Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

23 грудня 2021                                                                                   № 12/186

Про затвердження міської комплексної

програми захисту прав дітей «Діти

Миколаєва» на 2022-2024 роки

 

З метою соціального захисту дітей, забезпечення їх прав, свобод та законних інтересів, профілактики правопорушень, соціального сирітства серед дітей, відповідно до Законів України «Про охорону дитинства», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про соціальні послуги», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», від 08.10.2008 № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», Указу Президента України від 30.09.2019 № 721/2019 «Про деякі питання забезпечення прав та законних інтересів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, розвитку та підтримки сімейних форм виховання дітей», на виконання рішень Миколаївської обласної ради від 23.12.2020 № 10 «Про затвердження Цільової соціальної програми забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у Миколаївській області на 2021 ? 2023 роки» від 23.12.2010 та № 11 «Про затвердження Комплексної програми захисту прав дітей Миколаївської області «Дитинство» на 2021-2023 роки», керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26, п. 16 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити міську комплексну програму захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки (далі – Програма, додається).

 

2. Керівникам виконавчих органів Миколаївської міської ради забезпечити виконання заходів, передбачених Програмою.

3. Службі у справах дітей Миколаївської міської ради щорічно, до 20 січня наступного за звітним року, інформувати постійну комісію міської ради з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики про хід виконання Програми.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики (Кісельову), заступника міського голови Петрова А.Л.

 

Міський голова                                                                                   О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 23 грудня 2021

№ 12/186

 

 

Міська комплексна програма

захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки

 

1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована міська комплексна програма захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки

 

Формула щасливого дитинства – це дотримання прав «маленьких людей». Те, яким було дитинство у людини, безпосередньо впливає на розвиток її світогляду у майбутньому. Від ставлення до дітей, розуміння дитячих проблем, потреб та інтересів, охорони дитинства взагалі, залежить доля не тільки конкретної дитини, а й розвиток суспільства, громади в цілому, і це нерозривно пов’язано з необхідністю підтримки сім’ї з дітьми, створення безпечного сімейного середовища для дітей, формування навичок відповідального батьківства.

Виконавчими органами Миколаївської міської ради проводиться значна цілеспрямована робота щодо підтримки сімей з дітьми. Координація зусиль виконавчих органів Миколаївської міської ради, підприємств, установ та організацій у реалізації повноважень виконавчих органів міської ради у галузі соціального захисту дітей, профілактики серед них бездоглядності та правопорушень, оздоровлення та відпочинку дітей є одним з основних завдань служби у справах дітей Миколаївської міської ради.

Із впровадженням вперше у 2019 році міської комплексної програми захисту прав дітей «Діти Миколаєва» досягнуто певного прогресу у сфері підтримки дітей та сімей, які взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, але актуальним залишається питання щодо поліпшення ефективності діяльності, спрямованої на профілактику соціального сирітства, розроблення комплексних заходів підтримки сімей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Залишається актуальним питання популяризації важливості виховання та розвитку дитини, ролі територіальної громади у забезпеченні найкращих інтересів дитини, неприпустимості розлучення дитини з батьками через особливості її розвитку, негативних наслідків інституційного догляду та виховання дитини у суспільстві.

З метою продовження роботи, розпочатої із реалізацією заходів міської комплексної програми захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2019-2021 роки, запровадження успішних підходів із світової практики захисту прав дітей, які базуються на забезпеченні прав і найкращих інтересів дитини, спрямовуються на підтримку сім’ї, створення умов для виховання та розвитку дітей у сім’ї або середовищі, максимально наближеному до сімейного, з урахуванням положень Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р, обґрунтованим є прийняття міської комплексної програми захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки (далі – Програма).

Програма базується на таких принципах:

- безпека і благополуччя дитини є пріоритетом місцевої влади;

- сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини;

- збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення найкращих інтересів дитини та її благополуччя;

- заохочення та підтримка відповідального батьківства;

- залучення дітей до прийняття рішень, що стосуються їх життя та майбутнього;

- зміни існуючої системи інституційного догляду та виховання дітей, яка не відповідає реальним потребам дітей та сімей з дітьми, і створення умов для повноцінного виховання та розвитку дитини в сім’ї.

Враховуючи, що сім’я є природним середовищем для розвитку і забезпечення добробуту дитини, потребують активізації заходи, спрямовані на соціальний захист дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Відповідно до статистичних відомостей служби у справах дітей Миколаївської міської ради, в місті відбувається зростання кількості дітей, які зазнали насильства або жорстокого поводження. Діти даної категорії, а також діти, які проживають в сім’ях, у яких батьки, або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, діти, які залучаються до найгірших форм дитячої праці, систематично самовільно залишають місце постійного проживання, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, переміщені з тимчасово окупованої території або району проведення операції об’єднаних сил, перебувають на обліку служб у справах дітей адміністрацій районів Миколаївської міської ради.

З підобліковими дітьми організована профілактична робота з урахуванням віку та індивідуальних особливостей дитини, виховного потенціалу батьків, рівня соціалізації та матеріального забезпечення родини.

На жаль, залишаються непоодинокі випадки залишення дітей без батьківського піклування: розшук, арешт або перебування під вартою батьків, відібрання дитини у батьків без позбавлення батьківських прав, позбавлення батьків батьківських прав. Набуття дитиною статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, або дитини-сироти (у разі смерті батьків) зобов’язує органи місцевого самоврядування активізувати процеси національного усиновлення, розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 01.11.2021 на обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебуває 736 дітей. У порівнянні, за останні три роки існує тенденція до зменшення числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Так, у 2019 році на такому обліку перебувало 777 дітей, у 2020 році – 752 дитини, станом на 01.10.2021 – 736 дітей.

Разом з тим за останні три роки збільшилася кількість дітей, які проживають в родинах, що опинилися в складних життєвих обставинах. Так, за зазначеною категорією у 2018 році на обліку перебувало 136 дітей, у 2019 – 156 дітей, у 2020 – 184 дитини, у 2021 – 188 дітей. Діяльність органу опіки та піклування спрямована перш за все на збереження біологічної родини дитини. Питання відібрання дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав, позбавлення батьків батьківських прав, порушуються лише у крайніх випадках з метою захисту прав та інтересів дитини. Але, зважаючи на зростання кількості дітей, батьки яких неналежно виконують свої батьківські обов’язки, зростає кількість батьків, стосовно яких застосовується крайній захід – позбавлення батьківських прав. Так, за позовом органу опіки та піклування у 2018 році позбавлено 17 батьків, у 2019 – 24, у 2020 – 28, у 2021 – 28.

Службою у справах дітей Миколаївської міської ради тримається на постійному контролі питання раннього виявлення сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Станом на 01.11.2021 на обліку служби перебувають 188 дітей, які проживають у 140 сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах. Миколаївським міським центром соціальних служб з батьками постійно проводиться консультативно-роз’яснювальна робота щодо оформлення коштів, передбачених державою для малозабезпечених та багатодітних сімей, а також можливість отримання адресної допомоги за місцем проживання, надаються інші соціальні послуги.

З метою забезпечення права дитини на родину в місті, окрім усиновлення, опіки та піклування, активно застосуються такі форми сімейного виховання дітей, як прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Так, протягом останніх трьох років кількість прийомних сімей збільшилася ще на 3 родини, кількість дитячих будинків сімейного типу – ще на один; ще дві родини готуються для створення прийомних сімей, а одна прийомна сім’я – для переведення у статус дитячого будинку сімейного типу.

Загалом станом на 01.11.2021 кількість родин, які взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, складає 465 сімей, в яких загалом виховуються 628 дітей, з них: прийомних сімей – 12, кількість дитячих будинків сімейного типу – 11, що є одним з найбільших показників в Україні; загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що виховують у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу міста, складає 119 дітей, у т.ч. 14 біологічних. Згідно з вимогами чинного законодавства для забезпечення належних санітарно-гігієнічних і побутових умов проживання, виховання, навчання та розвитку дітей дитячі будинки сімейного типу повинні бути обладнані необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку. Обладнання житлового приміщення забезпечується органом, який прийняв рішення, з урахуванням кількості влаштованих дітей, їх індивідуальних потреб, віку, статі, стану здоров’я.

Одним з актуальних та проблемних питань також залишається забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, житлом.

Причини відсутності житла у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, різноманітні:

- відсутність житла на праві власності (користування) у батьків на час набуття дитиною відповідного статусу;

- відсутність постійного місця проживання батьків;

- відсутність правовстановлюючих документів на житло.

Станом на 01.10.2021 кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку та потребують забезпечення житлом, становить 112 осіб, з них 55 – це діти до 16 років, 57 – від 16 до 18 років.

Також особливої уваги з боку міської влади потребують діти, що перебувають у соціально небезпечному становищі, кількість яких, на жаль, постійно зростає: 2096 дітей з інвалідністю (у 2018 році – 1964), 7518 – з багатодітних сімей (у 2018 році – 6318).

Викладене вище свідчить про необхідність посилення соціального напрямку в роботі виконавчих органів Миколаївської міської ради, розроблення спеціальної програми, направленої на захист сім’ї та дитинства в комплексі, розбудову «соціального міста», в якому центром зусиль місцевої влади буде молоде покоління та діти, які хочуть будувати в цьому місті свої майбутні сім’ї.

З метою забезпечення безперервності подальшого комплексного вирішення зазначених питань, службою у справах дітей Миколаївської міської ради розроблена міська комплексна програма захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки (далі – Програма).

Програма визначає мету, основні завдання та заходи, спрямовані на створення умов для забезпечення належного соціального захисту дітей та сімей, утвердження в суспільстві сімейних цінностей, підвищення рівня відповідального батьківства.

 

2. Мета Програми

 

Метою Програми є формування та реалізація в місті політики, спрямованої на комплексне забезпечення прав та інтересів дітей, створення найкращих умов для життя й розвитку кожної дитини, з особливою увагою до потреб і проблем соціально незахищених груп дітей, підтримка сімей з дітьми.

 

3. Шляхи та способи розв’язання проблеми

 

Основними шляхами і засобами розв’язання проблеми є:

- реалізація права кожної дитини на виховання в сім’ї, підтримка сімей з дітьми, запобігання соціальному сирітству;

- розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- захист прав дітей, які вчинили правопорушення;

- участь територіальної громади у вирішенні питань матеріального характеру у сфері захисту прав та інтересів дітей, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- висвітлення та популяризація сімейних форм виховання, інститутів патронату та наставництва, діяльності служби у справах дітей Миколаївської міської ради з питань реалізації та захисту прав дітей;

- забезпечення права дитини бути почутим при вирішенні питань, що її стосується;

- створення умов для безпечного та благополучного виховання дітей у місті;

- формування у населення активної громадської позиції, направленої на захист прав та інтересів дітей;

- запровадження системи сімейно орієнтованого підходу у запобіганні соціальному сирітству та догляду за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування;

- забезпечення прав, свобод та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм комплексу соціальних послуг з метою запобігання вилученню дитини у батьків;

- подальший розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, створення належних умов функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;

- розвиток системи патронатного виховання;

- підвищення професійної підготовки спеціалістів, які працюють у сфері захисту прав та інтересів дітей.

Пріоритетними напрямками в реалізації заходів Програми визначено:

- створення необхідних умов для виховання дітей в м. Миколаєві, забезпечення їх безпеки та благополуччя;

- створення належних умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї або в оточенні, максимально наближеному до сімейного;

- реалізація у м. Миколаєві нової системи сімейно орієнтованого підходу у запобіганні соціальному сирітству та догляду за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування;

- підвищення рівня соціального захисту сімей та дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки;

- забезпечення якості і доступності надання соціальних послуг дітям та сім’ям з дітьми;

- поступове розв`язання проблеми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Реалізація Програми дозволить підвищити рівень соціальної захищеності дітей м. Миколаєва, знизити рівень соціального сирітства та забезпечити належні умови для зростання дітей у сімейному оточенні.

 

4. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

 

4.1. Перелік завдань і заходів зазначено у додатку 2 до Програми, якими є конкретні заходи, які планується здійснити протягом 2022-2024 років і які забезпечать досягнення мети Програми.

4.2. Результативні показники, яких передбачено досягти в результаті виконання завдань і заходів Програми:

- активізація діяльності виконавчих органів міської ради, інших суб`єктів соціальної роботи з сім`ями у сфері захисту прав, свобод та законних інтересів дітей, профілактики правопорушень та бездоглядності серед них;

- реалізація права дітей на сімейне виховання, насамперед біологічними батьками, зниження рівня соціального сирітства;

- подолання сімейного неблагополуччя шляхом надання комплексу соціальних послуг сім’ям з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- поширення мережі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;

- розвиток системи патронату над дитиною як засобу забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини;

- зменшення у місті кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в закладах інтернатного типу.

 

Результативні показники виконання Програми

 

Показник

Одиниці виміру

2022

2023

2024

Реалізація права кожної дитини на виховання в сім’ї, підтримка сімей з дітьми, запобігання соціальному сирітству

 

Показник витрат:

 

 

 

 

1

Витрати на організацію та проведення заходів з відзначення:

- Міжнародного дня захисту дітей;

- Дня спільних дій в інтересах дітей

тис. грн

403,5

470,0

500,0

Показник продукту:

2

Кількість запланованих заходів

од.

2

2

2

3

Кількість учасників заходів з питань дітей

сімей

465

470

500

Показник ефективності:

 

4

Середні  витрати на проведення одного заходу

тис.грн

201,75

212,5

223,0

5

Середні витрати на забезпечення одного учасника в заходах з питань дітей

грн

876,74

1000

1000

Показник якості:

6

Показник виконання заходів, за роками

%

100

100

100

7

Динаміка кількості дітей охоплених заходами (порівняно з минулим роком)

%

100

101,1

106,4

Участь територіальної громади у вирішенні питань матеріального характеру у сфері захисту прав та інтересів дітей, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Показник витрат:

 

 

 

 

1

Витрати на забезпечення дитячих будинків сімейного типу необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради

тис. грн

380,0

400,0

420,0

2

Витрати на здійснення капітальних ремонтних робіт житла, що є комунальною власністю міста, на базі якої створені дитячі будинки сімейного типу

тис. грн

3300,0

600,0

400,0

3

Витрати на облаштування прибудинкових територій дитячих будинків сімейного типу, у т.ч. МАФами, дитячими та спортивними майданчиками

тис. грн

200,00

105,3

110,6

4

Витрати на надання один раз на рік матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

тис. грн

649,3

702,6

753,9

5

Витрати на надання матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для організації спільного відпочинку з розрахунку 2,00 тис. грн на одну особу на сім календарних днів

тис. грн

274,0

274,0

274,0

6

Витрати на надання матеріальної фінансової допомоги сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, з розрахунку одного прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку двічі на рік

тис. грн

214,7

232,3

249,3

7

Витрати на придбання соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, здійснення співфінансування придбання такого житла та житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу

тис. грн

1177,6

1240,00

1302,00

Показник продукту:

 

8

Кількість дитячих будинків сімейного типу, що потребують забезпечення необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради

од.

12

13

14

9

Кількість житлових об’єктів, що є комунальною власністю міста, на базі якої створені дитячі будинки сімейного типу, які потребують капітального та поточного ремонту

од.

2

2

2

10

Кількість житлових об’єктів, що є комунальною власністю міста, на базі якої створені дитячі будинки сімейного типу, які потребують облаштування прибудинкових територій дитячих будинків сімейного типу, у т.ч. МАФами, дитячими та спортивними майданчиками

од.

4

2

2

11

Кількість дітей в сім’ях, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що отримають матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

осіб

124

124

124

12

Кількість осіб з числа сімей, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що отримають матеріальну допомогу для організації спільного відпочинку

осіб

137

137

137

13

Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю

осіб

41

41

41

14

Кількість придбаних об’єктів соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа та житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу

од.

2

2

2

Показник ефективності:

15

Середній розмір витрат на забезпечення одного ДБСТ необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради

тис. грн

31,67

30,8

30,00

16

Середній розмір витрат на здійснення одного капітального та поточного ремонтну житлових об’єктів, що є комунальною власністю міста, на базі якої створені дитячі будинки сімейного типу

тис. грн

1650,00

300,00

200,00

17

Середні витрати на облаштування прибудинкових територій дитячих будинків сімейного типу, у т.ч. МАФами, дитячими та спортивними майданчиками

тис. грн

50,0

52,65

55,3

18

Середній розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

тис. грн

5,24

5,67

6,08

19

Середній розмір матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для організації спільного відпочинку

тис. грн

2,00

2,00

2,00

20

Середній розмір  матеріальної фінансової допомоги сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, з розрахунку одного прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку двічі на рік

тис. грн

5,24

5,67

6,08

21

Середні витрати на придбання об’єкта соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, здійснення співфінансування придбання такого житла та житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу

тис. грн

588,8

620,0

651,0

Показник якості:

 

22

Динаміка кількості ДБСТ, які були забезпечені необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради  (порівняно з минулим роком)

%

100

108,3

107,7

23

Динаміка кількості осіб яким надано матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (порівняно з минулим роком)

%

100

100

100

24

Динаміка кількості матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для організації спільного відпочинку

%

100

100

100

25

Динаміка кількості осіб яким надано матеріальну фінансову допомогу сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, з розрахунку одного прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку двічі на рік  (порівняно з минулим роком)

%

100

100

100

Висвітлення та популяризація сімейних форм виховання, інститутів патронату та наставництва, діяльності служби у справах дітей Миколаївської міської ради з питань реалізації та захисту прав дітей

Показник витрат:

 

 

 

 

1

Обсяг витрат на створення та поширення соціальної рекламної продукції з питань запобігання насильству серед неповнолітніх

тис. грн

25,0

35,0

45,0

2

Обсяг витрат на створення соціального медіа-продукту щодо збереження інституту сім’ї та популяризації сімейних цінностей, сімейних форм виховання, інститутів патронату та наставництва, розміщення соціальної рекламної продукції з питань влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

тис. грн

85,0

95,0

105,0

3

Обсяг витрат на проведення постійної агітаційної кампанії «Візьми дитину в родину» з метою залучення громадян до лав кандидатів в усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, наставники та патронатні вихователі

тис. грн

25,0

35,0

45,0

4

Обсяг витрат на виготовлення та розповсюдження соціальної рекламної продукції та проведення роз’яснювальної роботи з метою формування у населення відповідального ставлення до батьківства, сімейних цінностей, здорового способу життя

тис. грн

40,0

50,0

60,0

Показник продукту:

5

Кількість виготовлених інформаційних матеріалів, направлених на популяризацію виховання без насильства, здорового способу життя

одиниць

2000

2500

3000

6

Кількість проведених інформаційно-просвітницьких заходів, направлених на популяризацію сімейних цінностей, виховання без насильства, сімейних форм виховання

одиниць

250

260

270

7

Кількість проведених заходів, спрямованих на залучення громадян до лав кандидатів в усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, наставники та патронатні вихователі

одиниць

100

120

130

8

Кількість виготовленої та розповсюдженої соціальної рекламної продукції та кількість інформаційно-просвітницьких заходів, направлених на формування у населення відповідального ставлення до батьківства, сімейних цінностей, здорового способу життя

одиниць

4000

4500

5000

Показник ефективності:

9

Середні витрати на одну одиницю інформаційного матеріалу, направленого на популяризацію виховання без насильства, здорового способу життя

грн

12,5

14

15

10

Середні витрати на проведення одного інформаційно-просвітницького заходу, направленого на популяризацію сімейних цінностей, виховання без насильства, сімейних форм виховання

грн

340

365

389

11

Середні витрати на проведення одного інформаційно-просвітницького заходу, спрямованого на залучення громадян до лав кандидатів в усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, наставники та патронатні вихователі

грн

250

292

346

12

Середні витрати на одну одиницю рекламної продукції, проведення одного інформаційно-просвітницького заходу, направленого на формування у населення відповідального ставлення до батьківства, сімейних цінностей, здорового способу життя

грн

10

11

12

Показник якості:

13

Динаміка збільшення кількості підготовлених кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі, усиновлювачі, патронатні вихователі та наставники, які пройшли підготовку та стали опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, усиновлювачами, патронатними вихователями та наставникам

%

100

100

100

14

Збільшення кількості учасників заходів, проведених Центром

%

116,7

116,7

114,3

15

Відсоток сімей, де існував ризик соціального сирітства, в результаті роботи з якими діти залишились в сім’ї

%

80

80

80

 

5. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Безпосередній контроль за виконанням заходів Програми здійснює служба у справах дітей Миколаївської міської ради.

Виконавці, визначені у Програмі, щороку, до 25 грудня, інформують службу у справах дітей Миколаївської міської ради про хід її виконання.

Служба у справах дітей Миколаївської міської ради щороку, до 20 січня, надає узагальнену інформацію про результати виконання Програми постійній комісії міської ради з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

6. Фінансове забезпечення виконання Програми

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету Миколаївської міської територіальної громади, коштів підприємств, установ, організацій, професійних спілок та фондів, а також добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством.

Обсяги фінансування уточнюються щороку під час підготовки проєкту бюджету Миколаївської міської територіальної громади на відповідний рік у межах видатків, передбачених головним розпорядником бюджетних коштів, відповідальним за виконання завдань і заходів Програми.

Виконання Програми проводиться щорічно, виходячи з фінансових можливостей бюджету Миколаївської міської територіальної громади, в межах затверджених бюджетних призначень.

 

Додатки до Програми:

1. Паспорт міської комплексної програми захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки.

2. Перелік завдань і заходів міської комплексної програми захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки.

 

______________________________________________________

 


Додаток 1

до Програми

 

 

ПАСПОРТ

міської комплексної програми

захисту прав дітей «Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки

 

1. Програму затверджено рішенням міської ради від _________ № ______.

2. Ініціатор – служба у справах дітей Миколаївської міської ради.

3. Розробник Програми – служба у справах дітей Миколаївської міської ради.

Співрозробники Програми – департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

4. Відповідальний виконавець – служба у справах дітей Миколаївської міської ради.

5. Співвиконавці:

5.1. Виконавчий комітет Миколаївської міської ради.

5.2. Департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.3. Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

5.4. Департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

5.5. Управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради.

5.6. Управління капітального будівництва Миколаївської міської ради.

5.7. Управління освіти Миколаївської міської ради.

5.8. Управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради.

5.9. Управління молодіжної політики Миколаївської міської ради.

5.10. Миколаївський міський центр соціальних служб.

5.11. Відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради.

5.12. Громадські організації (за узгодженням).

5.13. Головне управління Національної поліції в Миколаївській області (за узгодженням).

6. Термін виконання – 2022-2024 роки.

7. Обсяги та джерела фінансування.

 

Джерела

фінансування

Обсяг фінансування

У тому числі за роками

тис. грн

2022

2023

2024

Бюджет Миколаївської міської територіальної громади

15329,8

6790,6

4256,4

4282,8

Інші джерела

-

-

-

-

 

Обсяги фінансування можуть корегуватися у межах бюджетного періоду без внесення змін до даної таблиці.

_________________________________________________

 

Додаток 2

до Програми

 

 

ПЕРЕЛІК

завдань і заходів міської комплексної програми захисту прав дітей

«Діти Миколаєва» на 2022-2024 роки

 

з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік завдань і заходів Програми

Строк виконання заходу

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування
(тис. грн)

Очікуваний результат

Всього

У тому числі за роками

2022

2023

2024

 

 

 

 

 

Всього:

15329,8

6790,6

4256,4

4282,8

 

у тому числі кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади 15329,8

6790,6

4256,4

4282,8

інші джерела фінансування

-

-

-

1

Реалізація права кожної дитини на виховання в сім’ї, підтримка сімей з дітьми, запобігання соціальному сирітству

1.1. Проведення інформаційно-просвітницьких профілактичних заходів, на базі закладів освіти з метою підготовки молоді до сімейного життя, популяризації відповідального батьківства

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб, управління освіти Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

 

 

 

створення оптимальних умов для профілактики соціального сирітства

інші джерела

-

-

-

 

 

1.2. Проведення виховної роботи та інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на профілактику проявів девіантної поведінки дітей, запобігання та протидію домашньому насильству, насильству за ознакою статі, жорстокому поводженню з дітьми, протидію торгівлі людьми

постійно

управління освіти Миколаївської міської ради, департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

оптимізація організаційних заходів з метою захисту прав та інтересів дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

1.3. Організація та проведення профілактичних рейдів «Діти вулиці» з метою виявлення дітей, які займаються бродяжництвом та жебракуванням; профілактичного заходу «Урок» для виявлення і залучення до навчання дітей, які залишилися поза навчальним процесом

постійно

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, головне управління Національної поліції в Миколаївській області (за узгодженням)

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

зниження рівня бездоглядності та правопорушень серед дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

1.4. Забезпечення раннього виявлення сімей з можливим ризиком вилучення дитини із сім’ї; виявлення жінок, які мають намір відмовитися від новонародженої дитини з метою профілактики соціального сирітства. Популяризація «Віконця життя» з метою забезпечення безпеки дітей

постійно

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

збереження біологічної родини для дитини

інші джерела

-

-

 

 

 

1.5. Організація та проведення заходів з відзначення:

- Міжнародного дня сім’ї;

- Дня матері;

- Міжнародного дня захисту дітей;

- Дня батька;

- Дня усиновлення;

- Дня спільних дій в інтересах дітей

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

 

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

1373,5

403,5

470,0

500,0

популяризація сімейних цінностей

 

 

 

інші джерела

-

-

-

2

Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

2.1. Дотримання прав дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.1. Забезпечення друкування фотознімків дітей для своєчасної та якісної підготовки анкет дітей, що підлягають усиновленню

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

6,0

2,0

2,0

2,0

забезпечення права дитини на усиновлення

інші джерела

-

-

-

 

 

2.1.2. Розвиток сімейних форм виховання та збільшення кількості прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, патронатних вихователів

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

охоплення більшої кількості дітей сімейними формами виховання, недопущення роз’єднання рідних братів та сестер під час їх влаштування

інші джерела

-

-

-

 

 

2.2. Захист майнових та житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.1. Забезпечення надання житла з житлового фонду соціального призначення у користування особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до надання їм благоустроєного житлового приміщення для постійного проживання

постійно

відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

забезпечення належних умов проживання особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

інші джерела

-

-

-

 

 

2.2.2. Заходи, пов’язані з реалізацією та захистом прав дітей (одержання свідоцтв про народження, витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, паспортів та інших документів на дитину, відправлення рекомендованої кореспонденції тощо)

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

45,7

14,5

15,2

16,0

забезпечення захисту прав дітей

інші джерела

-

-

-

3

Захист прав дітей, які вчинили правопорушення

3.1. Участь у превентивній роботі з дітьми, які перебувають у конфлікті з законом

 

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

позитивний вплив на поведінку дітей, зниження рівня правопорушень серед дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

3.2. Забезпечення надання комплексу соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей, в яких діти перебувають у конфлікті з законом

постійно

Миколаївський міський центр соціальних служб

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню дітьми правопорушень

інші джерела

-

-

-

 

 

3.3. Забезпечення проведення профілактичної роботи з учнями закладів освіти та їх законними представниками з метою раннього виявлення дітей, які схильні до проявів девіантної поведінки

постійно

управління освіти Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

можливість оперативного реагування на відхилення у поведінці дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

3.4. Організація взаємодії у здійсненні антиалкогольної та антинаркотичної пропаганди серед дітей шляхом залучення кваліфікованих фахівців-наркологів та психотерапевтів. Впровадження дієвих заходів та методик ефективної профілактики агресивної та інших видів девіантної поведінки підлітків

постійно

управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, громадські організації (за узгодженням)

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

доступність кваліфікованої допомоги дітям

інші джерела

-

-

-

 

 

3.5. Організація взаємодії із закладами освіти з питань обміну інформацією про дітей, які не навчаються, мають прояви девіантної поведінки

постійно

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

забезпечення права дітей на освіту

інші джерела

-

-

-

4

Участь територіальної громади у вирішенні питань матеріального характеру у сфері захисту прав та інтересів дітей, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

4.1. Забезпечення дитячих будинків сімейного типу необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до переліку, затвердженого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади 1200,0

380,0

400,0

420,0

забезпечення права дітей-вихованців дитячих будинків сімейного типу на належні умови проживання та виховання

інші джерела

-

-

-

 

 

4.2. Здійснення капітальних та поточних ремонтних робіт житла, що є комунальною власністю міста та на базі якого створені дитячі будинки сімейного типу

постійно

департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради, управління капітального будівництва Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади 4300,0

3300,0

600,0

400,0

забезпечення права дітей-вихованців дитячих будинків сімейного типу на належні умови проживання та виховання

інші джерела

-

-

-

 

 

4.2.1. Облаштування прибудинкових території дитячих будинків сімейного типу (у т.ч. МАФами, дитячими та спортивними майданчиками)

постійно

департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, адміністрації районів Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

415,9

200,0

105,3

110,6

забезпечення права дітей-вихованців дитячих будинків сімейного типу на належні умови проживання та виховання

інші джерела

 

 

 

 

 

4.3. Надання один раз на рік матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для вирішення соціально-побутових питань дітей з розрахунку двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку

постійно

департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади 2105,8

649,3

702,6

753,9

покращання умов проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

інші джерела

-

-

-

 

 

4.4. Надання матеріальної допомоги сім’ям, які взяли на виховання трьох і більше дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, для організації спільного відпочинку з розрахунку 2,00 тис. грн на одну особу на сім календарних днів

постійно

департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

822,0

274,0

274,0

274,0

забезпечення спільного змістовного дозвілля

інші джерела

-

-

-

 

 

4.5. Надання матеріальної фінансової допомоги сім’ям, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з інвалідністю, з розрахунку одного прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку двічі на рік

постійно

департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

696,3

214,7

232,3

249,3

забезпечення належних умов виховання дітей з інвалідністю

інші джерела

-

-

-

 

 

4.6. Придбання соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, здійснення співфінансування придбання такого житла та житла для функціонування дитячих будинків сімейного типу

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, відділ обліку та розподілу житла Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

3719,6

1177,6

1240,0

1302,0

забезпечення належних умов проживання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа

інші джерела

-

-

-

 

 

4.7. Сприяння роботі громадських організацій, діяльність яких спрямована на запобігання соціальному сирітству, забезпечення інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

постійно

служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

зменшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення прав та інтересів дітей

інші джерела

-

-

-

5

Висвітлення та популяризація сімейних форм виховання, інститутів патронату та наставництва, діяльності служби у справах дітей Миколаївської міської ради з питань реалізації та захисту прав дітей

5.1. Створення та поширення соціальної рекламної продукції, направленої  на популяризацію виховання без насильства, здорового способу життя

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

105,0

25,0

35,0

45,0

зменшення кількості дітей постраждалих від насильства

інші джерела

-

-

-

 

 

5.2. Проведення інформаційно-просвітницької кампанії,

направленої на популяризацію сімейних цінностей, виховання без насильства, сімейних форм виховання.

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

285,0

85,0

95,0

105,0

підвищення рівня обізнаності громадян з питань охорони дитинства

інші джерела

-

-

-

 

 

5.3. Проведення постійної агітаційної кампанії «Візьми дитину в родину» з метою залучення громадян до лав кандидатів в усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі, наставники та патронатні вихователі

постійно

виконавчий комітет, Миколаївський міський центр соціальних служб, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

105,0

25,0

35,0

45,0

забезпечення права дітей на сімейне виховання

інші джерела

-

-

-

 

 

5.4. Виготовлення та розповсюдження соціальної рекламної продукції та проведення роз’яснювальної роботи з метою формування у населення відповідального ставлення до батьківства, сімейних цінностей, здорового способу життя

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

150,0

40,0

50,0

60,0

зміцнення сімейних цінностей та відповідального ставлення до батьківства

інші джерела

-

-

-

6

Забезпечення права дитини бути почутим при вирішенні питань, що її стосується

6.1. Сприяння розвитку дитячого самоврядування у дитячо-молодіжних колективах за місцем навчання, навчанню дитячого та молодіжного активу з цих питань

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, управління освіти Миколаївської міської ради, управління молодіжної політики Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

забезпечення участі дітей у вирішенні питань, що їх стосуються, підвищення рівня обізнаності дітей з питань охорони дитинства

інші джерела

-

-

-

 

 

6.2. Сприяння створенню громадських організацій дітей та молоді з обмеженими фізичними можливостями та дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, молодіжних лідерів, голів рад учнівського самоврядування шкіл, представників школи місцевого самоврядування, представників екологічної ліги та інших дитячих об’єднань

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, управління освіти Миколаївської міської ради, управління молодіжної політики Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

забезпечення захисту прав вразливих верств дітей

інші джерела

-

-

-

 

 

6.3. Сприяння ефективному функціонуванню Центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус)

постійно

виконавчий комітет Миколаївської міської ради, Миколаївський міський центр соціальних служб, управління освіти Миколаївської міської ради, управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради, служба у справах дітей Миколаївської міської ради

кошти бюджету

Миколаївської міської територіальної громади

-

-

-

забезпечення прав дітей постраждалих від насильства

інші джерела

-

-

-

 

 

 

Примітка 1: остаточний обсяг визначається рішенням міської ради під час затвердження та виконання бюджету Миколаївської міської територіальної громади бюджету на відповідний бюджетний рік, без внесення змін до обсягів видатків, передбачених даним додатком.

Примітка 2: об’єкти реконструкції, реставрації та будівництва включені до Програми економічного і соціального розвитку м. Миколаєва.

 

Опубліковано: 10 cічня 2022р


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: