Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
РІШЕННЯ

від  01 вересня 2022 р                                      Миколаїв                                                              № 488 

Про утворення  добровільного формування цивільного захисту Миколаївської міської
територіальної громади 

З метою проведення допоміжних робіт із запобігання або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій під час загрози або виникнення надзвичайних ситуацій, наслідків збройного конфлікту чи терористичних актів, а також для проведення відновлювальних робіт в умовах дії воєнного стану, введеного на території України Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), відповідно до ст. 27 Кодексу цивільного захисту України, враховуючи постанову Кабінету Міністрів України від 21.08.2013 № 616 «Про затвердження Положення про добровільні формування цивільного захисту» (зі змінами), керуючись ст.ст. 40, 52, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради 

ВИРІШИВ: 

1. Утворити добровільне формування цивільного захисту Миколаївської міської територіальної громади.

2. Затвердити Положення про добровільне формування цивільного захисту Миколаївської міської територіальної громади (додається).

3. Доручити управлінню з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради здійснювати координацію та вживати організаційно-технічних заходів для забезпечення діяльності добровільного формування цивільного захисту Миколаївської міської територіальної громади.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Лукова В.Д. 

Заступник міського голови                                                           Ю.АНДРІЄНКО

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішення виконкому міської ради
від 01.09.2022 № 488

 

ПОЛОЖЕННЯ
про добровільне формування цивільного захисту
Миколаївської міської територіальної громади 

1. Це Положення визначає організаційні засади утворення, функціонування добровільного формування цивільного захисту Миколаївської міської територіальної громади (далі – добровільне формування) та його залучення до виконання допоміжних робіт із запобігання виникненню або ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, наслідків збройного конфлікту чи терористичних актів, а також для проведення відновлювальних робіт в умовах дії воєнного стану (далі – допоміжні роботи).

2. Добровільне формування є тимчасовим добровільним об’єднанням громадян, що утворюється під час загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій для виконання допоміжних робіт в умовах дії воєнного стану.

3. Добровільне     формування    утворюється   за  рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

4. Здійснює координацію та вживає організаційно-технічних заходів для забезпечення діяльності добровільного формування управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради (далі – Уповноважений орган).

Уповноважений орган:

 1)  координує та спрямовує діяльність добровільного формування;

 2)  погоджує включення осіб до складу добровільного формування;

 3)  вживає   заходів      щодо  забезпечення    добровільного  формування необхідним майном (приміщеннями, засобами зв’язку, автотранспортними засобами, оргтехнікою тощо);

 4) приймає   рішення    про  залучення  добровільного формування до виконання допоміжних робіт та визначає їх обсяги;

 5) узагальнює інформацію щодо діяльності добровільного формування, його залучення до виконання допоміжних робіт, їх обсягів;

 6) відображає   у  звітних  документах  з  питань цивільного захисту інформацію про утворення добровільного формування та залучення його до виконання допоміжних робіт.

5. До  складу  добровільного  формування  на добровільних засадах включаються громадяни України, які досягли 18-річного віку і здатні за своїми здібностями та станом здоров’я виконувати покладені на них обов’язки (далі – добровольці).

6. Права добровільного формування, а також права та обов’язки добровольців, які виконують завдання у його складі, визначаються відповідно до Кодексу цивільного захисту України.

Страхування здоров’я та життя добровольців добровільного формування на період виконання ними допоміжних робіт здійснюється відповідно до чинного законодавства України.

7. Добровільне формування очолює начальник, який призначається і звільняється міським головою за поданням Уповноваженого органу.

8. Начальник добровільного формування:

1) здійснює керівництво добровільним формуванням та несе персональну відповідальність за виконання покладених на нього функцій;

2) організовує залучення осіб до складу добровільного формування;

3) приймає рішення про включення особи до складу добровільного формування за погодженням з Уповноваженим органом;

4) здійснює облік добровольців, які входять до складу добровільного формування, та забезпечує взаємодію з ними;

5) забезпечує взаємодію з Уповноваженим органом з питань організації діяльності добровільного формування, в тому числі з питань залучення добровільного формування та визначення для нього обсягів допоміжних робіт;

6) звітує перед Уповноваженим органом, а у разі необхідності – перед міським головою та виконавчим комітетом Миколаївської міської ради про діяльність добровільного формування.

9. Особа, яка має намір увійти до складу добровільного формування, подає начальнику добровільного формування такі документи:

- заяву про включення до складу добровільного формування, яка обов’язково містить інформацію про контактні засоби зв'язку з особою (адреса місця проживання, телефон, електронна пошта тощо);

- медичну довідку про стан здоров’я;

- засвідчені копії документа, що підтверджує особу, а також реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- згоду на обробку персональних даних.

10. Рішення про включення осіб до складу добровільного формування приймається начальником добровільного формування за погодженням з Уповноваженим органом.

Начальник добровільного формування розглядає подані документи протягом 5 календарних днів. За результатами розгляду документів складає список кандидатів для включення до складу добровільного формування.

Список кандидатів для включення до складу добровільного формування з усіма документами начальник добровільного формування передає на погодження до Уповноваженого органу.

Уповноважений орган протягом 5 календарних днів розглядає подані документи та за результатами розгляду погоджує список кандидатів для включення до складу добровільного формування або надає мотивовану відповідь щодо неможливості включення особи до складу добровільного формування.

Погоджений список кандидатів для включення до складу добровільного формування або відповідь щодо неможливості включення особи до складу добровільного формування передаються начальнику добровільного формування.

11. Після утворення добровільного формування та формування його основного складу начальник добровільного формування вживає заходів з організації проходження добровольцями, включеними до складу добровільного формування, короткострокового навчання та/або інструктажів  за програмами, затвердженими ДСНС.

12. На період виконання поставлених завдань добровільне формування забезпечується на умовах повернення необхідним майном (приміщеннями, засобами зв’язку, автотранспортними засобами, оргтехнікою тощо).

Уповноважений орган вживає заходи щодо забезпечення добровільного формування необхідним майном.

Добровільні формування оснащуються засобами, що забезпечують виконання покладених на нього завдань і функцій на підставі заявок начальника добровільного формування згідно з табелем оснащення (додаток ).

Начальник добровільного формування несе відповідальність за збереження одержаного майна.

Після завершення допоміжних робіт майно повертається Уповноваженому органу.

13. Залучення добровільного формування до виконання допоміжних робіт та визначення їх обсягів здійснюються на підставі наказу Уповноваженого органу.

На підставі прийнятого Уповноваженим органом рішення начальник добровільного формування невідкладно вживає заходів із виклику добровольців, здійснює організаційні заходи з передачі добровольцям засобів, необхідних для виконання визначених обсягів допоміжних робіт, а також вживає інші дії з організації та контролю за виконанням ними поставлених завдань.

14. Члени добровільного формування можуть заохочуватися шляхом оголошення подяки, видачі цінного подарунка або надання інших видів заохочення (у негрошовій формі).

15. Діяльність добровільного формування припиняється після завершення виконання ним допоміжних робіт на підставі рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

16. Інформація про утворення добровільного формування цивільного захисту та його залучення до виконання допоміжних робіт відображається у звітних документах з питань цивільного захисту, які готуються Уповноваженим органом.

_________________________________________________________

                                                                                                              

Додаток
до Положення

 Табель оснащення
добровільного формування цивільного захисту

№ з/п

Найменування матеріально-технічних засобів

Одиниця виміру

Кількість

Відмітка про видачу

Відмітка про повернення

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: