здійснюючи право господарського відання, Підприємство володіє, користується та розпоряджається майном, закріпленим за ним за згодою Власника та відповідно до вимог чинного законодавства та цього Статуту.

4.4.Основні фонди Підприємства не можуть бути предметом безкоштовного використання, застави, внеском до Статутного капіталу інших юридичних осіб, а також не можуть бути продані, передані або відчужені у будь-який спосіб без згоди Власника.

4.5.Надання в оренду та списання майна Підприємства здійснюється відповідно до чинного законодавства за згодою Власника. Контроль за володінням, користуванням та розпорядженням майна Підприємства здійснює управління комунального майна Миколаївської міської ради.

4.6.До статутного капіталу Підприємства належить майно, яке воно отримало за рішенням Власника, а також придбане, передане Підприємству або виготовлене Підприємством.

Статутний капітал Підприємства складає 298 661 431 (двісті дев’яносто вісім мільйонів шістсот шістдесят одна тисяча чотириста тридцять одна) гривня 47 копійок.

Розмір статутного капіталу Підприємства змінюється за рішенням Власника.

4.7.Джерелами формування майна Підприємства є:

4.7.1.Майно, передане йому Власником.

4.7.2.Доходи, одержані від реалізації продукції (робіт, послуг), а також від інших видів господарської діяльності.

4.7.3.Доходи від цінних паперів.

4.7.4.Кредити банків та інших кредиторів.

4.7.5.Капітальні вкладення.

4.7.6.Субсидії, субвенції і дотації з бюджетів.

4.7.7.Трансфертні платежі, передбачені чинним законодавством України.

4.7.8.Майно, що надходить безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних благодійних внесків, пожертвувань юридичних і фізичних осіб.

4.7.9.Майно, придбане у інших суб’єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку.

4.7.10.Інше майно, набуте на підставах, в порядку та з джерел, не заборонених чинним законодавством.

4.8.Підприємство здійснює володіння, користування землею та іншими природними ресурсами відповідно до мети своєї діяльності та чинного законодавства України. Вирішення питання щодо оформлення земельних правовідносин, у тому числі вилучення або відмови від земель, наданих у постійне користування або іншим чином закріплених за Підприємством, здійснюється в порядку, визначеному законодавством.

4.9.Збитки, завдані Підприємству в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами, державними органами або органами місцевого самоврядування відшкодовуються Підприємству в порядку встановленому чинним законодавством.

4.10.Збитки, завдані Підприємству внаслідок виконання рішень органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, які було визнано судом неконституційними або недійсними, підлягають відшкодуванню в порядку встановленому чинним законодавством. 

5.Права та обов’язки Підприємства 

5.1.Права Підприємства:

5.1.1.В організаційно-правовій сфері:

5.1.1.1.Самостійно планувати свою виробничу, господарську та фінансову діяльність. За показниками своїх структурних підрозділів та виробничо-господарської діяльності в цілому, складати розрахунковий баланс щодо використання усіх фінансових ресурсів.

5.1.1.2.Самостійно визначати структуру підприємства та його підрозділів, встановлювати штати.

5.1.1.3.Створювати у встановленому порядку та застосовувати власну документацію, вести діловодство, у тому числі спеціального призначення, відповідно до нормативних актів.

5.1.1.4.Організувати і проводити всі види технічної і професійної підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів за всіма напрямками своєї діяльності.

5.1.1.5.Здійснювати режимні, мобілізаційні та заходи цивільної оборони, надавати послуги в організації цієї роботи на договірній основі.

5.1.1.6.Створювати в установленому законом порядку філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи з правом відкриття поточних рахунків та припиняти їх діяльність. Функції, права та обов’язки відокремлених структурних підрозділів Підприємства визначаються затвердженими Підприємством положеннями про них.

5.1.2.У фінансово-економічній сфері:

5.1.2.1.Самостійно встановлювати ціни і тарифи на всі види продукції та послуги, застосовувати договірні ціни, за винятком таких, що регулюються державою або встановлені уповноваженими органами.

5.1.2.2.Готувати та розповсюджувати інформацію щодо своєї діяльності.

5.1.2.3.Організовувати та брати участь у виставках, семінарах, симпозіумах і торгових ярмарках.

5.1.2.4.Здійснювати комерційну зовнішньоекономічну діяльність.

5.1.2.5.Здійснювати інвестиційну та посередницьку діяльність будь-яких форм, не заборонених законодавством України.

5.1.2.6.Отримувати кредити та інші види допомоги у національній валюті та у вільно конвертованій валюті при взаємовідносинах з юридичними особами України та іноземних держав.

5.1.2.7.Придбавати цінні папери юридичних осіб України та інших держав, реалізовувати та купувати цінні папери відповідно до чинного законодавства України.

5.1.2.8.Визначати системи і форми оплати праці, розробляти та затверджувати порядок заохочення працівників підприємства відповідно до чинного законодавства України.

5.1.3.У матеріально-технічній сфері:

5.1.3.1.Придбавати та орендувати відповідно до чинного законодавства основні засоби виробництва, у тому числі матеріальні ресурси у підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, а також у фізичних осіб.

5.1.3.2.Здійснювати будівництво, реконструкцію, а також капітальний ремонт основних фондів підприємства, об’єктів теплопостачання та інших виробничих будівель, споруд і споруджень.

5.1.4.У сфері комерційної діяльності:

5.1.4.1.Відповідно до укладених договорів забезпечувати виробництво та постачання продукції, товарів і послуг.

5.1.4.2.Реалізовувати свою продукцію, послуги за цінами, що формуються відповідно до умов ринкових відносин, економічної діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України, – за регульованими цінами.

5.1.4.3.Створювати та організовувати роботу системи реклами, виявляти, аналізувати і прогнозувати попит на послуги теплопостачання.

5.1.4.4.Передавати іншим підприємствам та організаціям, продавати, обмінювати, здавати в оренду (суборенду), лізинг, надавати у тимчасове користування будівлі, споруди, обладнання, транспортні засоби, сировину та інші матеріальні цінності у порядку, визначеному Власником.

5.1.4.5.Залучати до роботи українських та іноземних спеціалістів, самостійно визначати форми, системи, розміри та види оплати їх праці згідно з діючим законодавством України.

5.1.4.6.Укладати та виконувати усі передбачені чинним законодавством договори, угоди, контракти з юридичними і фізичними особами з урахуванням особливостей, визначених чинним законодавством та цим Статутом.

5.2.Обов’язки Підприємства:

5.2.1.Приймає та виконує доведені до нього в установленому законодавством порядку державні замовлення та державні завдання, а також враховує їх при формуванні виробничої програми, визначенні перспектив свого економічного та соціального розвитку та виборі контрагентів.

5.2.2.Забезпечує дотримання чинного законодавства України, виконання нормативних актів, які регламентують діяльність у сфері теплопостачання.

5.2.3.Розробляє, організовує і реалізовує комплекс заходів щодо забезпечення виконання функціональних сфер діяльності.

5.2.4.Несе відповідальність за ефективність зовнішньоекономічних зв’язків і раціональне використання валютних коштів в інтересах розвитку виробництва та підвищення його технічного рівня.

5.2.5.Несе відповідальність за забезпечення безпеки охорони праці працівників відповідно до нормативних документів.

5.2.6.Забезпечує своєчасну сплату податків, зборів (обов’язкових платежів) до бюджету та інших відрахувань згідно з чинним законодавством України.

5.2.7.Здійснює будівництво, реконструкцію, модернізацію, а також поточний та капітальний ремонти основних фондів, забезпечує своєчасне освоєння нових виробничих потужностей та якнайшвидше введення в дію придбаного обладнання.

5.2.8.Забезпечує ефективне використання і збереження майна комунальної власності територіальної громади м. Миколаєва, виконує показники ефективності його використання і прибутку.

5.2.9.Здійснює оперативну діяльність з матеріально-технічного забезпечення виробництва.

5.2.10.Придбаває необхідні матеріали, ресурси у підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, а також фізичних осіб.

5.2.11.Відповідно до укладених договорів забезпечує виробництво та поставку продукції і товарів, надання послуг.

5.2.12.Створює належні умови для високопродуктивної праці, забезпечує додержання законодавства про працю, соціальне страхування, правил та норм охорони праці.

5.2.13.Здійснює заходи щодо вдосконалення системи організації оплати праці працівників з метою посилення їх матеріальної заінтересованості як в результатах особистої праці, так і в загальних підсумках роботи Підприємства, забезпечує раціональне використання фонду оплати праці та веде своєчасні розрахунки із заробітної плати з працівниками.

5.2.14.Виконує норми і вимоги щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.

У разі порушення Підприємством законодавства про охорону навколишнього природного середовища його діяльність може бути обмежена, тимчасово заборонена або припинена відповідно до чинного законодавства України. 

6. Управління Підприємством
і самоврядування трудового колективу 

 6.1.Управління Підприємством здійснюється відповідно до цього Статуту на підставі поєднання прав Власника або уповноваженого ним органу щодо господарського використання свого майна, участі в управлінні трудового колективу, колегіальності та єдиноначальності.

Власник здійснює свої права по управлінню Підприємством безпосередньо або через уповноважений орган.

6.2.Власник  Підприємства:

6.2.1.Визначає загальний напрямок економічного та соціального розвитку Підприємства.

6.2.2.Вирішує питання про створення, реорганізацію та ліквідацію Підприємства.

6.2.3.Затверджує Статут Підприємства, зміни та доповнення до нього.

6.2.4.Вирішує питання щодо розпорядження майном, яке знаходиться у господарському віданні Підприємства в порядку, встановленому законодавством та цим Статутом.

6.2.5.Вирішує інші питання, які внесені до його компетенції чинним законодавством.

6.3.Уповноважений орган в межах своєї компетенції:

6.3.1.Координує та контролює діяльність Підприємства відповідно до наданих повноважень.

6.3.2.Здійснює аналіз результатів діяльності Підприємства, розробку пропозицій та заходів щодо ефективності його роботи.

6.4.Керівництво Підприємством, його поточною діяльністю здійснює Директор.

6.5.Директор Підприємства призначається та звільняється міським головою.

6.6.При призначенні Директора міський голова укладає з ним контракт, яким визначаються права, обов’язки та відповідальність Директора, умови його матеріального забезпечення, умови його звільнення з посади, з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством.

6.7.Директор самостійно вирішує питання діяльності Підприємства, за винятком питань, віднесених чинним законодавством та цим Статутом до компетенції Власника або уповноваженого органу.

6.8.Директор Підприємства:

6.8.1.Діє без доручення від імені Підприємства, представляє його в усіх органах державної влади, місцевого самоврядування, судах,  на підприємствах, в установах та організаціях.

6.8.2.Розпоряджається коштами та майном Підприємства відповідно до чинного законодавства України і цього Статуту.

6.8.3.Укладає від імені Підприємства договори, видає доручення, відкриває рахунки в банках.

6.8.4.У межах своєї компетенції видає накази, надає доручення, вказівки та інші нормативно-розпорядчі документи, обов’язкові для виконання всіма підрозділами та працівниками Підприємства, контролює їх виконання.

6.8.5.Несе відповідальність за формування та виконання виробничих та фінансових планів, результати господарської діяльності Підприємства, використання майна та прибутку згідно з контрактом.

6.8.6.Визначає структуру управління, затверджує штатний розпис, визначає конкретні розміри надбавок, доплат, премій і винагород з урахуванням вимог діючого законодавства, умов колективного договору, фонду оплати праці Підприємства та цього Статуту.

6.8.7.Призначає та звільняє заступників, розподіляє функції та повноваження між ними.

6.8.8.Призначає на посади та звільняє з посад працівників Підприємства, затверджує їх посадові інструкції.

6.8.9.Заохочує працівників Підприємства, застосовує до підлеглих у разі порушення трудової дисципліни дисциплінарні стягнення відповідно до чинного законодавства України.

6.8.10.Несе відповідальність за своєчасну виплату заробітної плати та стан нормування праці.

6.8.11.Своєчасно вживає заходів щодо запобігання банкрутству Підприємства у разі його неплатоспроможності.

6.8.12.Вирішує інші питання, віднесені законодавством та умовами укладеного контракту до компетенції директора Підприємства.

6.9.Трудовий колектив Підприємства складається з осіб, які беруть участь у його діяльності на основі трудового договору, а також інших форм, які регулюють трудові відносини працівників з Підприємством.

6.10.Умови організації та оплати праці членів трудового колективу Підприємства, а також їх соціального захисту та страхування визначаються відповідно до вимог чинного законодавства України.

6.11. Трудовий колектив Підприємства:

6.11.1. Розглядає і схвалює проєкт колективного договору.

6.11.2. Заслуховує інформацію сторін про виконання колективного договору.

6.11.3.Бере участь у матеріальному і моральному стимулюванні високопродуктивної праці, заохоченні винахідницької і раціоналізаторської діяльності.

6.11.4.Бере участь у вирішенні інших питань соціального розвитку Підприємства.

6.12. Повноваження трудового колективу Підприємства реалізовуються загальними зборами (конференцією) та через його виборні органи. Для представництва інтересів трудового колективу на загальних зборах (конференції) трудовий колектив може обирати органи колективного самоврядування, до складу яких не може обиратися директор Підприємства.

Вибори здійснюються таємним голосуванням строком на 3 роки не менш як 2/3 голосів.

6.13.Члени виборного органу не можуть звільнятися з роботи або переводитися на інші посади з ініціативи уповноваженого органу без згоди відповідного виборного органу цього колективу. Трудовий колектив Підприємства реалізовує свої повноваження у формі рішень конференції.

6.14.Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності Підприємства, опрацьовуються за участю трудового колективу та уповноважених ним органів і відображаються у колективному договорі. Колективним договором регулюються питання оплати та охорони праці, виробничі та невиробничі відносини трудового колективу з Підприємством.

6.15.Колективний договір від імені Власника укладається директором Підприємства, а від імені трудового колективу – уповноваженим ним органом чи особою. 

7. Господарська діяльність
та соціальний розвиток Підприємства 

7.1.Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності Підприємства є прибуток (дохід).

7.2.Підприємство створює за рахунок прибутку (доходу) фонди, призначені для покриття витрат, пов’язаних з його господарською діяльністю: Фонд розвитку виробництва, Фонд оплати праці, Резервний фонд, інші фонди.

7.3.Прибуток Підприємства, який залишається після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, витрат на оплату праці, відсотків за кредитами банків, передбачених законодавством України податків і внесення інших платежів до бюджету, відрахувань у відповідні інвестиційні фонди, розподіляється за погодженням з уповноваженим органом.

7.4.Фонд розвитку виробництва спрямовується на інвестування технічного переустаткування, реконструкції, модернізації виробництва, розвитку матеріально-технічної бази Підприємства. Напрями витрат Фонду розвитку виробництва визначаються кошторисом.

7.5.Резервний Фонд Підприємства призначається для покриття витрат, пов’язаних з відшкодуванням збитків та позапланових втрат.

7.6. Фонд оплати праці створюється у розмірах, які визначаються згідно з чинним законодавством України.

Джерелом коштів на оплату праці працівників Підприємства є частина доходу, одержаного в результаті його господарської діяльності.

7.7.Підприємство здійснює оплату праці у межах Фонду оплати праці з урахуванням колективного договору.

Умови оплати праці та матеріального забезпечення директора Підприємства (заробітна плата, премії, одноразові виплати, винагороди та інше) визначаються умовами відповідного контракту.

7.8.Джерелом формування фінансових ресурсів Підприємства є прибуток (дохід), амортизаційні відрахування, кошти, одержані від продажу цінних паперів, безоплатні або благодійні внески членів трудового колективу, підприємств, організацій, громадян та інші надходження, враховуючи централізовані капітальні вкладення та кредити.

7.9.Відносини Підприємства з іншими підприємствами, організаціями і громадянами в усіх сферах виробничої діяльності здійснюються на договірних засадах.

7.10.Підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність згідно з чинним законодавством України.

7.11.Питання соціального розвитку, включаючи поліпшення умов праці, життя та здоров’я, гарантії обов’язкового медичного страхування членів трудового колективу та їх сімей, регулюються колективним договором відповідно до чинного законодавства України.

 

8. Облік та звітність на Підприємстві

 

8.1.Підприємство веде податковий, бухгалтерський, аналітичний та оперативний облік результатів своєї господарської діяльності та забезпечує подання звітності до відповідних органів згідно з чинним законодавством України.

Директор несе персональну відповідальність за додержання порядку ведення і достовірність обліку бухгалтерської, податкової, фінансової і статистичної звітності.

8.2.Фінансові результати діяльності Підприємства визначаються на підставі річного бухгалтерського балансу.

8.3.Підприємство звітує про свою діяльність у порядку встановленому Власником. 

9. Припинення діяльності Підприємства 

9.1.Припинення діяльності Підприємства здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

9.2.Припинення діяльності Підприємства здійснюється за рішенням Власника в установленому чинним законодавством порядку.

9.3.У разі реорганізації Підприємства його права та обов’язки переходять до правонаступника.

9.4.Порядок і строки проведення ліквідації Підприємства визначаються згідно з чинним законодавством України.

Ліквідація здійснюється ліквідаційною комісією, яка створюється за рішенням Власника або, у випадках передбачених чинним законодавством, – за рішенням суду.

9.5.З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління справами Підприємства. Ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс підприємства.

9.6.Майно, що залишилося після розрахунку з кредиторами (у разі ліквідації), передається Власнику.

9.7.Ліквідаційна комісія несе відповідальність за збитки, завдані Підприємству або третім особам відповідно до чинного законодавства.

9.8.Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

9.9.У разі реорганізації і ліквідації Підприємства працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх соціальних прав та інтересів, передбачених чинним законодавством України. 

10. Заключні положення 

10.1.Питання, не врегульовані цим Статутом, регулюються відповідними актами законодавства. При виникненні розбіжностей положень цього Статуту з вимогами законодавства України діє останнє.

10.2.Цей Статут набирає чинності з моменту його державної реєстрації відповідно до вимог чинного законодавства України.

Зміни та доповнення до цього Статуту вносяться в установленому чинним законодавством порядку та набувають юридичної сили з моменту їх реєстрації.

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: